NEWS
LUTRIJA T

NATJEČAJ ZA IZLAGANJE NA 10. PHOTODISTORZIJI

2021-09-13_14h10_20
13.09.2021. 14:10; ; Početna / Obavijesti / Natječaji / NATJEČAJ ZA IZLAGANJE NA 10. PHOTODISTORZIJI

Photodistorzija X / multimedijalna bijenalna izložba fotografija / 2021.
organizator: Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1, 52440 Poreč, tel. 052/887-217

[email protected]

www.poup.hr

termin: 11. 11. – 30. 11. 2021.
mjesto: Poreč

Kamera nas uvodi u optički nesvjesno (das Optisch-Unbewusste) kao i psihoanaliza u nesvjesne nagone (Walter Benjamin, 1969.)

Photodistorzija je projekt koji svojim konceptualnim pristupom želi predstaviti fotografiju kao proizvod, medij i nezaobilazan oblik komunikacije. Projekt je zamišljen kao izložbeni postav fotografija i predstavljanje specifičnih procesa, manifestacija i primjene fotografija u raznim galerijskim prostorima. U skladu sa zakonitostima likovne umjetnosti, gdje fotografija ima svoje likovno i umjetničko mjesto, Photodistorzija predstavlja različite konceptualne radove unutar više galerijskih prostora.

Ovogodišnja je tema izložbe: ESTETIČKA POBUNA: RUŽNO KAO „DRUGAČIJE“

U pristupu temi navodimo okvirne natuknice s naglaskom da nas zanimaju različiti načini fotografskog bilježenja; od umjetničkog, eksperimentalnog do dokumentarnog izričaja.

„Na tragu dekonstrukcije i re-definicije „ružnog“ u smislu afirmiranja onog „drugog“ i „drugačijeg“ što u sebi nosi uvriježene kvalitete koje se kao kulturološki uvjetovan multifasetirani konstrukt značenjski uglavnom drže za „odmak od sklada tj. harmonije“ te među kojima se ističu pojmovi disonanace, nereda, suvišnosti ili manjka, neformalnosti, poremećenosti, neprikladnosti sadržaja reprezentacije, amoralnosti, beskorisnosti i ultimativne bezvrijednosti, uvjet participacije natječaja Photodistorzije 2021. jest rad na temu „ružnog“ kao svojevrsne estetičke pobune.

Baš kao što „ružno“ u modernom i osobito postmodernom razumijevanju više nije negacija ili antiteza lijepome kao ideji – formi, već „ružno“ samo po sebi postaje svojevrsnom idejom koja daje legitimitet onom neskladnom, disproprocionalnom, asimetričnom krivom i iskrivljenom, tako se očekuje da radovi prijavljeni na natječaj Photodistorzije 2021. budu definirani na tragu ideje estetičke pobune – odmaka od ustaljenog kanona estetike i iznalaženje novih parametara estetičke prosudbe. Budući da u suvremenom konzumerističkom i gotovo nemilosrdnom „l’estetique pour l’estetique“ superficijalnom društvu, u kojem se ideal ljepote gotovo nasilno nameće i implementira u sveopćem medijatiziranom prostoru, reinterpretacija i dekonstrukcija „ružnog“, zalog je za budućnost afirmacije autentičnosti i legitimnosti svih onih pojavnosti koje se kreću neprilagođene unutar kategorije „drugog“ i „drugačijeg“. 

Pogled na drugu stranu ili onkraj dominacije metafizičkog ideala ljepote kao harmonije, proporcije i simetrije te Kantovske estetike kao kategorije bezinteresnog dopadanja, prostor je novih razmišljanja i promocije autorskih narativa uspostavljenih s pojavnostima koje koincidiraju s neprikladnim, odbačenim, napuštenim, ostavljenim, zaboravljenim, odmaknutim, zamagljenim ili izvan fokusa odnosno, svemu onome što je iskliznulo i nalazi se na margini kao manje bitno, teže dostupno i jedva vidljivo.“ Paola Orlić

Photodistorzija osigurava ravnopravan pristup svim autorima iz Hrvatske i inozemstva, koji rade u različitim područjima i tehnikama fotografije. Može se prijaviti serija fotografija (min. 3 fotografije iz serije, max. 15). Uz radove je poželjno priložiti kratak opis, tj. koncept rada / projekta (do 250 riječi).

