NEWS

NERVIRAJU LI VAS KAMPERI? (by ZZlevak)

14.08.2011. 00:00; Učitavanja: 69; Početna / Kolumne ZZZ / NERVIRAJU LI VAS KAMPERI? (by ZZlevak)
46zzlevak.jpg

Većina je lokalnih medija prenijela informaciju da je naša Županija dobila pravo odmorište za kampere koje zadovoljava sve Pravilnikom propisane uvjete. I to u Motovunu, dakle u središtu Istre. Je li to zapravo nekakva vijest, kada se kamperi mogu uredno smjestiti unutar kapaciteta kampova uz samu obalu?
Što je tu zapravo tako posebno? Radi se o upotpunjavanju ukupne turističke ponude. Naša županija se sve više približava regiji koja je sposobna zadovoljiti sve oblike turističke potražnje. Od klasičnog, u literaturi poznatog 2s turizma (sea and sun), preko seoskog turizma, naturizma, lovačkog turizma, kongresnog turizma, i naravno, kamping turizma.
Međutim, uz kampere se često vezuju negativne konotacije. Iz nekoliko razloga. Prvo su prometne gužve koje oni stvaraju. Drugi su razlog činjenica da u kamperima uglavnom putuju obitelji, dakle turisti koji odmor uglavnom provode na moru ili u razgledavanju gradova, i koji vrlo malo troše na restorane, zabavu, a i hranu često donose sa sobom.
Zatim je tu problem divljeg parkiranja, duž cijele naše obale ili na parkiralištima u središtu gradova.
Za većinu ovih predrasuda, često smo krivi sami.
Naime, prometne gužve ne čine kamperi, već mi domaći koji postajemo nervozni u dugim kolonama i često se ponašamo kao da je lokalna cesta zapravo autoput, a ako pogledamo ograničenja, primijetiti ćemo da kamperi ne voze sporo, oni samo poštuju ograničenja brzine.
Što se tiče potrošnje, možda bi nam puno više trebala smetati činjenica da danas većina gostiju ne izlazi iz hotela, i da su ti gosti zapravo razlog slabe vanpansionske potrošnje, a ne samo kamperi.
I divlji parking je djelom pod velikim utjecajem naše krivice.
Da bi razumijeli što nedostaje turističkoj ponudi, moramo razumijeti osnov putovanja određenog turista. Kod kampera je to mobilni odmor.
Vjerujem da bi zapravo većina kamperista puno više uživala u odmoru kada bi diljem obale i unutrašnosti postojalo veći broj odmorišta za kapmere, do kojih bi se čak dolazilo izdvojenom prometnom infrastrukturom. Znači li to da se većina napora sada treba usmjeriti ka kamping turistima? Ne, to samo znači da treba uvesti red u ukupnost turističke ponude.
Upravo kao što je stvoren određeni red u sektoru privatnog smještaja oko kojega je stvoren cijeli niz kvalitetne infrastrukture. Jedan od razloga zašto npr. privatni smještaj bilježi dobre trendove je i taj što gosti žele odsjedati u kategoriziranim i dobro strukturiranim priavatnim smjštajima.
Dok se prešutno prelazilo preko crnog smještaja, situacija je bila dobra samo za vlasnike smještaja, za goste nije, jer se pod smještajem prodavalo sve i svašta. Tako je i sa divljim kampingom.
Dok se prešutno tolerira taj oblik kampinga, situacija je dobra samo za, ovaj put, kamperiste, jer imaju besplatnu uslugu. Ali je usluga na vrlo niskoj razini. I tu vrlo vjerojatno gubimo veliki broj potencijalnih kamperista koji nas zaobilaze upravo zbog pomanjakanja određenih kapaciteta namijenjenih kamperima. Pogotovo u kontekstu statističkih informacija o porastu tog oblika turizma na svjetskim tržištima, ali i vrlo malih investicija u kamping odmorišta u odnosu na koristi koje se mogu ostvariti.
Upravo će uvođenje reda i strogih pravila ponašanja kako kamping oredišta, tako i kamperista, pridonijeti porastu potražnje i za kamping odmorištima.
A kvalitetnog turizma nema bez stroge definicije što se smatra kvalitetnom uslugom u turizmu, i bez pružanja upravo takve usluge.

zzlevak

Print Friendly, PDF & Email