Nove ceste i rotori vrijedni gotovo 23 milijuna kuna

21.06.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nove ceste i rotori vrijedni gotovo 23 milijuna kuna
864GO142639.jpg

U punu turističku sezonu najturističkiji hrvatski grad ulazi s novom cestom od Kufci i infrastrukturno uređenim Centrom V, dijelom grada uz veliko parkiralište u kojem nastaju nove stambeno-poslovne zgrade. Radi se o ukupnoj investiciji od gotovo 23 milijuna kuna, najvećim dijelom financiranoj iz gradskog proračuna. Gradonačelnik Edi Štifanić i članovi poglavarstva jučer su s novinarima obišli ta dva objekta i upriličili konferenciju za novinare na kojoj su govorili i Robi Zgrablić, direktor Županijske uprave za ceste, i Boris Mirković, direktor pulske Ceste.

Dionica županijske prometnice od Višnjana prema Poreču, nakon izlaza s Ipsilona, sada je gotovo dovršena. Za jesen je još ostalo izgraditi rotor u Špadićima. Od ožujka je dionica od raskrižja Kufci do Špadića bila zatvorena jer je temeljito rekonstruirana u dužini od 1,5 kilometara (vrijednost 5,3 milijuna kuna), izgrađen je rotor u Kufcima (šest milijuna kuna), nogostup uz cestu od Gornjih Špadići do Kukci (3,7 milijuna kuna), a projekt je koštao 800.000 kuna.

ŽUC je u ovoj investiciji sudjelovao s 26 posto, ostalo je financirao Grad, a Zgrablić je novinarima rekao da se još nadaju udjelu Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa. Izvođač radova bila je pulska Cesta, koja je uspjela sve završiti u roku unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, kako je istaknuo Mirković. Gradonačelnik Štifanić pohvalio je kvalitetu radova koje je obavila Cesta i u Centru V i rekao da se nada da će biti spremni javiti se na jesen na natječaj za radove na porečkoj obilaznici.

Investicija u Centru V iznosi 6,4 milijuna kuna, a izgrađena je mreža prometnica, prespoj od Partizanske i kompletna infrastruktura: oborinska i fekalna kanalizacija, vodovod, javna rasvjeta, elektroenergetske i telekomunikacijske instalacije. Ukupno je izgrađeno 970 metara novih prometnica, tri kružna toka, a HEP, HT, Istarski vodovod i Usluga u projektu su sudjelovali sa 600.000 kuna. Između naselja Mate Balote i Centra V izgrađeno je oko 160 novih parkirališnih mjesta, naselje Balota i vatrogasci dobili su još jedan izlaz, a nakon sezone ostalo je izgraditi još dva rotora.

Gradnjom rotora na mjestu gdje je sada trokutasta cvjetna gredica kod tržnice zatvorit će se za sav promet ulica između tržnice i velikog parkirališta, pa će na taj način biti bitno smanjeno prometno opterećenje na ulazu u veliko parkiralište, rekao je Edo Kos, u poglavarstvu zadužen za prostorno uređenje. Najavio je moguću skoru gradnju novog parkirališta između groblja i županijske ceste, na terenu čiji je vlasnik Institut za poljoprivredu i turizam, s kojim Grad pregovora o zamjeni zemljišta. Kos je rekao i da je dovršena dokumentacija za dionicu porečke obilaznice od Stancije Portun do Elektromaterijala, a potpisan ugovor za izradu dokumentacije za dionicu od Elektromaterijala do Stancije Vodopija.

– Ljetnu prometnu gužvu u gradu nemoguće je potpuno riješiti jer Poreč nije dovoljno bogat da bi svoje ceste i parkirališta kapacitirao za pet puta veće opterećenje ljeti nego zimi, ali napravit ćemo reda koliko god je moguće, konstatirao je Kos.

Na novinarsko pitanje kako će novim prometnicama i parkiralištima sačuvati mir stambenog naselja Mate Balote, Kos je rekao da će se znakovima priječiti ulaz s parkirališta u naselje. Novinare je zanimalo i hoće li tehnički popraviti ulaz u kružni tok iznad velikog parkirališta, u kojem zelena površina prijeći ulaz većim vozilima u privatno dvorište, na što je gradonačelnik rekao da to mora biti popravljeno.

S. Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email