NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

NEZADOVOLJSTVO AUSTRIJSKE GOSPODARSKE KOMORE HRVATSKIM EKOLOŠKIM RJEŠENJEM OSTAJE NA RAZINI PROTESTA

08.03.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / NEZADOVOLJSTVO AUSTRIJSKE GOSPODARSKE KOMORE HRVATSKIM EKOLOŠKIM RJEŠENJEM OSTAJE NA RAZINI PROTESTA
384aMBALAŽNI.jpg

 ZAGREB – Austrijska gospodarska komora vrlo je nezadovoljna hrvatskim Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu, zbog kojeg je Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori i drugim nadležnim institucijama uputila protestno pismo, napominjući da taj skup propisa nije sukladan smjernicama EU-a te da diskriminira strane proizvođače koji izvoze u Hrvatsku. Na Pravilnik se nisu žalila hrvatska predstavništva velikih austrijskih proizvođača pića, poput Paga, Red Bulla, Pfannera i drugi, već općenito austrijska gospodarska komora, koja smatra da je on »donesen na brzinu« pa austrijskim proizvođačima nije ostavljeno dovoljno vremena za prilagodbu. Takvo mišljenje imaju i u hrvatskom predstavništvu Red Bulla, u kojem dodaju i da njihovo poduzeće u Austriji plaća manje ekološke naknade za zbrinjavanje prazne ambalaže nego što to od njih traži Hrvatska. U Pagu, s druge strane, ističu da njih o prosvjednom pismu nitko nije obavijestio, već Pravilnik, unatoč njegovim nedostacima, prihvaćaju. Direktor Paga u Hrvatskoj Žara Malić kaže da protiv Pravilnika nije niti njihova matična kuća u Austriji. Unatoč nezadovoljstvu većine austrijskih proizvođača, oni ne mogu »srušiti« Pravilnik, već, što su i učinili, mogu samo izraziti svoje nezadovoljstvo. Po riječima direktora Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, smjernice EU-a, na koje se Austrijanci pozivaju, nalažu samo da svaka od postojećih ili budućih članica EU-a riješi pitanje ambalažnog otpada, i to na način koji njoj odgovara. Nigdje se, dakle, ne konkretizira kako to određena država mora izvesti, ali se izričito napominje da je proizvođač taj koji plaća naknade, zaključuje Mladineo.

– Ne mislim da se uvoznike diskriminira naspram domaćih proizvođača, već je jedini problem u tome što država samo od nas, proizvođača pića, ubire ekološke namete. Osim toga, nigdje u Europi država nije ta koja se brine za otpad, već proizvođači sami, napominje Ružica Glazer, predsjednica hrvatskog Udruženja proizvođača pića.

– Ministarstvo zaštite okoliša nije primilo nikakvu najavu tužbe austrijskih proizvođača pića protiv Hrvatske. Pravilnik nikog od proizvođača ili uvoznika ne stavlja u neravnopravan položaj jer ista pravila vrijede i za domaće i za strane proizvođače, te je usklađen sa smjernicama EU-a, piše u odgovoru iz resornog ministarstva.

Piše B. MRVOŠ PAVIĆ

Gradovi bez kontejnera

Sve je više gradova u Hrvatskoj koji se odlučuju na potpuno uklanjanje kontejnera za plastičnu pa čak i staklenu ambalažu. Komunalci pojašnjavaju da su kontejneri zbog provaljivanja potpuno uništeni, građani boce odnose u trgovine te je održavanje kontejnera postalo vrlo neisplativo. Bit će ih i ubuduće, ali na puno manje mjesta. Ako se međutim primijeti da u »običnom« smeću završavaju i plastične i staklene boce, kontejneri će ipak biti vraćeni.

Povrat novca uvjetovan novom kupnjom

Po informacijama nezadovoljnih građana, neki od trgovaca povrat naknade za ambalažu od 50 lipa uvjetuju kupnjom novog proizvoda u njihovom dućanu, odnosno primaju praznu ambalažu i »vraćaju« naknadu samo ako donositelj ponovno u njihovom dućanu kupi neko piće ili napitak.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email