Format radova za izlaganje ograničen je na 100 cm (najduža stranica). Broj radova za izlaganje dogovara se s organizatorom po završetku natječaja. Organizator ima pravo odbiti rad ukoliko opremljenost ili tehnička kvaliteta printa/ispisa izabranog i pristiglog rada ne zadovoljava galerijske standarde izlaganja. Najvažniji je uvjet Photodistorzije da fotografije / instalacije budu autorsko djelo. Sudjelovati mogu svi, bez obzira na iskustvo, godine ili struku. Natječaj je otvoren i za kratke filmove i videouratke.

Poziv za sudjelovanje raspisan je putem javnog natječaja, a stručni žiri u sastavu:

 1. predsjednik žirija – Igor Zirojević, dipl.ing.arh.
 2. član žirija – sc. Sebastijan Vojvoda, ak. slik.
 3. član žirija – Andi Bančić, prof. lik. kulture.

izvršit će izbor najboljih fotografija koje će biti izložene u okviru skupnih i samostalnih izložbi na lokacijama Male galerije i Istarske sabornice. Osim toga će dodatno odabrati rad onog autora koji prema stručnom mišljenju zaslužuje nagradu u obliku samostalne izložbe u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč 2021. godine (Učilište pri organizaciji izložbe pokriva putne troškove, tehničku podršku pri postavljanju izložbe, tisak plakata i brošure te čuvanje izložbe).

Ime dobitnika nagrade bit će proglašeno na samome otvaranju izložbe.

Prihvaćat će se prijave pristigle najkasnije do 17. 10. 2021., a trebaju sadržavati sljedeće podatke:

 • ispunjen obrazac za prijavu (dostupan u nastavku teksta na stranici 4)
 • kratku biografiju
 • radove u jpg-formatu (molimo slati jpg širine max 2000 px i 100 dpi – pojedinačna e-poruka ne smije prekoračiti 5 Mb)
 • radove i ispunjenu prijavnicu može se slati na adresu e-pošte: [email protected].

Rezultati natječaja bit će dostupni do 22.10. 2021. godine.

Odabrani radovi moraju biti dostavljeni organizatorima najkasnije do 5. 11. 2021. osobno ili poštom na adresu Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Radovi moraju biti opremljeni okvirom i pripremljeni za izlaganje. Troškove slanja i povratka radova sami snose sudionici izložbe.

Više je informacija dostupno na internetskim stranicama Učilišta – www. poup.hr, gdje se može pogledati i prethodna izdanja bijenala.

POSEBNE NAPOMENE:

 • Nepotpune prijave neće se razmatrati.
 • Radovi moraju biti prijavljeni do datuma određenog natječajem.
 • Organizator ne snosi troškove ispisa fotografija, prijevoza radova ni njihova povrata.
 • Prijavitelji radova obvezuju se da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti organizatoru za potrebe promidžbe izložbe bez naknade.

 

PHOTODISTORZIJA X / multimedijalna bijenalna izložba fotografija / 2021. /  OBRAZAC ZA PRIJAVU

IME I PREZIME:

ADRESA:

TELEFON:

E- POŠTA:

WEB:

IME FOTOGRAFIJE / IME SERIJE:

GODINA NASTANKA:

DIMENZIJE:

SPECIFIKACIJE POSTAVA:

 

MJESTO I DATUM                                                                                           POTPIS

 

__________________                                                       ___________________

Print Friendly, PDF & Email