NEWS
LUTRIJA T

NOĆ MUZEJA vraća se u muzeje. Ovogodišnja, 18. PO REDU, održati će se u petak, 27. siječnja

noc-muzeja2023
23.01.2023. 19:05; ; Početna / Kultura / NOĆ MUZEJA vraća se u muzeje. Ovogodišnja, 18. PO REDU, održati će se u petak, 27. siječnja

Riječ je o najvećoj muzejskoj manifestaciji, čiji je organizator Hrvatsko muzejsko društvo, a ovogodišnja tema je „Muzeji su važni“. Važnost muzeja očituje se kroz odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost te za izgradnju zajednice i pojedinaca.

Ovogodišnju manifestaciju Noć muzeja Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino će obilježiti raznolikim programom koji uključuje stručno vodstvo povijesnom jezgrom, keramičarsku radionicu za djecu (uz najavu), predavanje, čitanje dramskih klasika, a središnji dio programa vezan je uz predstavljanje novih akvizicija iz obiteljske ostavštine Polesini i razgovor s posljednjim potomkom obitelji. Muzej je od ove  godine bogatiji za više stotina muzejskih predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe obitelji Polesini. Ova vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća. Manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici (Ulica M. Laginje 6), dok će se radionica za djecu, uz prethodnu najavu, odvijati u muzejskoj keramičarskoj radionici (Sv. Mauro 10).

„U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca. Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja 2022. godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca“, poručuju iz Hrvatskog muzejskog društva.

PROGRAM:

18:00 – 19:30
Stručno vodstvo po povijesnoj jezgri Poreča (Davor Munda)

18:00 – 20:00
Keramičarska radionica za djecu (Vltava Muk, Klaudia Bartolić Sirotić)*

19:30 – 20:00
Predavanje: Poreč u arhivskim fondovima Konzervatorskog odjela iz Trsta (Gaetano Benčić)

20:00 – 20:30
Predstavljanje: Zbirka za budućnost: otkupi i donacije iz ostavštine Polesini (Gaetano Benčić)    

20:30 – 21:00
Predstavljanje: Grad i ljudi iz objektiva markiza Polesinija  (Elena Uljančić)

21:00 – 21:30
Razgovor s Gian Paolom Polesinijem (Elena Uljančić)

21:30 – 22:00
Čitanje dramskog teksta: Karusel Goldoni (Društvo prijatelja Giostre)

 * uz najavu (Sv. Maura 10) 

Print Friendly, PDF & Email