VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

NOVI UGOVORI O ZAKUPU POSLOVNIH PROSTORA

13.03.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / NOVI UGOVORI O ZAKUPU POSLOVNIH PROSTORA
754XO001377.jpg

Na ovotjednoj sjednici članovi Gradskog poglavarstva odlučili su potpisati ugovore o zakupu za sedam poslovnih prostora, s natječaja raspisanog još 13. svibnja prošle godine. Tada je bilo oglašeno davanje u zakup osamnaest gradskih prostora – za deset od njih stigle su 33 ponude, dok za ostale nije bilo ponuđača. Čak osam ponuda stiglo je za poslovni prostor u Decumanusu 5 površine 41,66 kvadrata, a poglavarstvo je odlučilo prostor dati Željki Vasilj za trgovačku djelatnost po godišnjoj zakupnini od 55 tisuća kuna, s obavezom ulaganja od 130 tisuća kuna i neodređenim brojem novih radnih mjesta.

Zanimljivo je da su u isto vrijeme odbijena dva ponuđača za isti poslovni prostor s gotovo jednakim gospodarskim programom i daleko većom zakupninom – jedan je ponudio 70 tisuća, a drugi 230 tisuća kuna. Obojica su branitelji, a odbijeni su zbog »neodgovarajućeg gospodarskog programa«. Gospodarski program Željke Vasilj je butik kožne galanterije. Branitelj Mario Štifanić, koji je ponudio zakupninu od 70 tisuća kuna u tom bi prostoru prodavao keramiku, ukrasno staklo i suvenire, uložio bi između 80 i 120 tisuća kuna i zaposlio četiri radnika. Njegov gospodarski program nije bio dobar za ovaj prostor, ali je identični gospodarski program istog ponuditelja ocijenjen najboljim za prostor od 15 četvornih metara u Decumanusu 30. Branitelj Saša Lovreković, koji je ponudio 230 tisuća kuna zakupnine u Decumanusu 5, dakle gotovo trostruko više od ponude koja je ocijenjena najpovoljnijom, prodavao bi proizvode za uređenje doma, modne dodatke i suvenire od maslinovog drveta, uložio bi 90 tisuća kuna i zaposlio tri radnika. Ni njegov gospodarski program nije bio dobar za ovaj prostor. Zbog nerazumljivog prijedloga Odbora za poslovne prostore u slučaju »Vasilj« poglavarstvo je na sjednici u veljači vratilo odboru ponude na ponovnu analizu, a gradonačelnik Edi Štifanić nam je za naše novine rekao da ni njemu nije jasno zašto je odbor tako odlučio i obećao da niti jedan prostor neće biti dat u zakup preko veze. Uz to, poglavarstvo o ponudama raspravlja u ožujku koje su stigle na natječaj prije osam mjeseci, a zakupci u tim prostorima nemaju legalne ugovore. Pročelnik komunalnog odjela Milan Laković rekao je da je odjel preopterećen provođenjem ovih natječaja i da s time imaju previše posla. Tome u prilog, valjda, govori i činjenica da se jedan te isti prostor od 41,66 kvadrata vodi na adresi Decumanus 3 u materijalu koji je prvi put bio na poglavarstvu 14. veljače, a u materijalu za sjednicu od 7. ožujka vodi se kao Decumanus 5.

Zanimljiva je i činjenica da je u materijalu iz veljače za prostor u Decumanusu 3, površine 41,66 četvornih metara, bilo samo pet ponuđača, dok u ovotjednom za taj isti prostor, ali s drugom adresom, čak osam – svih onih pet od ranije plus tri nove ponude – a natječaj je zaključen u lipnju prošle godine. Je li na sjednici u veljači samo nedostajao jedan list ili je nešto drugo u pitanju, članovi poglavarstva teško mogu primijetiti ako im ne padne na pamet uspoređivati dva materijala, pod uvjetom da imaju arhivu.

Glas Istre, 13.3.06.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email