NEWS

Oceani gube sposobnost skladištenja CO2

14.02.2009. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Oceani gube sposobnost skladištenja CO2
326y195355239307303.jpg

Oceani na Zemlji sve su manje sposobni da odgovaraju svojoj zadaći skladištenja ugljikova dioksida, zbog čega sve veće količine toga stakleničkog plina dospijevaju u atmosferu, zaključak je nekoliko istraživanja koje je u petak objavio CNRS.

– Ocean je najveće spremište ugljika na planetu, ali u zadnjih deset godina gubi sposobnost njegova skladištenja i na sjeveru i na jugu – tvrdi francusko Nacionalno središte za znanstveno istraživanje (CNRS) u priopćenju u kojemu je načinilo sintezu triju najnovijih istraživačkih programa.

Sposobnost južnog oceana da upija CO2, koja se prije procjenjivala na 500 milijuna tona na godinu, zapravo je deset puta manja, po rezultatima nedavnih mjerenja koja su potpunija nego ona provedena na početku 90-ih.

Možda su se promijenile oceanske struje

Fenomen je skopčan s jačanjem snage vjetrova koji iz dubljih slojeva oceana dižu na površinu velike količine ugljikova dioksida.

Smanjena učinkovitost oceana kao spremišta ugljika utvrđena je i na sjevernom Atlantiku.

No – na Sjevernoj polutki još ne znamo čemu možemo pripisati tu pojavu. Možda su se promijenile oceanske struje, što je povezano s ekosustavima i biološkom djelatnosti, ali još nismo sasvim sigurni – rekao je Nicolas Metzl s Instituta Pierre Simon Laplace.

Metzl podsjeća da se – svake godine ljudskim djelovanjem u atmosferu ispušta 10 milijarda tona CO2 prema šest milijarda tona u 90-im –

/HINA/

Print Friendly, PDF & Email