NEWS
HALF MARATON S

NOVI ZAKON DALMACIJU DIGAO NA NOGE: Gasi se pola turističkih zajednica!

09.07.2015. 08:55; ; Početna / Gospodarstvo / NOVI ZAKON DALMACIJU DIGAO NA NOGE: Gasi se pola turističkih zajednica!
splitska luka vikend

Novi Zakon o turističkim zajednicama i onaj o boravišnoj pristojbi podigli su veliku buru među turističkim djelatnicama. Imaju niz primjedbi na koje reagiraju, a najviše ih muči to što bi se, ako zakoni budu usvojeni, od siječnja 2016. ukinulo pola turističkih zajednica u zemlji.

Ukoliko u siječnju iduće godine na snagu stupi novi Zakon o turističkim zajednicama, njih polovica, od ukupno 304, morat će se ugasiti. Dogodit će se to jer zajednice ne udovoljavaju uvjetima novog Zakona. Naime, novim Zakonom o turističkim zajednicama i Zakonom o boravišnoj pristojbi i članarini predloženo je da turistički uredi u kojima više od 25 posto prihoda odlazi na financiranje ureda i plaće zaposlenika, ne mogu postojati i moraju se gasiti.

Tako bi se, primjerice, u Slavoniji zatvorile gotovo sve turističke zajednice, dok bi Splitsko-dalmatinska županija ostala bez njih čak 22. Među njima su i nimalo marginalne Turističke zajednice kao što su one u Trogiru, Omišu, gradu Visu… koje su dosad pokazale neospornu neospornu potrebu postojanja i utjecaj na pozicioniranje i oblikovanje turističke ponude mjesta. No, zakonodavci to očigledno nisu imali na umu, pa su na primjer predvidjeli da po novom zakonskom prijedlogu tamo gdje nema TZ, prijavu i odjavu turista obavlja Turistička zajednica županije. U turističkim zajednicama se pitaju hoće li to gost iz nekog malog mjesta morati zbog prijave putovati u središte županije, piše Slobodna Dalmacija.

Na raspravu ministar pozvao samo odabrane

Uz to bi polovica novca od boravišne pristojbe od nautičara odlazila izravno u središnjicu HTZ-a, što je dvostruko više nego do sada. Planira se i 15 posto manje sredstava od članarina zbog smanjivanja parafiskalnih nameta. Rezultat toga bit će činjenica da će, primjerice, TZ Split ostati bez četvrtine svojih prihoda. Niz je još drugih prijedloga u okviru Zakona zbog kojih turistički djelatnici ovih dana negoduju i pišu pisma s primjedbama Ministarstvu turizma.

Turističke djelatnike ljuti i što Zakon ide po hitnom postupku pa se rasprava odvija usred sezone, a negoduju i jer ministar Darko Lorencin na nju  poziva samo direktore TZ-a koje su u programu “Hrvatska 365″. Stoga ga je primjerice direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić odbio. Tvrdi da ne želi sudjelovati na sastanku na koji su pozvane samo tri od 19 turističkih zajednica iz te županije. Pritom je istaknuo kako se Zakon na sve jednako odnosi.

Slobodna Dalmacija/Danas.hr

Print Friendly, PDF & Email