NEWS

NIŠTA NOVOG NI ČETIRI MJESECA NAKON UKNJIŽBE LAGUNE NOVIGRAD NA 62 HEKTARA ZEMLJIŠTA

27.01.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / NIŠTA NOVOG NI ČETIRI MJESECA NAKON UKNJIŽBE LAGUNE NOVIGRAD NA 62 HEKTARA ZEMLJIŠTA
240XO000460.jpg

Velika se medijska prašina podignula lanjskog studenog zbog sporne uknjižbe novigradskog hotelijera Lagune Novigrad na 615.167 četvornih metara zemljišta uz more koje nije uneseno u njezin društveni kapital, ali usprkos podnijetim žalbama Grada Novigrada i bujskog Državnog odvjetništva, hitnih konferencija za novinare i izvanredne sjednice Gradskog vijeća, do danas javnost nije dobila nikakvih novih informacija što se nakon toga dogodilo. Žalbe rješava pulski Županijski sud, čijem smo predsjedniku Aldu Radoloviću prekjučer poslali upit što se s ovim predmetom događa, odnosno hoće li se i kada poništiti ta uknjižba. Predsjednik nam je poručio da ćemo odgovor dobiti u ponedjeljak.

Podsjetimo, zahtjev za uknjižbu u ime Lagune podnio je početkom kolovoza prošle godine umaški odvjetnik i bivši predsjednik Županijskog suda Ivan Milanović. Gradski su čelnici to javno nazvali otvorenim pokušajem krađe nekretnina vrijednih oko 195 milijuna eura, u što spada čak i Park novigradske biskupije u starogradskoj jezgri, ali ne i upravna zgrada Lagune u centru grada. Najavili su da će učiniti apsolutno sve da se uknjižba poništi. Izvanredni nadzor Ministarstva pravosuđa u zemljišnoknjižnom odjelu bujskog Općinskog suda utvrdio je tada da postupak nije proveden zakonito. Predsjednica suda Jasna Stupavsky Stella, koja je početkom listopada potpisala rješenje o uknjižbi, pravdala se uobičajenom praksom potpisivanja »snopa pripremljenih dokumenata« bez čitanja, dodavši da to nikad ne bi bila učinila da je znala o čemu se radi. Na to su se rješenje žalili Grad i Državno odvjetništvo štiteći interese Republike Hrvatske. Ministarstvo pravosuđa se tada suzdržalo od komentara s obrazloženjem »da treba sačekati odluku po žalbi Županijskog suda, te da ono što nije procijenjeno u pretvorbi neće biti vlasništvo trgovačkog društva«. Mogli bismo zaključiti da su se tresla brda, a rodio samo miš.

– Kad smo nazvali Županijski sud ništa novog nismo saznali, jer nam je rečeno da ne smiju davati informacije dok je predmet u postupku rješavanja. Poslali smo im već dvije požurnice s objašnjenjem da se radi o zemljištu koje je u interesu javnosti, koje je na uvid dobila i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. Požurnice su jedino sredstvo kojim se možemo poslužiti u ovakvoj situaciji. U protekla dva mjeseca nikakvih kontakata nismo imali s Lagunom Novigrad. Konzultirali smo još nekoliko odvjetnika i potvrdili su nam sve ono što je već objavljeno u novinama – da je ta uknjižba velika greška. Smatramo da bi zbog interesa javnosti i velike površine zemljišta rješavanje ovog predmeta trebao biti prioritet Županijskom sudu. Takva sporna uknjižba još se nigdje u Istri nije dogodila. Uskoro ću se sastati s pomoćnikom bujskog državnog odvjetnika da bismo ponovno razgovarali o tome, kazao je gradonačelnik Anteo Milos.

Ministarstvu pravosuđa poslali smo također faks kojim tražimo odgovor na pitanje hoće li za djelatnike bujskog suda biti sankcija zbog nezakonito provedene uknjižbe.

T.K. Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email