NEWS

Od četvrtka, 1. lipnja u Maloj galeriji izložba crteža Andi Pekica

andi-pekica
31.05.2023. 11:48; ; Početna / Kultura / Od četvrtka, 1. lipnja u Maloj galeriji izložba crteža Andi Pekica

“Ciklus crteža nastao tijekom proljeća 2022. godine broji sedamdesetak radova. Zamišljeni su kao skice/promišljanja za neki (možda) budući likovni projekt i realizirani vrlo elementarno, moglo bi se reći asketski, kako na sadržajnoj, tako i na formalnoj razini.

Tijekom oblikovanja sam od jasne namjere da propitujem kompozicijske odnose, stupanj stilizacije i likovno – tehnički pristup motivu, ušao u  jedan složeniji i osobniji pristup temi. Na kraju su radovi nadrasli svoju prvotnu funkciju i učinilo mi se prikladnim da dio njih javno prikažem. Motiv se ponavlja iz crteža u crtež, sastavljen od nekoliko oblika koji iz crteža u crtež doživljavaju minimalne varijacije. Radi se o skakačima u more. Krokijima oblikovane figure, naznaka prostora/pejsaža/horizonta i rudimentarnih arhitektonskih oblika (molova, stupova, stuba i platformi za skakanje). Načelno, pokušao sam prikazati prostor-vrijeme koje je u meni, fermentirajući godinama, ležalo i čekalo da ispliva i bude materijalizirano. Prostor je zrak kojim se osoba kreće dok u slobodnom padu leti do površine mora nakon što se otisnula u skok, također, prostor su molovi (skakaonice) na Valkanama i na kupalištu Stoja u Puli.

Vrijeme je period trajanja leta (skoka, pada), i svo ono vrijeme koje je prošlo (je li prošlo?), od djetinstva (buđenja samosvijesti) do nastanka crteža. Crteži su izvedeni na natron papiru ugljenom i bijelom akrilnom bojom.  Rađeni su mahnitom brzinom kako bi se sačuvao osnovni impuls, ideja fascinantnog i zbunjujućeg doživljaja protoka vremena koje u onoj sekundi leta do površine mora sadržava trajanje čitavog dosadašnjeg života.”

Andi Pekica

Otvorenje u četvrtak, 1. 6. 2023. u 20.00
Mala galerija, Narodni trg 1

trajanje izložbe:  1. 6. 2023. – 1. 7. 2023.

radno vrijeme galerije:
svakim danom od 10.00 -12.00 i 17.00 – 21.00, osim nedjeljom i državnim blagdanima

Ulaz Slobodan

Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. 1987. godine završio je srednju školu, smjer grafički dizajn kod profesora Ivana Obrovca u Puli. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1992. godine.  Nakon diplome, godinu dana radi na formiranju Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnici u Puli. Od 1996. godine radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. 2018. godine stječe zvanje profesor – mentor. Od 1994. je aktivan član HDLU-a Istre čiji je predsjednik bio od 2006. do 2009. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Član je umjetničke organizacije Fazan (Oleg Morović, Andi Pekica, Oleg Šuran) pod okriljem koje su se ostvarile mnogobrojne likovno – književne manifestacije u zemlji i inozemstvu. Piše i radi na izdavačkim poslovima u alternativnom časopisu (fanzinu) Polet, koji izlazi periodički i do sada je objavljen 48 puta. Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predaje Tipografiju i Boju na smjeru Dizajn i audiovizualne komunikacije. Prva knjiga, Eseji o slovima, objavljena je 2020. godine.

Print Friendly, PDF & Email