NEWS
HALF MARATON S

O zdravlju u gradovima do 2030. raspravljali predstavnici hrvatskih zdravih gradova

sast Sv. martin 2
29.10.2019. 08:24; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / O zdravlju u gradovima do 2030. raspravljali predstavnici hrvatskih zdravih gradova

Stručni tim Zdravog grada Poreč je sudjelovao na poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) u Sv. Martinu na Muri od 28. do 30.10.2019. U mjestašcu na Muri  i Međimurskoj županiji razgovaralo se o zdravlju i radu HMZG do 2030. Regija koja najuspješnije razvija hrvatski kontinentalni turizam baziran na zdravstvenom turizmu, termama, prirodnim resursima koji omogućavaju hodanje i druge aktivnosti za zdrave životne izbore bila je inspirativno mjesto za promišljanje puteva brige za zdravlje za naredno desetogodišnje razdoblje u hrvatskim zdravim gradovima.

Projekt Zdravi grad Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jedan je od najsnažnijih svjetskih projekata za zdravlje koji pruža „rukavicu izazova“ gradovima diljem svijeta te ih potiče da na svom lokalitetu život učine kvalitetnijim i zdravijim za sve stanovnike.  Projekt Zdravi grad prihvaćaju i razvijaju gradovi koji pokazuju spremnost da brigu o zdravlju i svojim stanovnicima ugrade u temeljni pravac razvoja vlastitog okruženja. Europski ured SZO u Kopenhagenu koordinira nacionalne mreže Europskih zdravih gradova među kojima je i Hrvatska mreža zdravih gradova. Projekt Zdravi grad SZO od 2020. do 2030. godine ulazi u VII. fazu razvoja od osnivanja do danas. U novom razvojnom razdoblju sve nacionalne mreže promišljaju i donose svoje strategije brige za zdravlje do 2030. godine. Stoga su se i hrvatski zdravi gradovi , okupljeni u Sv. Martinu na Muri, bavili planiranjem i prioritetima za zdravlje u narednih 10 godina. U centru nove strategije HMZG do 2030. je  glavni smjer sadržan u formulaciji  -njegovanje zdravlja i dobrobiti za sve skupine stanovnika hrvatskih zdravih gradova , stvaranje uvjeta za pravičnost u zdravlju reduciranjem nejednakosti u zdravlju te kontinuiranim kreiranjem, razvijanjem i vođenjem politike za zdravlje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini prateći globalne promjene i trendove te potrebe stanovništva.  Ovaj opći cilj traži da se u hrvatskim zdravim gradovima u budućnosti djeluje na definiranim interesnim područjima za zdravlje i to: 1. Ulaganje u ljude koji kao najveća snaga grade svoje zajednice, osnaživanje i podrška svim stanovnicima zajednice praćenjem njihovih potreba na lokalitetu te pružanjem usluga koje podupiru zdrav život; 2. Dizajniranje gradova na način da urbani prostor unapređuje zdravlje, dobrobit i kvalitetu života svih stanovnika te daje mogućnost za zdrave izbore; 3. Razvijanje partnerstva za zdravlje u zajednici i šire te partnerstva sa građanima; 4. Formiranje i razvoj grada kao okruženja socijalne sigurnosti za sve stanovnike  gradeći tako zajednicu kao socijalno osjetljivo (uključivo) okruženje za svakog stanovnika; 5. Njegovanje održivog razvoja (zaštita prirodnih resursa urbanog prostora, održivi izvori energije , održiva proizvodnja i potrošnja i dr. ). Hrvatski zdravi gradovi ostvarivat će tako svoju misiju i viziju i nadalje gradeći urbani prostor i život svoje zajednice u smjeru boljeg, kvalitetnijeg i zdravijeg mjesta za život od gradova koji to nisu odnosno od onih koji nisu ugradili brigu za zdravlje kao temelj svih razvojnih planova zajednice.

U Sv. Martinu na Muri hrvatski zdravi gradovi osmišljavali su i medijsku strategiju HMZG. Stručnjaci iz oblasti odnosa s javnošću uključili su se sa stručnim timovima zdravih gradova u kreiranje medijske strategije HMZG s ciljem zagovaranja zdravlja i brige za zdravlje na svim razinama, povećanja vidljivosti  brige za zdravlje kao i s ciljem predstavljanja iskustava i  prednosti zdravih gradova u kreiranju zdravijeg i kvalitetnijeg okruženje za život. U izlaganja i izradu strategije uključile su se i naše istarske stručnjakinje, Porečanka Ajna Temimović i Labinjanka Vesna Blažina Hatić koje će nastaviti pružati stručnu podršku timovima hrvatskih zdravih gradova.

Zdravi grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email