NEWS

INHERIT (Strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Mediterana)

2022-02-03_20h06_21
03.02.2022. 20:10; ; Početna / Gospodarstvo / INHERIT (Strategije održivog turizma za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine obalnog i morskog područja Mediterana)

Dana 2. veljače 2022. godine u Udruzi obrtnika u Puli, održan je sastanak s predstavnicima Javne ustanove Natura Histrica i Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, Upravnim odjelom za turizam Istarske županije, Turističke zajednice grada Pula i Turističke zajednice grada Rovinja, s ciljem prezentacije INHERITURA oznake razvijene u sklopu projekta  Održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine mediteranske obale i priobalja – INHERIT

Sastanak je održan u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam. Voditeljica projekta u Institutu, dr.sc. Ana Težak Damijanić, predstavila je rezultate projekta, INHERITURA oznaku razvijenu u sklopu projekta te proceduru dobivanja iste. INHERITURA program certificiranja razvijen je nakon gotovo četverogodišnjeg truda 15 partnera iz 10 država na Mediteranu. INHERITURA oznakom, certificiraju se područja turističkog interesa i bogate prirodne baštine. Kroz nekoliko ključnih aktivnosti provedena su testiranja tri ključna INHERIT pristupa: zaštita okoliša i prirodne baštine, valorizacija i promocija prirodnih vrijednosti te pristup „odozdo prema gore” („bottom-up”)  i participativni pristup održivom turizmu. Upravo na ovim počelima se temelji INHERITURA oznaka i program certificiranja. Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je INHERITURA oznaku steklo ukupno deset područja u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Cipru, Malti i Portugalu i  Hrvatskoj. Prva INHERITURA oznaka u RH, dodijeljena je Nacionalnom parku Kornati, a namjera ovog sastanak je upravo proširenje INHERITURA područja u Istarskoj županiji, koja zadovoljavaju kriterije za dobivanje ove oznake.

Sastanak je okupio zainteresirane dionike za uspostavu INHERITURA područja s područja Istarske županije kao i ostale zainteresirane dionike.  Tijekom sastanka je također prezentiran i Sporazum o suradnji koji je Institut za poljoprivredu i turizma, u sklopu INHERIT projekta, potpisao s Istarskom županijom. Kroz sporazum Upravni odjel za turizam podupire održivi razvoj turizma na području Istarske županije. Važnost ove oznake prepoznata je i od strane Turističke zajednice grada Pule i Turističke zajednice grada Rovinja čiji su predstavnici također sudjelovali na sastanku. Svi sudionici sastanka su se složili kako treba razvijati ovaj program u budućnosti te ga usmjeravati na područja prirodne baštine koja ne moraju nužno imati neku razinu zaštite, ali ih je potrebno sačuvati za buduće generacije. Upravo u tim nastojanjima, važnu ulogu treba imati pristup „odozdo prema gore” („bottom-up”), kojim bi se potaknula lokalnu zajednicu na djelovanje u svrhu očuvanja prirode. Također, iskazan je interes za prijavu nekoliko lokaliteta zaštićene prirodne baštine u ovaj program. Tijekom ovog sastanka pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković iskazala je potporu ovom programu kroz mogućnost isticanja lokacija prirodne baštine koje će dobiti ovu oznaku na stranicama i brošuri koju izdaje UO za turizam IŽ Istra ecoxperience – sve eko iz Istre,a koja svojim pristupom prati i promovira prirodu, kulturu, tradiciju i običaje Istre sa aspekta zelenog i održivog turizma.

Do sad su tri sastanka u koordinaciji s Ministarstvom turizma i sporta, koji je druga partnerska organizacija na projektu. Sastanci su održani u Zadarskoj (Nin), Splitsko-dalmatinskoj županiji (Split) i Primorsko-goranskoj (Park prirode Učka) županiji gdje su prezentirani lokalni primjeri dobre prakse u sklopu INEHRIT projekta.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email