NEWS

Nižom cijenom poljoprivredne vode do novog razvojnog zamaha poljoprivrede na jugu Istre

IMG_5801
23.03.2021. 13:01; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Nižom cijenom poljoprivredne vode do novog razvojnog zamaha poljoprivrede na jugu Istre

Uvođenjem nove kategorije poljoprivrednih priključaka i nižom cijene od strane pulskog i labinskog vodovoda pruža se direktna pomoć gospodarstvu i potiče razvoj poljoprivrede na jugu Istre, o čemu je bilo govora na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Domu mladih, u Vodnjanu.

– Time našim poljoprivrednicima želimo olakšati poslovanje i potaknuti nove iskorake u proizvodnji vrhunskih poljoprivrednih proizvoda, po kojima je Istra, između ostalog, nadaleko poznata. Ova mjera je i nužan preduvjet za razvoj poljoprivredne proizvodnje u plastenicima, što je vrlo bitno za kontinuiranu opskrbu povrća, tijekom cijele godine, poručio je gradonačelnik Pule Boris Miletić dodajući kako je voda prirodni resurs bez kojeg se jednostavno ne može.

– Svi oblici života i sve ljudske aktivnosti su u većoj ili manjoj mjeri vezane uz vodu i zato je naša zajednička uloga racionalno i odgovorno njome upravljati. U Istri možemo biti ponosni stupnjem vodifikacije, po kojem smo prvi u RH, a i šire. S druge strane, kada razmišljamo o poljoprivredi kao strateškoj grani istarskog gospodarstva znamo da bez vode razvoj nije moguć. Sjetit ćete se kako su ljetni mjeseci suše predstavljali veliki problem i zato se krenulo u projekte izgradnje sustava navodnjavanja. Uspješno je realiziran onaj u Valturi, nadomak Pule, u tijeku je izgradnja SN Červar Porat – Bašarinka na području Poreštine, a spreman je i projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia, koji će se kandidirati na EU fondove, istaknuo je Miletić. Dugoročni je cilj, zaključio je, da cijelo područje Istre bude obuhvaćeno sustavima navodnjavanja, namijenjenih maslinicima, vinogradima, voćarstvu, povrćarstvu i drugim kulturama.  

            Detaljnije o sniženoj cijeni poljoprivredne vode govorili su direktor Vodovoda Pula Dean Starčić i direktor Vodovoda Labin Alen Golja. Što se tiče pulskog Vodovoda, nova kategorija korisnika i nove cijene za korisnike priključka za poljoprivredu/navodnjavanje uvedene su od 1. veljače 2021. g. Nova kategorija je namijenjena registriranim poljoprivrednicima koji spadaju u tu kategoriju sukladno općim i tehničkim uvjetima. S dosadašnjih 30 kuna mjesečnog fiksnog dijela osnovne cijene vodne usluge i konačnog varijabilnog dijela od oko 22 kune, smanjuje se na 15 kuna fiksne cijene i 7,7 kuna/m3 konačnog varijabilnog dijela.

Navedeno se odnosi na obiteljska stambena gospodarstva, samoopskrbno poljoprivredno gospodarstvo, trgovačka društva ili zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti te urbane vrtove i javne zelene površine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Vodovod Labin je, pak, novu kategoriju i cijene uveo 1. ožujka, prema kojima cijena fiksnog dijela iznosi 28,25 kuna, a ukupni varijabilni dio osnovne cijene (sa svim davanjima) iznosi 6,70 kn /m3. Skupština Društva je donijela i Odluku da se na korištenje vode za poljoprivredne priključke neće naplaćivati naknada za razvoj odvodnje u iznosu od 1 kn /m3.

Nova kategorija korisnika namijenjena je za: obiteljska poljoprivredna gospodarstva, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva, obrte registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačka društva ili zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, te druge pravne osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

            Uslijedilo je predstavljanje aplikacije za pametne telefone i web portal „Moj Vodovod“, koju će krajem mjeseca pustiti u rad Vodovod Pula s ciljem olakšavanja pristupa podacima o potrošnji vode, računima za vodne usluge te brže  komunikacije s potrošačima.

Na taj se način korisnicima važni podatci čine dostupnijima, a ujedno se digitalizira dostava računa za vodne usluge i samo plaćanje, te se omogućuje praćenje potrošnje na mjernom mjestu. Uslugom će se moći koristiti svi korisnici vodnih usluga.

Na konferenciji su sudjelovali i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan i pročelnik Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Vodnjana Filip Macan.

Pročelnik Pinzan osvrnuo se na 25 godina sustavnog ulaganja Istarske županije u poljoprivredu, poput podizanja nasada, odnosno obogaćivanja površina maslinicima i vinogradima, dok je u današnje vrijeme sve značajnija proizvodnja hrane, dakle povrtlarstvo.

– U ovome trenutku gradi se SN Červar Porat – Bašarinka koji će navodnjavati 550 ha, a osim maslinika i vinograda koji se tamo već nalaze, bit će i znatnih površina s navodnjavanjem koje će omogućiti podizanje plastenika, te uzgoj voća i povrća na otvorenom, za što Istra ima vrlo dobre preduvjete u smislu kvalitete zemlje i klimatskih uvjeta, istaknuo je Pinzan.

 

ISTARSKA ŽUPANIJA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email