NEWS
HALF MARATON S

Natječaj za sufinanciranje ugradnje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama produžen do 16. veljače

27.01.2015. 08:31; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Natječaj za sufinanciranje ugradnje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama produžen do 16. veljače
2015-01-27_08h31_15

U tijeku je drugi natječaj kojim se sufinancira ugradnja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama Grada Poreča-Parenzo, a rok za prijavu produžen je sa 30. siječnja na 16. veljače 2015., najavili su na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, 26. siječnja u gradskoj upravi, zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić i Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium, zaduženog za provedbu projekta. Ovim se natječajem građanima pruža mogućnost sufinanciranja do 50 posto prihvatljivih troškova investicije, odnosno do 15 tisuća kuna po ugrađenom sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

U gradsku upravu po pomoć pri ispunjavanju prijave na natječaj

Sustavi na koje se odnosi ovaj poticaj su sunčani kolektori za pripremu potrošne tople vode, kotlovi na drvnu sječku i pelete, fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije, te dizalice topline za proizvodnju potrošne tople vode, grijanje i hlađenje.

-Drugi krug natječaja objavljen je 15. prosinca, a s obzirom na period blagdana, željeli smo građanima pružiti mogućnost da imaju što više vremena prikupiti dokumentaciju, koja je poprilično opsežna, te smo odlučili da ćemo krajnji rok za dostavu prijava produžiti za 15 dana. Kako tijekom trajanja prijašnja dva, tako smo i tijekom trajanja ovog natječaja, unutar gradske uprave, odredili osobu koja je na raspolaganju građanima za sva potrebna pitanja i pomoć prilikom slaganja i ispunjavanja prijavne dokumentacije, kazala je Lalić.

Zainteresirani građani se, za sva pojašnjenja, upite, načine ispunjavanja i potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj mogu obratiti u uredovno vrijeme gradske uprave u zgradu na adresi Obala maršala Tita 4, u sobu broj 34, ili putem telefona 451-099, interni broj 222, gdje će dobiti sve potrebne informacije kako ostvariti ovu pogodnost. Prijavna dokumentacija za natječaj sastoji se od prijavnog obrasca, vlasničkog lista za objekt, preslike osobnih iskaznica, neobvezujućeg troškovnika – ponude i u prosjeku se može prikupiti unutar tjedan dana, što također valja uzeti u obzir.

2015-01-27_08h31_15

-Povratna informacija iz prvog kruga natječaja od svih zainteresiranih je problematika vezana uz definiciju obiteljske kuće u sklopu uvjeta za prijavu na natječaj. Obiteljska kuća definirana je kao obiteljska kuća sa dvije stambene jedinice, maksimalne površine 400 metara kvadratnih što vrlo velik broj objekata ne zadovoljava. Obiteljske kuće koje su građene sedamdesetih i osamdesetih godina, one kojima je u konačnici najpotrebnija energetska obnova, bile su građene sukladno tada važećem zakonu, a koji je dozvoljavao maksimalan broj od pet stambenih jedinica u sklopu iste. Sva dokumentacija koju je potrebno priložiti za prijavu, propisana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Grad Poreč kao provoditelj, mora provoditi natječaj sukladno uvjetima definiranim od strane Fonda. Grad Poreč je i po tom pitanju poduzeo odgovarajuće aktivnosti, u pismenom smo se obliku obratili Fondu i upozorili ih na problematiku koja se pojavila, te se nadamo se da će sve naše konstruktivne kritike biti pozitivno riješene i ukomponirane u buduće natječaje namijenjene jedinicama lokalne samouprave, kazala je Lalić.

Za dodjelu ostala još 21 subvencija

Naime, mogućnost ostvarenja ovih subvencija za građane Grad Poreč je osigurao uspješno se kandidiravši na dva javna poziva od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jedan za sufinanciranje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, a drugi za sufinanciranje mjera energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, čime je priskrbio građanima mogućnost sufinanciranja do 50 posto opravdanih troškova po oba programa. Oba su natječaja provedena prošle godine, a službene bodovne liste objavljene su sredinom prosinca prošle godine.

Po Programu obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama je odobreno 12 subvencija, za što su ukupno osigurana sredstva u iznosu 500.000 kuna, od strane Grada Poreča 100.000 kuna, te od strane Fonda 400.000 kuna. S obzirom da je dvanaest prijava riješeno pozitivno, odnosno dodijeljeno 12 subvencija, ostala je za dodijeliti još 21 subvencija, te je Grad Poreč odlučio ići u drugi krug raspisivanja natječaja, kako bi se pružila mogućnost da se sredstva maksimalno iskoriste, a što više građana ostvari pravo na ovu subvenciju. Što se tiče drugog provedenog natječaja, onog za Program mjera energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama, za tu je svrhu bilo osigurano 750 tisuća kuna, od čega 150.000 kuna u proračunu Grada Poreča, a ostatak od 600.000 kuna kroz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pravo na subvenciju ostvarilo je 19 korisnika i gotovo sva osigurana sredstva podijeljena su u prvom krugu natječaja.

-Velik broj ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju, u oba do sada provedena natječaja, već je potpisan, ugradnja sustava obnovljivih izvora energije, te provedba mjera energetske učinkovitosti je u tijeku, a očekujemo da će početkom idućeg mjeseca početi pristizati i prvi zahtjevi za isplatu subvencije. Po zaprimljenim zahtjevima, te odrađenom terenskom pregledu kojim će se utvrditi da ugrađeni sustavi i izvedene mjere zadovoljavaju od strane Fonda propisane tehničke kriterije, počet će se isplaćivati subvencije od strane Grada, a što se očekuje u roku narednih mjesec dana, kako bi sva osigurana sredstva bila uistinu iskorištena, te kako bi po završetku ovog programa mogli pripremiti za novu prijavu prema Fondu, te svojim građanima, najvjerojatnije već u ovoj godini osigurati nova bespovratna sredstva, zaključio je dogradonačelnik Peršurić.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email