NEWS

GONG: Znam koja su mi prava s osamnaest godina

18.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / GONG: Znam koja su mi prava s osamnaest godina
575Gong1.jpg

RADIONICA GONG-a »PRVI PUT BIRAM« U TURISTIČKO-UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI ANTONA ŠTIFANIĆA

Zanimljivo, korisno za život, odličan način rada, poučno, simpatično, super – tako su učenici završnih razreda Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića ocijenili radionicu »Prvi put biram« koju su u sklopu nastave politike i gospodarstva vodili aktivisti GONG-a Aleksandra Vinkerlić i Igor Bajok.

Ovom je radionicom započeo šesti obrazovni ciklus GONG-a sa srednjoškolcima na pragu punoljetnosti, a u prvom polugodištu planirano ih je održati osamstotinjak u više od 200 škola širom Hrvatske, u kojima će sudjelovati više od 24 tisuća maturanata. U proteklih pet godina GONG je održao 2.904 radionice »Prvi put biram« u kojima je sudjelovalo 82 tisuće maturanata iz 75 posto srednjih škola u Hrvatskoj. Radionice provodi dvanaest timova obrazovanih trenera, politologa, pravnika i sociologa u sklopu redovne nastave politike i gospodarstva.

Čim su voditelji rekli da ne slijedi klasično predavanje, nego radionica, odmah su se čuli komentari oduševljenja, a već na prvo pitanje »Što za vas znači imati 18 godina?«, učenici su se aktivno uključili odgovorima. Ovi srednjoškolci, sudeći prema doprinosu radionici, vrlo su solidno obaviješteni o značajnim nacionalnim političkim temama, ali su im činjenice vezane uz neposredno utjecanje na političke odluke nepoznanica. Zapravo, nakon radionice GONG-a i nisu. »Jako sam vam zahvalan jer sam dobio puno važnih podataka koji će mi koristiti u životu. Sad znam koja su mi prava s 18 godina. Dobro da ste došli k nama i što se netko sjetio objasniti nam naša izborna prava. Sviđa mi se jer je razred miran i svi pokušavaju sudjelovati, bravo«, bili su neki od komentara srednjoškolaca. A bili su i svjesni da ono što su radili na toj 40-minutnoj radionici jest politika.

Istom prigodom maturanti su trebali dobiti i kondome »Prvi put biram«, kao simbol prava na izbor i odgovornost za posljedice koje prate svaki njihov izbor. Voditelji radionice su za dozvolu da podijele kondome pitali ravnateljicu škole koja im to nije dopustila uz izgovor da se ne radi o moralnom čistunstvu, nego zato što bi to možda provociralo srednjoškolce na neozbiljno ponašanje.

S. MATEJČIĆ

Dvadesetak tisuća upućenih novih birača

Najveći odaziv škola ove godine bio je iz Istarske županije, saznali smo u GONG-u. Prijavilo se 55 posto istarskih srednjih škola, a osim u porečkom TUŠ-u Antona Štifanića i Srednjoj školi Mate Balote, GONG će obrazovati maturante u pulskoj Školi za odgoj i obrazovanje, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, Ekonomskoj, Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, Talijanskoj srednjoj školi i Strukovnoj školi u Puli, potom u rovinjskim školama Eugena Kumičića, Zvane Črnje i Talijanskoj, bujskoj Vladimira Gortana, pazinskoj Jurja Dobrile i Srednjoj školi u Buzetu.

Projekt koji košta 700 tisuća kuna financijski su podržali švedski Međunarodni centar »Olof Palme«, američka Nacionalna zaklada za demokraciju, OESS Hrvatska, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, nizozemsko veleposlanstvo i Primorsko-goranska županija.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email