NEWS

Nastavlja se obnova Eufrazijeve bazilike: u ovoj godini obnovljena krovišta sakristije i južnog broda crkve

obnova krovista Eufrazijane (2)
22.04.2024. 14:08; ; Početna / Kultura / Nastavlja se obnova Eufrazijeve bazilike: u ovoj godini obnovljena krovišta sakristije i južnog broda crkve

Nastavljaju se zajednički napori Grada Poreča-Parenzo, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Zavičajnog muzeja Poreštine u obnovi Eufrazijeve bazilike, neizostavnog simbola kulturne i povijesne baštine našeg grada. U skladu s trajnim ciljevima očuvanja ovog spomenika, i ove su godine nastavljena ulaganja, ovoga puta u krovne strukture bazilike.

Uspješno je dovršena obnova krova iznad sakristije, što je obuhvatilo sveobuhvatnu restauraciju krovne konstrukcije, limarije i pokrova. Nadalje, dovršeno j uređenje limarije i zamjena pokrova na krovu južnog broda crkve, unaprjeđujući time stabilnost i izdržljivost ovog iznimnog arhitektonskog spomenika.

Podsjetimo, nakon radova na cjelovitoj obnovi zvonika, dovršenih u ljeto 2020. godine, i izrade potrebne projektne dokumentacije, u 2023. godini izvedeni su radovi obnove konstrukcije i zamjene pokrova krovišta nad krstionicom. Podizanje skele za izvođenje radova na krovištu omogućilo je detaljan pregled gornjih zona zidova krstionice, provođenje konzervatorsko-restauratorskih istraživanja i dokumentiranje stanja te radove na prezentaciji različitih faza gradnje.

Provedena istraživanja također su potvrdila postojanje dijelova monumentalnog latiničnog natpisa u dva retka, urezanog u fini sloj završne žbuke. Zbog visine na kojoj se nalaze, ostaci natpisa nisu vidljivi iz vizure posjetitelja. Odatle, provedeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi interventne zaštite dijelova mozaika arheološke zone u sjevernom dijelu kompleksa, na otvorenom. Izrađena je dokumentacija postojećega stanja mozaika koja je, osim za bilježenje oštećenja i provedenih intervencija, poslužila i kao podloga za razlikovanje kopije i izvornih dijelova mozaika u komparaciji s dostupnom arhivskom dokumentacijom. Konzervatorsko-restauratorski radovi na mozaicima uključili su uklanjanje privremene zaštite i čišćenje površine mozaika te opšivanje i učvršćivanje nestabilnih dijelova mozaičke površine, materijalima odabranima prema prethodno izvedenim probama.

Kompleks Eufrazijeve bazilike jedna je od najbolje očuvanih cjelina ranokršćanske arhitekture na svijetu i pripada najvažnijim svjetskim povijesnim spomenicima, pa je 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Stoga je i za ovu godinu gradonačelnik Peršurić predložio amandman na državni proračun za nastavak projekta obnove, koji je i prihvaćen u iznosu od 150 tisuća eura. Projekt obnove kompleksa Eufrazijeve bazilike nastavlja se daljnjim istraživanjima, izradom potrebne dokumentacije, konzervatorsko-restauratorskim radovima i radovima sanacije najugroženijih struktura te prezentacije ostalih.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email