NOVI UDAR NA GRAĐANE Poskupljenja i do 1.300 posto! Odvoz smeća skuplji za većinu kućanstava

25.10.2019. 22:24; ; Početna / Crna kronika / NOVI UDAR NA GRAĐANE Poskupljenja i do 1.300 posto! Odvoz smeća skuplji za većinu kućanstava
smece-negdje

[autor: Marinko Glavan, Novi List] Svega godinu dana nakon što je uveden novi sustav obračuna odvoza komunalnog otpada, baziran na količini predanog otpada, Vlada je donijela novu Uredbu o izmjenama i dopunama uredbe o gospodarenju otpadom kojom će odvoz otpada, prema prvim izračunima komunalnih društava, poskupiti za velik broj kućanstava, ali i dobar dio privrednih subjekata, posebno onih manjih.

Na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike novim izmjenama i dopunama, naime, svi korisnici iz kategorije kućanstava moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno takozvani fiksni dio cijene, bez obzira na broj članova kućanstva, zbog čega komunalna društva očekuju da bi više od 60 posto svih korisnika prema ovim izmjenama plaćalo više račune za odvoz smeća. Istodobno, cijena bi se, u kategoriji kućanstava, smanjila za kućanstva s više članova.

I dok ministar Tomislav Ćorić smatra kako će uredba dodatno potaknuti i građane i tvrtke da u što većoj mjeri odvajaju otpad, jer se i dalje naplaćuje samo odvoz miješanog komunalnog otpada, komunalci su ostali zatečeni iogorčeni time što, nakon prošlogodišnje promjene cjelokupnog sustava obračuna odvoza otpada, sada ponovno moraju sve mijenjati.

Komunalci upozoravaju da nova Uredba neće pogoditi samo kućanstva, nego u velikoj mjeri i poslovne korisnike, kod kojih će se, ističu, »dogoditi kaos«, s izmjenama cijena u rasponu od poskupljenja od preko 1.300 posto do smanjenja cijene od 99 posto. Tvrtke i institucije, odnosno »korisnici koji nisu kućanstva«, novim su izmjenama uredbe svrstani u sedam kategorija, ovisno o djelatnosti, ali ne i veličini svakog poslovnog subjekta. Svi korisnici u podkategoriji moraju imati istu cijenu obvezne minimalne javne usluge, odnosno fiksnog dijela računa. To će, u praksi znači da će, primjerice, hotel s 400 soba imati istu fiksnu naknadu kao i hotel s deset soba ili da će škola stranih jezika, s dvije učionice, plaćati jednako koliko i neki fakultet.

[autor: Marinko Glavan, Novi List]

Print Friendly, PDF & Email