NEWS
HALF MARATON S

Nova ljetna besplatna autobusne linije na relaciji Trst – Poreč realizirana kroz EU projekt ICARUS

Lalić, Peršurić, Angelotti, Štifanić
09.07.2021. 22:05; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nova ljetna besplatna autobusne linije na relaciji Trst – Poreč realizirana kroz EU projekt ICARUS

Od početka srpnja na relaciji Poreč-Trst prometuje specijalni autobus za prijevoz putnika i bicikala, namijenjen prvenstveno turistima i zaljubljenicima u biciklizam, koji usluge ovog prijevoza mogu koristiti besplatno, a sve zahvaljujući EU projektu ICARUS (Intermodal Connections in Adriatic-ionian Region to Upgrowth Seamless solutions for passengers).

Tim su autobusom danas u Poreč stigli i predstavnici regije Friuli Venezia Giulia, Viviane Basso, Silvia Bianchet, Irene Cermeli, Roberta Maccari i Massimiliano Angelotti kako bi se sastali s predstavnicima Grada Poreča-Parenzo gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, njegovim zamjenikom Elijom Štifanićem i direktoricom gradskog poduzeća Parentium koji su im, kao predstavnicima regije partnera u projektu zaželjeli dobrodošlicu i razgovarali o nastavku suradnje na novim projektima.

Naime, projekt ICARUS usmjeren je na poboljšanje kvalitete i sigurnosti, te ekološke održivosti pomorskih i obalnih prijevoznih usluga promovirajući multimodalnost u programskom području Hrvatske i Italije. U sklopu projekta provedena je analiza nedostataka i potreba mobilnosti u programskom području, a glavni cilj projekta jest razvijanjem „zelenih“ načina prijevoza putnika smanjiti štetne posljedice koje nastaju masovnom uporabom osobnih automobila. Projektne pilot aktivnosti, njih ukupno 8, usmjerene su na razvoj IT rješenja, promjenu navika putnika, te na kombinaciju više oblika prijevoza kojima se povezuju unutrašnjost i obala, s fokusom na vlak i bicikle.

Na području Istarske županije, projekt provodi Istarska razvojna agencija (IDA) u suradnji s HŽ putnički prijevoz d.o.o. i KIP – Klaster intermodalnog prijevoza, uz još 7 partnera iz Italije.

Jednu od pilot aktivnosti u sklopu projekta provodi Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia, a koja podrazumijeva uvođenje privremene pilot autobusne linije na relaciji Trst – Poreč – Trst.

Prometovanje na spomenutoj liniji odvijat će se u periodu od 2. srpnja do 3. listopada 2021. godine i to isključivo vikendom (petak, subota, nedjelja) po sljedećem rasporedu:

Linija Trst – Poreč

polazak iz Trsta u 09:00 h s Autobusnog kolodvora Trst (Piazza della Libertà 9, 34132 Trieste) 

Linija Poreč – Trst

polazak iz Poreča u 18:00 h s Autobusnog kolodvora Poreč (Karla Huguesa 2, 52440 Poreč-Parenzo) 

Specifičnost ove linije je to što će autobus koji vozi biti opremljen prikolicom za bicikle, te će ista, u navedenom periodu, za sve korisnike, uz prethodnu registraciju i rezervaciju, biti potpuno besplatna.

Obrasci za registraciju i rezervaciju mjesta nalaze se na slijedećoj poveznici:

http://www.dorlandobus.it/progetto-icarus/

U turističkom smislu, ova usluga predstavlja dodanu vrijednost postojećim turističkim proizvodima i sadržajima na području Poreča, no istovremeno naglašava važnosti promišljanja i planiranja putovanja, na način da se u što je moguće većoj mjeri smanje emisije CO2. Osim što je za sve korisnike potpuno besplatna, pružajući korisnicima mogućnost kombinacije više modela transporta, ova autobusna linija smanjuje štetne posljedice po okoliš koje nastaju masovnom uporabom osobnih automobila.

  • Poreč je jedan od lidera na području energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

Cijela ekipa vrijedno radi na pripremanju i prijavljivanju projekata na EU fondove, zahvaljujući kojima smo uredili i osigurali odlagalište otpada Košambra, nabavili elektro-bus za pilot projekt javnog prijevoza, osigurali sredstva za nabavu opreme za naše vatrogasce i borbu protiv poplava, energetski obnavljali/gradili zgrade javne namjene…Sve skupa 40 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, zaštite okoliša, e-mobilnosti, te ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, kaže porečki gradonačelnik Peršurić.

  • Danas na cestama diljem svijeta ima gotovo 800 milijuna vozila, a ta brojka mogla bi se udvostručiti do 2030. godine. Istovremeno, sukladno podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo za period do 2030. godine, u ukupnoj potrošnji energije sektor prometa sudjeluje s 47% i odgovoran je za više od pola sveukupnih emisija CO2 na području Grada Poreča (59%) . Poticanjem multimodalnih modela prijevoza putnika direktno utječemo na smanjenje kako emisija CO2, tako i negativnih utjecaja na okoliš, istovremeno mijenjajući ustaljene obrasce planiranja putovanja. U trenutku u kojem svjedočimo sve većem utjecaju i posljedicama klimatskih promjena po svakodnevni život, održiva mobilnost postaje jednom od ključnih tema održivih politika, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o..

 

A talijanski turisti koji su besplatno stigli busom iz Trsta, odmah su sjeli na bicikle i krenuli put Parenzane. Kako kažu, u Trst će se vratiti na dva kotača, malo po Parenzani, malo kroz puteve sjeverozapadne Istre.

Grad Poreč

Bici & Bus__eng_cro

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email