NEWS
Best of Poreč

O cijenama u lučici odlučivat će Vijeće Lučke uprave Poreč

13872905_1101439383268553_8719783691606633138_n
02.08.2016. 09:59; ; Početna / Gospodarstvo / O cijenama u lučici odlučivat će Vijeće Lučke uprave Poreč

Od 28. srpnja gradsko poduzeće Usluga odreklo se koncesije na porečku sportsku lučicu. Odlukom Županijske skupštine koncesija je prenijeta na porečku Lučku upravu koja uz Poreč, upravlja lukama u Červar Portu, Funtani, Vrsaru i lukom na vrhu Lima.

“Ne bježimo od odgovornosti, no trenutno čekamo zapisnik o primopredaji koncesije pa ćemo slijedom službene potvrde početi raditi u skladu s našim pravilnicima i utvrđenim granicama cijena za vezove”, rekao nam je kratko Željko Čorak, ravnatelj porečke Lučke uprave koja ima 16 zaposlenika, od kojih je sedam u stalnom radnom odnosu a ostali su sezonci.

Direktor Usluge Milan Laković žali što je do toga došlo.

– Prihvatili smo to rješenje da ne bismo naškodili našim ribarima i obrtnicima koji gospodare na moru (prijevoz putnika, taksi službe i slično) nakon što je državna inspekcija utvrdila da sportsku lučicu ne mogu koristiti građani koji se bave gospodarskim aktivnostima, rekao nam je Laković.

Prelaskom koncesije na Lučku upravu porečka sportska lučica postat će komunalni dio javnog prometa podložan pravilima hrvatskog ustroja lučkih uprava. O cijenama još se ne govori jer će o svemu odlučiti Vijeće Lučke uprave koje će se uskoro sastati.
Podsjetimo, početkom godine porečka Usluga odlučila se na stopostotno povećanje cijena, sa sto na dvjesto kuna po metru plovila. Važeći cjenik Lučke uprave predviđa cijenu od 100 kuna po metru plovila, no treba pričekati odluku Vijeća.

U međuvremenu Usluga je najavila svim vlasnicima plovila koji su s njom sklopili ugovor o godišnjem vezu da će im vratiti dio novca koji se odnosi na razdoblje od 28. srpnja (dan prestanka koncesije) do 31. prosinca ove godine. Vlasnici brodica će naknadno potpisati nove ugovore s Lučkom upravom.

Kada su u pitanju ribari i vlasnici brodova za prijevoz putnika, cjenik Lučke uprave primjenjuje za njih popust od 50 posto za godišnji vez. Dakle, za brod do 15 metara dužine puna je cijena godišnjeg veza 180 kuna po metru a za brod od preko 15 metara 200 kuna po metru. Uz 50- postotno sniženje cijene se kreću od 90 do 100 Kuna po metru. No, to je tek izračunati prosjek jer cjenik predviđa odstupanja: “Brod/brodica namijenjen za gospodarstvo, posebice za gospodarski ribolov i prijevoz putnika, plaća maksimalno 50 posto od pristojbe”.

E. VELAN, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani