NEWS

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri 2021. godine održati će se u subotu 02. i nedjelju 03. listopada

243350771_4408389552573503_1494132004656084722_n
foto: Radio Centar
27.09.2021. 21:43; ; Početna / Gospodarstvo / Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri 2021. godine održati će se u subotu 02. i nedjelju 03. listopada
Na lokaciji Arheološkog nalazišta Loron pokraj Vabrige, u okviru promocije novog Istra Inspirit doživljaja “Dragulj Larona/Le gemme di Laron”, kojeg je Turistička zajednica općine Tar-Vabriga pokrenula u suradnji s Istarskom razvojnom turističkom agencijom IRTA d.o.o. održana najava obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri.
 
Upravni odjel za turizam Istarske županije i ove godine, šesti put za redom organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma upravo kako bi domicilnom stanovništvu, ali i turistima, na jedan dan skrenuo pozornost na niz sadržaja i atrakcija, odnosno na turističku ponudu koja postoji u Istri. Ove godine svjetski dan turizma održava se pod geslom
“TOURISM FOR INCLUSIVE GROWTH/ TURIZAM ZA UKLJUČIV RAZVOJ”.
 
Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Istri 2021. godine održati će se u subotu 02. i nedjelju 03. listopada od 10-18 sati na 64 punkta diljem Istre na kojima svoja vrata otvaraju turističke atrakcije koje se mogu koristiti uz popuste do 50% ili potpuno besplatno.
Svi zainteresirani će, osim adrenalinskih parkova, muzeja, kaštela, špilja, zaštićenih područja, radionica, predstava i drugog, moći posjetiti brojne vinare, maslinare, tartufare i ostale lokalne proizvođače koji su se uključili u akciju. U manifestaciju su se uključile i brojne lokalne turističke zajednice sa svojim programima.
 
U Odjelu za turizam vjerujemo da ćemo, u skladu s ovogodišnjom temom Svjetskog dana turizma, i ovom manifestacijom iskoristiti potencijale turizma kako bi stvorili nove i bolje poslove, posebice kod malih i srednjih poduzeća i OPG-a, koji su najviše pogođeni ovom krizom. A upravo ti sadržaji najviše promoviraju i valoriziraju lokalne vrijednosti, kulturu, tradiciju i običaje
Naime, sukladno podacima UNWTO-a – Svjetske turističke organizacije; ”Turizam generira 10% radnih mjesta u svijetu, a mikro, mala i srednja poduzeća stvaraju najviše radnih mjesta u turizmu. Polovica zaposlenih radi u poduzećima do 10 zaposlenika, dok ¾ radi u turističkim poduzećima do 50 zaposlenih.”
 
Prema istom izvoru, ”Uspješne turističke destinacije usmjerene su na razvoj vještina, na edukaciju i doživljaje, te na vrednovanje lokalnih vrijednosti i tradicije.” Upravo u tom smislu, Istra kao najturističkija hrvatska regija, koja je ove godine turistička pobjednica Mediterana, i na ovaj način potiče razvoj malih obiteljskih gospodarstva, oživljavanje ruralnih i manje razvijenih područja, valorizaciju autohtonih proizvoda i produženje turističke sezone, a s time i kreiranje novih mogućnosti za zapošljavanje i uključivanje lokalnog stanovništva u razvoj turizma.
 
Vezano za samu manifestaciju, svi zainteresirani mogu na Internet stranicama www.istra.hr/svjetskidanturizma2021  pregledati i rezervirati ponuđene sadržaje, te direktno od organizatora dobiti potrebne informacije. Upiti se mogu slati e-mailom, telefonski ili osobno kod odabranog ponuditelja turističkih sadržaja, s time da pojedini ponuditelji svoje usluge prodaju putem web shopa ili drugih online servisa, tako da se u tim slučajevima nije potrebno slati upite već izravno rezervirati.
 
