Ne uči se samo u školi

04.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Ne uči se samo u školi
361GO125872.jpg

Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića četvrtu godinu provodi projekt Dani otvorene nastave kojim se želi učenicima omogućiti kvalitetnija nastava koja se ne odvija nužno u školi, a predavači su priznati stručnjaci iz pojedinih područja djelatnosti.

– Živimo u vremenu sve veće produkcije znanja i informacijskog zasićenja koje je teško pratiti. Teza da se uči samo u školi već je davno opovrgnuta jer se izvori znanja nalaze svugdje u okruženju, a moderna tehnologija omogućava dostupnost različitih informacija. Način rada u školama morat će se promijeniti, a ovaj naš projekt jedan je od modela postepene reforme sustava i osuvremenjivanja rada u njima. Prenoseći svoja znanja i iskustva priznati stručnjaci približavaju našim učenicima svijet rada, ukazuju na praktičnu primjenjivost znanja, a otvaraju im i perspektive budućeg profesionalnog razvoja, kaže koordinatorica projekta Vilma Bednar.

Ovaj se model svake godine dorađuje. Zamišljen je tako da četiri dana u nastavi sudjeluju vanjski stručnjaci, a nastavnici tih predmeta su moderatori. Ove godine učenici su slušali teme iz povijesti, potom o zaraznim bolestima, zaštiti voda, razvoju Poreča, marketingu, turističkim destinacijama u Hrvatskoj, ulozi informatora na turističkim sajmovima te sudjelovali u radionicama stranih jezika. Na kraju projekt ocjenjuje skupina darovitih učenika, a ovogodišnji je završen sinoć okruglim stolom o četverogodišnjem radu.

S. Matejčić, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email