NEWS

Obilježeno 16 godina rada Poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne

s proslave 16 godina (3)
05.02.2024. 14:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Obilježeno 16 godina rada Poludnevnog boravka u Domu za starije i nemoćne

Uz prigodan program danas je u Domu za starije i nemoćne Poreč obilježena 16. godina rada Poludnevnog boravka, svakako jednog od najuspješnijih projekata Grada Poreča-Parenzo kada je riječ o brizi za osobe starije životne dobi.

Korisnici i osoblje doma, koje dugi niz godina o korisnicima predano brine, ovaj su dan proveli uz pjesmu i smijeh prisjećajući se zajedničkih provedenih trenutaka. Već godinama njihovo slobodno vrijeme upotpunjuju brojni volonteri, kao što su to danas učinili i glazbenici volonteri.

Sami korisnici izrazili su veliko zadovoljstvo ovim programom, jer im je na taj način dobar dio dana ispunjen društvom, kvalitetnim aktivnostima i druženjem, a posebno su zahvalni djelatnicima, od kojih neke rade od prvog dana u Poludnevnom boravku, jer zahvaljujući njima dani prolaze uz puno pažnje i brige.

Gradonačelnik Loris Peršurić podsjetio je kako se radi na projektu proširenja Doma za starije i nemoćne osobe Poreč, koji će nakon proširenja u jednom krilu imati i poseban oblik organizacije prostora i djelovanja u manjim zajednicama, kao prvi takve vrste u Istri – koncept koji je izuzetno dobro prihvaćen jer korisnicima omogućava veću razinu samostalnosti i slobodnog organiziranja vremena. Iako su investicije važne – ljudi su duša svakog prostora i razlog zbog čega se sve ovo i radi, pa je tako zahvalio svima onima koji iz godine u godinu nesebično brinu o korisnicima Poludnevnog boravka kao i cijelog Doma za starije i nemoćne i doprinose njegovom uspješnom provođenju.

Ravnateljica Doma Sandra Ćakić Kuhar naglasila je kako je ovakav oblik skrbi omogućuje dostojanstveno starenje u vlastitom domu i pritom odgađa institucionalizaciju, a specifičnost ovog programa je, osim usluga zdravstvene njege, medicinske rekreacije, prehrane te organizacije slobodnih aktivnosti poput likovnih i glazbenih radionica te većini korisnika omiljenih društvenih igri, ujedno i dovoz korisnika od doma do ustanove i obratno uz pratnju medicinskog osoblja u prilagođenom vozilu. Inače, program poludnevnog boravka Grad Poreč-Parenzo sufinancira u 50% iznosu, a ove je godine pokrio i razliku u ekonomskoj cijeni, kako bi ona za korisnike ostala jednaka.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tihana Mikulčić podsjetila je kako Grad nastavlja sufinancirati boravak u Domu za sugrađane, program hospicija, kao i dopunsko zdravstveno osiguranje, ali i isplaćivati mjesečne dodatke na mirovinu onima s malim prihodima, medicinske rekreacije, program Pomoć i njega u kući i još mnoge druge programe namijenjene povećanju kvalitete života porečkih umirovljenika.

Ovoj obljetnici pridružio se i Franc Dobrilović, predsjednik Upravnog vijeća Doma, a istaknuto je kako Poludnevni boravak inače ima kapacitet za dvadesetak korisnika, a kroz protekle je godine u svakodnevne programe ovog „vrtića za starije“ kako ga zovu, bilo uključeno više od 150 sugrađana, kako bi boravak svim korisnicima bio ugodan, ispunjen kvalitetnim aktivnostima i dobrim društvom.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email