NEWS

Od 28. Travnja do 5. svibnja u Poreču OKOLO – Tjedan kulture življenja: Predstavljen bogat osmodnevni program

nor
24.04.2019. 17:41; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Od 28. Travnja do 5. svibnja u Poreču OKOLO – Tjedan kulture življenja: Predstavljen bogat osmodnevni program

OKOLO – Tjedan kulture življenja, rezultat rada na projektu EU-a I-Archeo.S. danas je predstavljen u porečkom kazalištu. Prvo, pilot-izdanje osmodnevnog događaja održava se od 28. travnja do 5. svibnja, a njegov bogat program koji povezuje kulturu i turizam obuhvaća nove, postojeće i unaprijeđene porečke sadržaje. Koncerti, izložbe, plesni nastupi, radionice, vođene ture gradom i tradicionalna prvomajska fešta na kupalištu čine pregled svega što Poreč nudi, dok je većina sadržaja potpuno besplatna ili dostupna po promotivnim cijenama.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica naglasio je da je OKOLO – Tjedan kulture življenja nastao uspostavljanjem prvog javno-privatnog klastera na području Istre, ali i šire, u čijem je središtu interesa prvenstveno kultura koja potiče turizam, a ne obratno kako to obično biva. Pored toga, istraživanje porečkog identiteta kojim su se suradnici na projektu EU-a I-Archeo.S. bavili u posljednjih godinu dana, predstavlja “najveći zalogaj” Tjedna kulture življenja i prvi je korak u predstavljanju “ki smo, ča smo i kamo gremo”, zaključio je Torbica.

Dočarati gostima porečku svakodnevicu i pružiti autohtono iskustvo grada jedna je od glavnih misli vodilja iza Tjedna kulture življenja, pa je takav i njegov program – šarolik, mozaičan i pun potencijala za razvoj jednog novog, inovativnog kulturnog turizma u Poreču – istaknuo je voditelj projekta David Belas. Zadovoljstvo provedbom projekta, ali i održavanjem Tjedna u razdoblju predsezone izrazio je direktor TZ-a Grada Poreča Nenad Velenik, koji OKOLO vidi kao način za stvaranje novih motiva za posjet Poreču.

Budući da nakon 1. svibnja slijedi mirnije razdoblje u turističkom smislu, OKOLO bi u narednim godinama to mogao promijeniti, a ovisno o želji, volji i financijama nakon što projekt više ne bude financiran sredstvima Europske unije, mogao bi se održavati i više puta godišnje i tako generirati nove dolaske u destinaciju, napominje Velenik. Pilot-projekt Tjedna kulture življenja, odnosno čitav projekt I-Archeo.S., naime, sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 999.806,55 eura, u okviru programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska. 

Snježana Radetić, ravnateljica porečkog Učilišta koje i nosi projekt I-Archeo.S., opisuje OKOLO kao događaj koji slavi kulturu Poreštine kroz njegovu povijest, umjetnost, turizam, urbanu kulturu, prirodne ljepote te kulturu sporta i rekreacije. Također, napominje da OKOLO okuplja i druge porečke festivale, ustanove i organizacije, nudeći inovativan, stvaralački i veseo kulturno-obrazovni Tjedan sa značajnim turističkim potencijalom. U to će se uvjeriti i touroperatori iz zemlje i inozemstva, koji će uz hrvatske i talijanske partnere na projektu posjetiti Poreč za trajanja Tjedna kulture življenja.

Uz raniju, a time i konkurentniju promociju ljetnih programa poput Jazza u lapidariju i Koncerata u Eufrazijani, koju voditelj projekta Belas vidi kao važnu u podizanju kvalitete samih festivala, OKOLO čuva vrijednosti koje se pomalo i zaboravljaju, pa će se posjetitelji Tjedna kulture življenja, primjerice, moći okušati u jedrenju po starinski.

Stručna vođenja kompleksom Eufrazijeve bazilike svakako će ostati kao trajna vrijednost gradu i nakon Tjedna kulture življenja, kao i zanimljiva Tura skulptura koja šetače ili bicikliste vodi porečkim skulpturama sve do Vrsara i parka skulptura Dušana Džamonje. Radionice mozaika na glavnom će porečkom trgu razveseliti kreativce svih uzrasta, dok će gosti tako izrađen suvenir moći ponijeti kući u sjećanje na Poreč i njegovu tradiciju. Na Trgu slobode kuhat će se i maneštra, a posjetitelji Tjedna kulture moći će se opustiti i slikanjem na otvorenom ili posjetom otvorenom ateljeu.

Iz večernjeg programa valja izdvojiti koncerte Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta u kazalištu i Elise Tomellini u Eufrazijani, dok će u lapidariju INK Pula izvesti predstavu Mistero Buffo. Za kraj Tjedna kulture življenja, pak, sprema se Megašpetakolo, audio-vizualni spektakl na Trgu na kojem će istovremeno nastupiti Visualia, Veja, Alex Brajković, Đana Šegon i Elisa Tomellini.

Kompletan program OKOLO-a

Print Friendly, PDF & Email