NEWS

Novosti iz Hrvatske udruge turizma: trenutno u Hrvatskoj boravi 200.000 gostiju

DSCN2689
09.09.2020. 12:05; ; Početna / Gospodarstvo / Novosti iz Hrvatske udruge turizma: trenutno u Hrvatskoj boravi 200.000 gostiju

Vlada osigurala potpore za očuvanje radnih mjesta u turizmu

Hrvatska udruga turizma pozdravlja nastavak dodjele potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom koje je objavila Vlada, a Upravno vijeće HZZ-a odobrilo na sjednici 7. rujna. “Smatramo kako su potpore najvažnija karika u lancu zadržavanja radnih mjesta i opstojnosti poduzeća, što se i ove godine pokazalo kao jedan od ključeva sezone. Da su se na proljeće dogodile desetine tisuća otpuštenih radnika na zavodu, ne bismo ih brzo mogli vratiti na posao i uspješno odraditi sezonu, stoga je mjera zadržavanja radnih mjesta bila ključna. Vjerujemo kako je najava produžetka trajanja mjere do kraja godine zapravo samo tehničko pitanje. Za očekivati je da se mjere planiraju produžiti do početka sljedeće sezone. To nužno kako bismo je dočekali spremni, jer je turizam ne samo značajan dionik u kreiranju BDPa ove zemlje nego i ključ oporavka cjelokupnog hrvatskog gospodarstva”, kazao je direktor HUT-a Veljko Ostojić i istaknuo kako će za pripremu sljedeće sezone ključne biti tri stvari:

 • Nastavak mjera potpora za očuvanje radnih mjesta do početka iduće sezone, odnosno do kraja 2021.
 • Osiguranje sredstava za likvidnost i pripremu turističke sezone 2021., u dogovoru sa HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, kako bi se olakšalo odobrenje tzv. korona kredita te moratorija i reprograma
 • Učinkovito korištenja sredstava iz fondova EU, kroz koordinaciju javnog i privatnog sektora u kreiranju i provedbi programa.

Europska komisija predlaže da mjere ograničavanja slobodnog kretanja u Europskoj uniji budu jasnije i predvidljivije

Europska komisija donijela je prijedlog preporuke Vijeća kako bi osigurala da sve mjere država članica kojima se ograničava slobodno kretanje zbog pandemije koronavirusa budu koordinirane i da se jasno komuniciraju na razini EU-a.
U prijedlogu Komisije utvrđuju se četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica:

 • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja putovanja
 • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kôdom bojom
 • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
 • Jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

O prijedlogu Komisije za preporuku raspravljat će se u Vijeću s ciljem njezinog donošenja u nadolazećim tjednima.

eSavjetovanje: Prijedlog odgode ili oslobađanja od plaćanja turističke pristojbe

Ministarstvo turizma i sporta uputilo je na eSavjetovanje prijedlog dopune Pravilnika o oslobođenju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.Predlaže se da se potpuno oslobode plaćanja turističke pristojbe oni iznajmljivači kojima je rješenjem utvrđen prestanak pružanja ugostiteljskih usluga, a nisu imali evidentiranih noćenja u 2020. godini. Istim pravilnikom će se osloboditi plaćanja turističke pristojbe osobe s područja Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije za one kapacitete koji se nalaze u zgradama koje su oštećene u potresu te su dobile oznaku neuporabljivo ili privremeno neuporabljivo. 

HTZ: Hrvatska u srpnju bolja od mediteranske konkurencije

Hrvatska je u srpnju u usporedbi s nekoliko mediteranskih konkurentskih zemalja ostvarila bolji turistički rezultat dostigavši 50 posto lanjskih dolazaka stranih turista iz istog mjeseca, a bolje rezultate ima i za sedam mjeseci s 32 posto lanjskih dolazaka, zaključak je analize HTZ-a prema dostupnim podacima iz drugih zemalja.
 
Napominjući kako su s hrvatskima uspoređivali službene turističke podatke iz Španjolske, Portugala, Cipra i Turske za srpanj i sedam mjeseci, iz HTZ-a ističu da za Grčku, Francusku i Italiju službeni podaci još uvijek nisu dostupni ni za srpanj ni za kolovoz. 
 
