NEWS
Best of Poreč

IN MEMORIAM: Klaudio Žigante (1940.-2021.)

Klaudio Žigante-w
23.03.2021. 12:49; ; Početna / Obavijesti / IN MEMORIAM: Klaudio Žigante (1940.-2021.)

S poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od svog sugrađanina Klaudija Žigantea, glazbenog pedagoga, suosnivača dječjeg puhačkog orkestra Porečkih delfina i Limene glazbe Vižinada, začetnika Smotre folklora Poreštine te višegodišnjeg ravnatelja Narodnog sveučilišta Poreč.

Svojim optimizmom, elanom i predanim radom s brojnim generacijama Porečanki i Porečana ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom životu zajednice. Nakon završene škole trube i klarineta prvo je radio u Pazinu da bi, zahvaljujući ostvarenim uspjesima, prešao na mjesto pedagoga u osnovnoj glazbenoj školi u Poreču, gdje je radio do svojeg odlaska u mirovinu.

Među svojim učenicima pokrenuo je zborsko pjevanje i sviranje puhačkih instrumenata te tako trajno posijao ljubav prema glazbi gdje je najplodnije, među najmlađima. Uspješno ih je pripremao za županijska i državna natjecanja, smotre i radijske emisije, zajedno su osvajali vrlo značajne nagrade. Uvijek je aktivno i rado kreirao glazbeni život grada kroz učeničke nastupe na raznim događanjima i time doprinosio razvoju porečke kulture.

Kroz život i rad nesebično je prenosio svoje znanje, ljubav, a njegovi suradnici dodaju kako je bio uvijek pozitivan s puno dobrog smisla za humor.

Grad Poreč – Parenzo i Pučko otvoreno učilište njegov su rad s mladima Poreštine prepoznali te mu dodijelili Povelju 30. april 2002. godine i Nagradu sv. Maura 2019. godine.

Zatekla nas je jutros i rastužila vijest o smrti, stoga, u ime svih Porečanki i Porečana koje je podučavao i pozdravljao s osmijehom, opraštamo se od g. Žigantea, uz zahvalu za sve njegove ljudske i stručne doprinose Poreču i Istri.

 

Gradonačelnik Poreča                                                                                                      ravnateljica POUP-a 

Loris Peršurić                                                                                                                      Snježana Radetić
sa suradnicima                                                                                                                   sa suradnicima

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani