NEWS
VALFRESCO-S-1123
DIP2023-TOP

NOVO I OTROVNO: Ponekad novu odjeću nije dovoljno oprati samo jednom

23.06.2016. 08:35; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / NOVO I OTROVNO: Ponekad novu odjeću nije dovoljno oprati samo jednom
thinkstockphotos-82567372

Ulazite u trgovinu, zaljubljujete se u košulju/majicu/jaknu/haljinu/hlače. Kupujete i ne skidate sa sebe idućih nekoliko dana. Dok vam ne dosadi!

I cejeli ovaj proces je u redu, ali ipak nešto nedostaje, a to je pranje odjeće prije nego što je odjenete prvi put.

Neki će pomisliti: “Ma novo je, sigurno je čisto! I zašto bih riskirala da mi se haljina skupi, kada sada izgleda savršeno?!”.

Ali razmislite malo… Što li sve “stavljate” na tijelo, kada obučete novu neopranu garderobu.

Prvo, neko je tu haljinu/hlače/džemper najvjerojatnije probao prije vas pa postoji opasnost od raznih bakterija.

ŠTO SE DOGAĐA KADA NAVUČETE NOVU MAJICU KOJU NISTE OPRALI? Upozorenje dermatologa će vas iznenaditi

Dermatolog sa sveučilišta Columbia, Donald Belsito, upozorava kako se preko odjeće prenose uši i zarazne kožne bolesti pa ističe kako je novu odjeću potrebno oprati barem jednom, najbolje čak dva puta, prije nošenja.

I drugo, ono bitnije je to da se u izrade garderoba “zalijeva” ozbiljnim kemikalijama, od kojih neke mogu napraviti probleme na koži, ukoliko se ne uklone pranjem.

Novu odjeću bi trebalo temeljito oprati prije nošenja i zbog boja i urea formaldehida, koji se zadržavaju u tkanini, a koji se dodaju kako bi se spriječilo gužvanje i pojava plijesni.

U odjeći se nalazi čitav niz kemikalija koje mogu vrlo negativno djelovati na naše zdravlje, ne samo kožu pa osim dermatitisa ili nekog osipa, možete dobiti i trovanje kemikalijama.

Stručnjaci tvrde da se “ne opuštamo” ni kada je riječ o pamučnim stvarima, jer i prirodne tkanine zahtijevaju obradu kemikalijama.

magazin.hr

 

Print Friendly, PDF & Email