NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Održan je prvi koncert novoosnovanog orkestra PorFil, bivših učenika porečke glazbene škole

Orkestar PorFil i voditeljca Pančevski
foto: Manuel Paljuh
12.12.2022. 12:46; ; Početna / Kultura / Održan je prvi koncert novoosnovanog orkestra PorFil, bivših učenika porečke glazbene škole

Novoosnovani orkestar PorFil održao je sinoć (11.12.2022.) božićni koncert u dvorani Osnovne škole Finida uvevši dobro raspoloženu publiku u božićnu atmosferu. Orkestar PorFil osnovali su nekadašnji učenici porečke glazbene škole, današnje Umjetničke škole Poreč, na inicijativu dugogodišnje učiteljice violine i dirigentice PorFila Sanje Pančevski Tich. Orkestar je s aktivnostima počeo prije nepunih godinu dana, a čini ga tridesetak glazbenika od kojih su neki članovi učenici viših razreda Umjetničke škole Poreč.

 Većina članova ovog orkestra, stekli su svoje glazbeno obrazovanje u porečkoj glazbenoj školi, te nastavili slijediti svoj životni put. Neki su od njih ostali u svijetu glazbe, i dalje se obrazuju kao glazbenici, ili su to već postali. Ipak, većina ih se ne bavi glazbom profesionalno  ili se obrazuju za neku drugu profesiju. Ali ipak, klica ljubavi prema glazbi ostala je zauvijek usađena i mnogi su sa veseljem prihvatili poziv učiteljice Pančevski koja je većini njih bila mentorica. Prvotna ideja je bila sastati se i muzicirati, a orkestar je iz tjedna u tjedan rastao i postajao sve bolji, sve do vremena nastupa kada su svom gradu odlučili poklonit ovaj božićni koncert.

 Za ovaj su nastup, ujedno i njihov prvi koncert, osim božićnih korala izveli i neke do  „vječno zelenih” skladbi, te popularnih skladbi iz filmova. filmska glazba i

Na koncertu su kao gosti nastupili i kvartet saksofona Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Rovinja i članovi puhačkog orkestra „Naša sloga” Babići s dirigentom Petrom Matoševićem, koji je od početaka sudjelovao u radu orkestra, a i napravio aranžmane.

Publika je orkestar nagradila bogatim pljeskom uz čestitke gradonačelnika Lorisa Peršurića, a uskoro ih očekuje još nastupa u ovom predblagdanskom periodu, 18. prosinca u Umagu i 23. 12. u porečkom kazalištu.  

foto: Manuel Paljuh

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email