NEWS

Nema fešte bez dobre palente

palenta2013-1
22.11.2013. 08:33; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Nema fešte bez dobre palente

Posjetitelji su na dva štanda imali prigodu degustirati palentu s tripicama, vrganjima, rebrima, ombolom, pancetom i kobasicama, srnetinom, boškarinom i bakalarom uz domaća vinaBlagdan svetog Maura stavlja pred nas mnoga pitanja i na njih treba dati odgovore. U suprotnom će to ostati samo lijep svečani događaj za grad, a to je premalo. Kršćanstvo nije svečanost, to je život. Zato upravo danas želim potaknuti na izgradnju inteligentne vjere koja će raspolagati činjenicama i znanjem, poručio je biskup krčki Valter Župan na jučerašnjoj svečanoj svetoj misi u povodu dana prvog porečkog biskupa, mučenika i zaštitnika Poreča i Porečko-pulske biskupije, u punoj Eufrazijevoj bazilici.

Spomenuo i 1. prosinca

Napomenuo je da je normalno i prirodno stanje tog života – ljubav, ali je ta riječ, danas korištena u svakom mogućem smislu, izgubila izvorni smisao. Bez božje ljubavi ničega nema, poručio je. Rekao je i da čovjek ima potpuno slobodnu volju, da je vjera osobna, ali ne i privatna stvar, da je treba živjet i iskreno svjedočiti uvijek kad je to potrebno, pa i 1. prosinca, nije propustio spomenuti na koncu.

Misnom slavlju su prisustvovali riječki nadbiskup metropolit Ivan Devčić, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup Mile Bogović, biskupi u miru Ivan Milovan te kanonici i tridesetak svećenika, a među brojnim vjernicima i istarski župan Valter Rego, bivši župan Ivan Jakovčić te porečki gradonačelnik Edi Štifanić sa suradnicima.

Svjetovni dio slavlja u međuvremenu je već započeo pod šatorom na Trgu slobode, gdje su svirali Baredinesaurusi, a za poslijepodne su bili najavljeni Koktelsi. Posjetitelji su na dva štanda imali prigodu degustirati palentu s tripicama, vrganjima, rebrima, ombolom, pancetom i kobasicama, srnetinom, boškarinom i bakalarom uz domaća vina. Za porciju je trebalo izdvojiti od 25 do 35 kuna.

Podijeljeni komentari posjetitelja

Komentari posjetitelja bili su različiti, od onih zadovoljnih do kritičara. Nisu bili zadovoljni premalim šatorom, s preglasnom muzike i nostalgičara koji su se sjetili početaka fešte od palente s toplom atmosferom (usprkos hladnoći) i pravim kotlićima u kojima se slasna žuta smjesa miješala cijela dva dana. Na trgu su se našla i dva štanda – korisnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici prodavali su svoje rukotvorine, a Klub žena IDS-a Poreštine kolače, prikupljajući sredstva za Sigurnu kuću i obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Kristina FLEGAR, snimila Jelena PREKALJ, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email