U srpnju je u Hrvatsku došlo oko 2,5 milijuna stranih turista, što je 50 posto od broja iz srpnja 2019., dok ih je u sedam mjeseci ukupno došlo 3,3 milijuna ili 32 posto od dolazaka u istom lanjskom razdoblju. Analizirane zemlje imale su znatno manje postotke lanjskih ostvarenja. Tako je npr Španjolska u srpnju s 2,5 milijuna dolazaka stranih turista zabilježila 25 posto lanjskih dolazaka iz istog mjeseca, dok ih je u sedam ovogodišnjih mjeseci došlo 13,3 milijuna ili 28 posto od broja koliko ih je došlo u istom lanjskom razdoblju.

Tjedan odmora vrijedan u listopadu

Projekt “Tjedan odmora vrijedan”, kojeg s ciljem poticanja turističkih aktivnosti u razdoblju pred i post sezone na domaćem tržištu organiziraju Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica, nastavlja se od 16. do 25. listopada 2020.
 
U akciju se mogu uključiti svi s turizmom povezani subjekti: hotelske kuće, privatni iznajmljivači, ugostitelji, parkovi prirode i nacionalni parkovi, muzeji, galerije, adrenalinski turizam, zdravstveni turizam, nautika i dr., a prijave su moguće do 1. Listopada na linku https://tjedanodmoravrijedan.hr/ .

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izabran za potpredsjednika European Travel Commissiona

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić izabran je za potpredsjednika European Travel Commissiona (ETC), najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi, kojeg čine 33 nacionalne europske turističke organizacije, kao i pridruženi članovi među kojima su agencije, pružatelji usluga u turizmu i prijevoznici.

Putne informacije

U Hrvatskoj se nesmetano putuje unutar zemlje i u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, a zračne luke su otvorene za domaći i međunarodni promet
 

 • Edelweiss Air će do sredine rujna imati tri linije, prema Dubrovniku, Splitu i Puli.
 • Linija Zurich – Dubrovnik u prometu je jednom tjedno, svakog petka. Tako će biti do 18. rujna kada će na ovoj liniji kompanija obaviti posljednji let u ovoj ljetnoj sezoni.
 • Linija Zurich – Split bit će u prometu kroz cijeli rujan, dva puta tjedno, svake subote i nedjelje. Od 27. rujna kompanija će zadržati jedan let tjedno, svake subote.
 • Linija Zurich – Pula također ostaje u prometu kroz cijeli rujan, jednom tjedno, subotom. Na svim linijama prema Hrvatskoj Edelweiss koristi zrakoplov tipa A320.
 • Wizz Airova linija Split – Dortmund prema zimskom redu letenja planirana je tri puta tjedno, svakog utorka, četvrtka i subote. Redovno odvijanje prometa u zimskim mjesecima ovisit će o potražnji i restriktivnim mjerama.

Eurowings je objavio novi red letenja: 

 • linija Split – Dusseldorf od 26. rujna prometovat će 3 puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom
 • linija Split – Hamburg od 07. rujna prometovat će 2 puta tjedno, ponedjeljkom i nedjeljom
 • linija Split – Koln od 07. rujna prometovat će 2 puta tjedno, četvrtkom i subotom
 • linija Split – Stuttgart od 07. rujna prometovati će 3 puta puta tjedno, ponedjeljkom, četvrtkom i subotom
 • linija Split – Hannover nastavlja prometovati prema originalnom planu, 1 tjedno, subotom,
 • linija Split – Berlin nastavlja prometovati prema originalnom planu, 2 puta tjedno, utorkom i subotom. 

Putovanje u Hrvatsku

 • Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjen je, odnosno ograničen, prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.
 • Za osobe trećih zemalja ulazak u Hrvatsku je moguć uz PCR COVID-19 test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili je potrebna samoizolacija od 14 dana.
 • Samoizolacija se može skratiti uz obavljeni negativni rezultat PCR COVID-19 testa izvršenog nakon 7 dana samoizolacije.
 • Za sve državljane EU, državljane zemalja koje su u schengenskom prostoru, državljane zemalja koje su pridružene schengenskom prostoru te državljane trećih zemalja s dugotrajnim boravištem u tim državama Hrvatska je u koordinaciji s ostalim članicama Europske unije otvorila granice te omogućila slobodan ulazak u zemlju bez ikakvih ograničenja
 • Hrvatska je dodatno ubrzala ulazak u zemlju uvođenjem posebnih traka ENTER CROATIA na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Rupa i Plovanija za sve putnike koji su se prijavili za ulazak u zemlju putem službenog sustava Enter Croatia.

