NEWS

Ništa od elementarne nepogode za ribare

04.06.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Ništa od elementarne nepogode za ribare
57ribari.jpg

Štetu, procijenjenu na 300 do 500 tisuća kuna, koju su pretrpjeli zbog izostanka ulova ribari su opetovano isticali u javnosti tražeći da se u županiji proglasi elementarna nepogoda. Na radnom sastanku koji je održao župan Ivan Jakovčić s ribarima, iza za javnost zatvorenih vrata, glavna tema je bila upravo zahtjev ribara za proglašenjem elementarne nepogode u ribarstvu.

Županija bi nam trebala pomoći, veli Tonči Trevižan predsjednik Ceha ribara Istarske županije i Ceha ribara Bujštine. Kako smo čuli u razgovoru s županom šteta prouzročena od velike količine algi i nemogućnosti ribolova trebala bi biti veća od 20 posto županijskog proračuna, kako bi se stekli uvjeti da županija proglasi elementarnu nepogodu.

Međutim pomoć županije ribarima vjerojatno neće izostati budući je župan, prema riječima Trevižana, obećao pomoć u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Do kraja ovog tjedna ribari moraju dostaviti Županiji popis najugroženijih ribara, «mrežara», koji bi mogli dobiti jednokratnu pomoć od dvije do tri tisuće kuna kako bi mogli platiti režije, socijalno i mirovinsko osiguranje za razdoblje kada zbog velikih količina algi nisu mogli ribariti.

barkun.hr

Print Friendly, PDF & Email