Osim web stranica, na Facebook i na Instagram adresama www.facebook.com/visitistria i www.instagram.com/visitistria objavljivati će se najave, obavijesti i druge zanimljivosti vezane za obilježavanja Svjetskog dana turizma 2021. godine u Istri, koje se mogu komentirati, ”lajkati” i gdje se mogu dijeliti svoje fotografije i video zapise uz preporučene oznake
Posebno skrećemo pozornost na pridržavanje higijenskih i ostalih preventivnih mjera socijalne distance koje preporučuje nadležni Stožer civilne zaštite, kako od strane gostiju, tako i domaćina i pružatelja turističkih usluga!
 
U ovogodišnju manifestaciju su uključeni sljedeći sadržaji po temama odnosno vrsti ponude:
 
Outdoor & Fun
1. GLAVANI PARK, Glavani (Barban)
2. ADRENALIN PARK KRINGA, Tinjan
3. ZIPLINE PAZINSKA JAMA, Pazin
4. ISTRA ADVENTURE – QUAD Safari, Draguzeti (Barban)
5. ISTRA GRAND TOUR, vl. Paolo Ritoša, Vižinada
6. QUAD EXPERIENCE ISTRA, Žminj
7. VOĐENA VOŽNJA QUAD VOZILOM, Novigrad
8. Festival pješačenja u Borutu i Pazinu
9. Potraga za čuvaricom Kvarnera (Vođena hodačka tura po Monte Madonni), Šišan (Ližnjan)
10. RANCH ISTRA STAR, Biškupije (Medulin)
11. JAHANJE KONJA UZ MORE, Novigrad
12. TZ MEDULIN I JU KAMENJAK, Biciklistički obilazak Kamenjaka
13. ISTRA PREMIUM CAMPING RESORT – DANI OTVORENIH DJEČJIH IGRAONICA, Funtana
14. JAMA BAREDINE – TRAKTOR STORY, Nova Vas (Poreč)
15. ZVJEZDARNICA VIŠNJAN, Višnjan
16. AQUARIUM PULA, Verudela (Pula)
17. Radionica suhozidne gradnje u parku skulptura Dubrova, Sveta Nedelja
 
Gourmet, Wine, Olive Oil & Wellness
1. VALFRESCO DIREKT, Labin
2. KONOBA BOKOON, Istra premium camping resort, Funtana
3. GRANO DURO PIZZA & PASTA, Istra Premium camping resort, Funtana
4. RESTORAN SPINNAKER, Poreč
5. RESTAURANT ZIGANTE, Livade (Oprtalj)
6. PRŠUTARNA I STANCIJA BURŠIĆ, Vodnjan
7. SEOSKI TURIZAM CASA RUSTICA, Guran (Vodnjan)
8. TERABOTO VINA I EKSTRA DJEVIČANSKA MASLINOVA ULJA, Vodnjan
9. VINA BRČIĆ, Nova Vas (Poreč)
10. OPG KORACA, Motovunski Novaki (Karojba)
11. ROSINJOLA OLIVE OIL TASTING BAR & STORE, Vrsar
12. ULJA KOMARIJA, Cerovlje
13. MEDEA VINARIJA, Vodnjan
14. Natura d.o.o. – Prezentacija i degustacija svježih tartufa
15. ŠETEMANA OD PAŠTE, Žminj
16. ADRION APARTHOTEL, Puntižela (Pula)
17. LJEČILIŠTE ISTARSKE TOPLICE, Livade (Oprtalj)
18. NAIL STUDIO TENA, Rovinj
 
