NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

OBJAVLJENA TURISTIČKA KARTA SREDIŠNJE ISTRE

25.05.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / OBJAVLJENA TURISTIČKA KARTA SREDIŠNJE ISTRE
668GO138451.jpg

Uz osnovni zemljopisno-kartografski sadržaj, u kartu su ucrtani svi relevantni turistički sadržaji, od ugostiteljskih i smještajnih objekata, uključujući i agroturizme, do kulturno-povijesnih spomenika i uslužnih djelatnosti.

Turistički objekti označeni su ikonama koje predočuju i njihovu kategorizaciju, primjerice kuća s bazenom ima drukčiju oznaku nego seljačko domaćinstvo. Ucrtani su i objekti na vinskim cestama, zatim ovog proljeća promovirane »medene točke«, trase pješačkih staza te razni objekti u krajoliku koje mnoge druge slične karte zanemaruju, primjerice kažuni ili vodopadi. Prvi put je na jednoj turističkoj karti označeno i »središte Istre« pokraj sela Trošti.

Autor karte je Radenko Sloković, a kao suradnik je naveden Vladimir Bugarin. Naslovnicu u sklopljenom formatu krasi motiv s diplome prve istarske izložbe vina iz 1901. godine, a poleđina je ispunjena popisima svih objekata navedenih u karti, s adresama, telefonskim brojevima i podacima o radnom vremenu za turističke objekte. Nisu zaboravljena ni mjesta gdje gosti mogu koristiti internet, a popis sadrži i informacije o mogućnostima raznih turističkih ili sportskih aktivnosti, od jahanja i ribolova, do off-roada, letenja balonima na topli zrak ili speleologije. Drugu vanjsku stranu preklopa zauzima plan grada Pazina.

Karta je tiskana u 15 tisuća primjeraka i besplatno će se dijeliti u svim objektima označenima na karti te na turističkim info-punktovima prema Kvarneru. »Žalosno je što je Hrvatska turistička zajednica odbila sufinancirati taj projekt, a na njih smo ozbiljno računali, tim više što vrlo savjesno i redovito prikupljamo i uplaćujemo boravišnu pristojbu na području središnje Istre. Računamo da će se za drugo izdanje uključiti barem Turistička zajednica Istarske županije, a i općine središnje Istre koje se nisu uključile u tiskanje prvog izdanja«, veli Sloković.

D.Š., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email