NEWS

Novosadska publika oduševljena izvedbama istarskih skladatelja

ISTRA CLASSIC
11.12.2023. 15:08; ; Početna / Kultura / Novosadska publika oduševljena izvedbama istarskih skladatelja

U sklopu održavanja već tradicionalne manifestacije međuregionalne suradnje AP Vojvodine i Istarske županije-Regione Istriana, održalo se u Novom Sadu 09.prosinca 2023. gostovanje istarskih glazbenika i glazbenica.

Organizatori manifestacije su IKA-Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada.

Ovogodišnji program pod nazivom „ISTRA MUSIC“ posvećen je istarskim skladateljima/cama 20. i 21.st.

Pod nazivom „ISTRA CLASSIC“, istarski su  se glazbenici/e predstavili novosadskoj publici u okviru „Serijala koncerata kamerne glazbe“ koji se od listopada do prosinca održavaju u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

David Kumpare (klarinet), Samanta Stell (faluta), Sandro Vešligaj (klavir) i Anamarija Lovrečić (harmonika) izvodili su djela istarskih skladatelja 20. i 21. stoljeća: Nella Milottija, Bashkima A. Shehua, Branka Okmace, Luigija Dallapiccole, Đeni Dekleva Radaković, Luke Demarina i Bruna Krajcara. Majstorska izvedba glazbenika/ca prenijela je publici kompleksnost i bogatstvo glazbenog izraza, spoja tradicijski elemenata istarske ljestvice, klasike i modernih inovacija.

Nakon klasike, slijedio je u klubu Ordinaciji Art Cafe “ISTRA ROCK”, blok posvećen istarskim skladbama 20. i 21. st., koji je u rock i punk žanru (i ne samo!) pripremio i izvodio DJ Filjo (Ivo Zuban). KUD Idijoti, Fakofbolan, Franci Blašković, Deboto, Dogma, Nemanja, Veja, Livio Morosin Band, Urar, Gustaph y njegovi dobri duhovi, Gustafi, Arinka, Tito’s Bojs, Regenn, The Chweger, Maer, Grabber, Barbara Munjas, Saša 21, Spoons, Messerschmitt i dr. rasplesali u nevjerojatnoj interakciji između DJ-a i publike stvorili su nezaboravnu plesnu atmosferu koja je trajala dugo u noć.

Dani Istre u Vojvodini, održavaju se bijenalno, kao i uzvratna manifestacije Dana Vojvodine u Istri, a zajedno čine centralnu manifestaciju kulturne suradnje između ovih dviju regija, u kontinuitetu, još od 2001. godine.

Projekt „Dani Istre u Vojvodini/Dani Vojvodine u Istri“ pridonosi raznolikosti i obogaćivanju kulturne scene u obje regije, istražujući, promovirajući i razmjenjujući kulturne izričaje, umjetničke forme i tradicije. Gostovanje istarskih umjetnika/ca u sklopu Dana Istre u Vojvodini, financirano je iz Programa javnih potreba u kulturi Istarske županije, IKA-e te Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email