Thematic Museum & Culture
1. MMC / MUZEJ ”TRKA NA PRSTENAC”, Barban
2. KUĆA ISTARSKOG MASLINOVOG ULJA, Pula
3. KUĆA FRESAKA U DRAGUĆU, Cerovlje
4. EKOMUZEJ ISTARSKO / ISTRIAN DE DIGNAN, Vodnjan
5. Interpretacijski centar VLAŠKI PUTI, Šušnjevica (Kršan)
6. POVIJESNI I POMORSKI MUZEJ ISTRE, Pula
7. ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRE, Pula
8. MUZEJ GRADA PAZINA i ETNOGRAFSKI MUZEJ ISTRE, Pazin
9. POSJET GALLERIONU, Novigrad
10. Atelier/Galerija LUPLANET, Gradišće (Žminj)
11. ATELIER VIDOVIĆ – tečaj slikanja u prirodi, Tar-Vabriga
12. KAŠTEL MOROSINI-GRIMANI, Svetvinčenat
13. PRIČA O MALINU, Medulin
 
Nature & Touring
1. NACIONALNI PARK BRIJUNI, Fažana
2. ŠPILJA MRAMORNICA, Stancija Drušković (Brtonigla)
3. Izložba Bodljikavi dani, Žminj
4. Vođeni obilazak šume KONTIJA, Vrsar
5. TZ MEDULIN I JU KAMENJAK, Edukativna šetnja Kamenjakom
6. Vođeni obilazak Gračišća, Mirjan Rimanić
7. Vođeni obilazak arheološkog lokaliteta MONTE RICCO, Vrsar
8. Vođeni obilazak / šetnja arheološkim parkom Vižula, Medulin
9. Vođeni obilazak (D)OŽIVI PLOMIN, Kršan
10. DOŽIVI MOTOVUN – interpretacijska šetnja Motovunom
11. ISTRA INSPIRIT predstava DVIGRAD STORYTELLING TOUR, Dvrigrad (Kanfanar)
12. ISTRA INSPIRIT predstava MARČANSKI VREMEPLOV, Mutvoran (Marčana)
13. ŽMINJSKA ŠTOURIJA, Žminj
14. Izlet brodom – DOŽIVLJAJ LIMSKOG ZALJEVA, Kanfanar
15. PANORAMSKA VOŽNJA BRODOM, Novigrad
16. TAXI BOAT ARIANA + OPG ŠTRNINA, Rakalj (Barban)
17. Rudarska storytelling tura, Labin
 
 
O SVJETSKOM DANU TURIZMA
Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju (World Tourism Organization, UNWTO), danom kada je 1970. usvojen njen Statut. UNWTO je specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu. Misija UNWTO-a je promocija razvoja odgovornog, održivog i univerzalno prihvatljivog turizma.
Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. Uvođenjem inovacija i digitalnih tekovina, među ostalim ciljevima unutar šire filozofije održivog razvoja, turizmu se otvaraju mogućnosti da se značajnije uključi u život zajednice, da osnaži lokalnu zajednicu i da djelotvorno raspolaže resursima.
 
ZNAČAJ TURIZMA U ISTRI
U Istri je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana koja ima veliki utjecaj na život lokalnog stanovništva. Iako je prevladavajući motiv dolaska u Istru i dalje sunce i more, posljednjih 20-ak godina u Istri je pokrenut čitav niz razvojnih programa kojima se bitno obogatila i podigla kvaliteta ponude, potaknuo razvoj cjelogodišnjeg turizma i uravnoteženi razvoj priobalja i unutrašnjosti te potaknulo podizanje kvalitete, uz održivi i odgovoran razvoj turizma Istre koji udovoljava potrebe turista i domaćeg stanovništva istodobno održavajući resurse za budući razvoj.
Tako je Upravni odjel za turizam u sinergiji s ostalim dionicima istarskog turizma iz privatnog i javnog sektora pokrenuo projekte kao što su bike i outdoor turizam, diversifikaciju privatnog smještaja, razvoj turističkih manifestacija, razvoj kulturnog turizma, gourmet turizam, turizam vina i maslinova ulja i dr., kojima se značajno unaprijedio istarski turistički proizvod te su se postavili dobri temelji za daljnje podizanje konkurentnosti i atraktivnosti na globalnom turističkom tržištu.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email