Mogućnost testiranja i standardi zaštite

 • Turisti imaju mogućnost obaviti testiranje na COVID-19 u Hrvatskoj, a službeni popis svih ustanova diljem zemlje, zajedno sa cjenikom usluga možete pronaći ovdje.
 • Sve više turističkih kompanija nudi mogućnost sufinanciranja troškova testiranja, a gosti sve informacije mogu dobiti u direktnoj komunikaciji s kompanijama, odnosno na recepcijama objekata u kojima borave.

Gosti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno

U Hrvatskoj trenutno boravi 200.000 turista. I dalje ističu da se osjećaju sigurno i opušeno na svom godišnjem odmoru.
 
Thomas iz Njemačke odsjeo je u apartmanima Bellevue Plava Laguna: „Nama se jako svidjelo, posebno jer se osoblje potrudilo da zadovolji naše potrebe. Cijeli objekt je vrlo lijep, jako čist i dobro održavan. Bazen je također vrlo lijep i uvijek smo imali mjesta, jer nije bilo mnogo gostiju.  Ako smo nešto tražili za apartman što nam je nedostajalo, odmah smo to dobili. Poreč je prekrasan grad, Hrvatska je sjajna zemlja sa lijepim ljudima. Svakako ćemo se vratiti!“
 
——————–
 
Gost apartmana Sol Stella for Plava Laguna, Lari iz Njemačke poručuje: „Lokacija je odlična, čistoća je super, vrlo opuštajući i tihi sadržaj unatoč brojnim gostima, ljubazno osoblje, vrlo čisti ručnici i posteljina. U blizini se nalazi super parking te mogućnost za mnoge aktivnosti kao što su joga, jet ski, veslanje, ronjenje itd. U kompleksu je zapravo sve što vam je potrebno, kao što su supermarket, sladoled, pekarna, restoran, snack bar. Umag je prekrasan grad, nikad do sad nisam tako mislio“.
 
—————————–
 
“Ovo je bio naš drugi boravak u resortu, i posjetili smo ga kako bismo proslavili 70. rođendan moje mame. Odlično smo se proveli!”, Terry Lee, Istra Premium Camping Resort
 
—————————–
 
“Dugo godina osjećamo se kao kod kuće. Usprkos koroni, imali smo vrlo opušten boravak i kao i uvijek, vratit ćemo se u Solaris sljedeće godine”, Gabriele Schweikard, Solaris Camping Resort by Valamar

Zanimljivosti

 • Jay-Z i Beyonce ljetuju na dalmatinskoj obali, na 107 metara dugoj jahti “Lana”. Beyonce je u petak, 4. rujna proslavila i svoj rođendan, u Malim Bisagama koje se nalaze u blizini srcolikog otoka Galešnjaka.
 • Poznati američki glumac Rami Malek, dobitnik Oscara za ulogu Freddieja Mercuryja u filmu Bohemian Rhapsody, za odmor je odabrao Hrvatsku. Uhvaćen je kako uživa u lokalnom kafiću u Sutivanu na otoku Braču.
 • Poznata glumica i model Joan Smalls za odmor je odabrala hrvatsku obalu, a slike uživancije redovito objavljuje na svojem Instagramu.
 • Francusko – njemački TV kanal ARTE emitirao je polusatnu emisiju o bogatoj tradiciji vinogradarstva u Hrvatskoj. Emisija Des vignerons et des hommes (Vinogradi i ljudi), u suradnji producentske kuće Grand Angle s Predstavništvom HTZ-a u Francuskoj, predstavila je dvadesetak svjetskih vinorodnih destinacija, među kojima i Hrvatsku.

U jednim od najčitanijih francuskih dnevnih novina 20 Minutes, čiju tiskanu verziju dnevno prati gotovo četiri milijuna ljudi objavljena je velika reportaža o Splitu, a uz njega su istaknuti i Trogir, Klis i Solin.

Print Friendly, PDF & Email