NEWS

Neka ostane zapisano: mito i korupcija – Hrvatska u rangu sa Sirijom i Burkinom Faso

18.10.2005. 00:00; ; Početna / Crna kronika / Neka ostane zapisano: mito i korupcija – Hrvatska u rangu sa Sirijom i Burkinom Faso

Autor DARIJA TRIPALO

Poslovni ljudi i analitičari ne vide nikakve pozitivne pomake u suzbijanju korupcije u Hrvatskoj, a naša zemlja se s ocjenom od 3,4 našla na 70. mjestu zajedno s Egiptom, Burkina Fasom, Saudijskom Arabijom, što je nažalost puno bliže ocjeni 1,7 koju su dobile najkorumpiranije zemlje Čad i Bangladeš, nego ocjeni 9,7 koju je dobio Island kao zemlja praktično bez korupcije.

Uskoro Hrvatistan

Ti i ostali indeksi percepcije korupcije za 2005. godinu jučer su objavljeni na novinskoj konferenciji hrvatskoga ogranka Transparency Internationala, udruge poznate upravo po ovom najopsežnijem mjerenju korupcije u svijetu u kojem je ove godine obuhvaćeno 159 zemalja.

Naša ocjena je svake godine sve lošija, a taj negativni trend traje još od 2001. godine. Tada je ocjena bila 3,9, a lani još niža, 3,5 rekao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency International Hrvatska. On je dodao da nažalost Hrvatska nije učinila ništa u zadnjih godinu dana da bi se dojam o njoj popravio pa bi uskoro naša zemlja mogla postati “Hrvatistan”.

cijeli članak na Večernjaku, a tamo možete pročitati i komentare čitatelja.

Print Friendly, PDF & Email