NEWS

Obnovljena batana Baby ponovno na starom mjestu

IMG_2435
05.07.2017. 22:44; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Obnovljena batana Baby ponovno na starom mjestu

Drvena batana Baby, kao podsjetnik na nekadašnja minula vremena i ribarski život ovdašnjeg stanovništva,  nakon rekonstrukcije vraćena je danas, 5. srpnja 2017., na svoje staro mjesto na  travnjak  uz samu porečku Marinu, na jedno od najfrekventnijih dijelova Poreča.

Na postavljanju batane prisustvovali su gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić, predsjednik MO Joakim Rakovac Kristijan Žužić, direktor Usluge Poreč Milan Laković te obitelj Danka Poropata koji je prije šest godina darovao gradu svoju batanu i obitelj Branislava Mirkovića iz Nove Vasi, koji ju je i volonterski obnovio.

– Vremešnu brodicu i tradicijsku barku, kakve su nekad dominirale u lučicama Sjevernog  Jadrana,  Poreč  je dobio na dar kao dio kulturne i povijesne baštine od  svoga sugrađanina,  a svi mi imamo obvezu da našu batanu Baby očuvamo te je takvu predamo novim generacijama, rekao je gradonačelnik, zahvalivši se na donaciji obitelji Poropat, ali i Branislavu Mirkoviću koji je uložio veliki trud i rad u obnovu batane.

Komunalno poduzeće Usluga Poreč d.o.o. odradilo je postupak revitalizacije dotrajale batane kojoj je prijetila opasnost od nestajanja, a pri čemu se  vodilo računa da se sačuva njezina autentičnost. Nakon što je proteklih godina bila prepuštena zubu vremena i ispadima vandala, tom je obnovom  maloj barki vraćen stari sjaj.

– Prilikom obnove i uređenja batane, a s obzirom na loše stanje u kojem je zatečena, kompletna bočna oplata i sva rebra su se morala zamijeniti novim), ali veliki dio konstrukcije ostao je u originalu, rekao je prilikom kratke svečanosti Mirković.

Usluga Poreč d.o.o., osim što je financirala obnovu, u svoj će budući financijski plan i program uvrstiti i održavanje posljednje batane u gradu, kako se ne bi ponovilo da ista ponovno bude devastirana i zaboravljena.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email