NEWS

Od Pazinskih odluka do Ugovora o miru s Italijom ( Pazin 1943.-Pariz 1947.)

10.04.2008. 00:00; ; Početna / Kultura / Od Pazinskih odluka do Ugovora o miru s Italijom ( Pazin 1943.-Pariz 1947.)
79129.jpg

Na otvorenju su uz građane Poreča nazočili dogradonačelnica Poreča Nadija Štifanić – Dobrilović, izaslanik Istarske županije Vladimir Torbica, autor dr Davor Mandić, Božo Štifanić predsjednik SAB-a Poreča i Elena Uljančić – Vekić, direktorica muzeja.
Prije otvorenja izložbe Elena Uljančić -Vekić je rekla da joj je čast predstaviti ovakvu izložbu o nedovoljno istraženom dijelu istarske povijesti. Autor Dr Davor Mandić je u šali rekao da je za izložbu kriva direktorica koja ih je pozvala, te da su pokušali riječju, slikom, dokumentima i tiskom iz tog vremena oslikati te povijesne događaje, a izložba je prvenstveno namijenjena školskoj populaciji, da spoznaju i osjete duh tih vremena. Izložbu je otvorenom proglasila dogradonačelnica Poreča, Nadija Štifanić – Dobrilović.

Iz kataloga izložbe izdvajamo:

"Savjet ministara vanjskih poslova, ustrojen temeljem dogovora u Potsdamu ( srpanj/kolovoz 1945.g. ) ima zadaću pripremiti ugovore o miru s Italijom, Njemačkom, Bugarskom, Mađarskom i Finskom, te predložiti rješenje teritorijalnih pitanja u Europi. Konferencija o miru 9. listopada 1946. godine prihvatila je sve odredbe Ugovora o miru s Italijom ( ugovor poznat pod nazivom Pariški mirovni ugovor ), a potpisan je 10. veljače 1947. godine. Na snagu je stupio 15.rujna 1947. godine. Time prestaje talijanski suverinitet nad novoustrojenim teritorijem – "Slobodna teritorija Trsta", a legitimnim postaje Ukaz o širenju ingerencija Ustava, zakona i drugih pravnih propisa Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 16. rujna 1947. godine na područja koja su joj pripojena prema Ugovoru o miru. Najveći dio Istre postao je konačno dijelom državnog teritorija Hrvatske".

R.V.A.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email