NEWS

Nakon uređenja Rive i obnove zvonika, slijedi proširenje Doma za starije, obnova ceste LaCop – Parens, izgradnja nogometnog kampusa, uređenje butige La mula de Parenzo i gradske ribarnice, daljnja obnova starogradske jezgre i Muzeja

4 obnovljena riva
22.03.2021. 14:12; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nakon uređenja Rive i obnove zvonika, slijedi proširenje Doma za starije, obnova ceste LaCop – Parens, izgradnja nogometnog kampusa, uređenje butige La mula de Parenzo i gradske ribarnice, daljnja obnova starogradske jezgre i Muzeja

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić obišao je proteklog tjedna realizirane projekte u Mjesnom odboru Joakim Rakovac, u društvu predsjednika mjesnog odbora Ivana Heraka i pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Marina Poropata.

Ovaj mjesni odbor najvećim dijelom obuhvaća centar grada i samu starogradsku jezgru, stoga je proteklih godina uređen niz sadržaja za kvalitetniji, ugodniji život stanovnika, ali i brojnih turista koji tijekom sezone posjećuju Poreč.

Prošle je godine dovršeno uređenje dijela gradske rive od carinskog gata do nekadašnje gradske kavane. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, koji se kroz više godina razvijao, u suradnji s projektantima, gradskim upravnim odjelima i konzervatorima. Upravo zato jer se ne radi samo o rivi, već i o integralnom dijelu porečke starogradske jezgre, ovaj projekt morao je dobiti puno više odobrenja i dozvola od klasičnih projekata.

– Htjeli smo da naša riva postane svojevrsni dnevni boravak kako bismo građane i goste Poreča vratili na rivu i sad s odmakom, vidimo da je projekt u tome uspio. Također, struka ga prepoznaje i siguran sam da će normalizacijom stanja i povratkom manifestacija, riva zasjati punim sjajem, rekao je gradonačelnik, napomenuvši kako je projekt cjelokupne obnove rive već gotov, te da će se realizacijom nastaviti sukladno financijskim mogućnostima i prioritetima. Podsjetimo, uz obnovu gradske rive, dodatno je obnovljen i Narodni trg, s kojeg su uklonjene i tzv. betonske gljive, nešto s čime će se nastaviti i u budućnosti.

 

Što se same starogradske jezgre tiče, na desetak su lokacija europskim novcem postavljeni punktovi s besplatnim wi-fijem, dok je prošle godine u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, Porečko-pulskom biskupijom i Istarskom županijom u potpunosti obnovljen zvonik Eufrazijeve bazilike, što predstavlja početak nastavka etapnog istraživanja i obnove cijeloga kompleksa Eufrazijane koje vodi Hrvatski restauratorski zavod.

Dodatno, Grad Poreč je svake godine sufinancirao obnove fasada, krovova i stolarije, te sanaciju konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča – starogradskoj jezgri i užem centru u sklopu Programa zaštite i obnove kulturnih dobara. Izglasana je i nova Odluka o urbanoj opremi starogradske jezgre – svojevrsne upute koje će korisnicima poslovnih prostora i privatnicima olakšati postavljanje opreme poput tendi, suncobrana ili reklama u starogradskoj jezgri pri davanju zahtjeva konzervatorima. Grad je upravo krenuo s nabavom i implementacijom nove urbane opreme.

U starogradskoj jezgri nastavila se obnova Zavičajnog muzeja Poreštine te se trenutno saniraju međukatne konstrukcije. Projekt kompletne obnove je, zajedno s građevinskom dozvolom, već gotov te se čeka otvaranje natječaja kako bi ga se prijavilo za sufinanciranje. S druge strane, uspješnom prijavom na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Poreču je odobreno milijun bespovratnih kuna za projekt obnove zgrade vrtića Radost II (Gornjeg vrtića), koja je kulturno dobro. Obnova će krenuti po dovršetku postupaka javne nabave.

Što se manjih komunalnih radova tiče, uređeno je novo parkiralište iza Doma zdravlja i kod Obrtničkog doma, postavljena nova ekološka javna rasvjeta, izgrađena stazica od Doma prema Žatiki, obnovljena stazica preko Vrtova te su uređeni sigurniji prijelazi za naše školarce. U St. Portun izgrađena je kanalizacijska mreža te uređeno manje polivalentno i dječje igralište, dok su diljem mjesnog odbora postavljeni podzemni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a obnovljeni su i potporni zidovi na Peškeri.

Kako je Peršurić najavio, tijekom travnja očekuje se početak obnove prometnice LaCop-Bolnica-Parens. Također, uskoro se očekuje početak izgradnje nogometnog kampusa u zoni Žatika i to za potrebe Nogometnog kluba Jadran, ali i za pripreme profesionalnih timova, jer će projekt biti izgrađen u skladu sa svim propisima FIFA-UEFA. Uz nogometni teren, izgradit će se i modularni objekti, parkiralište, sanitarni čvorovi, garderobe…

Poreču je odobreno i 100%-tno financiranje od ukupno 2,4 milijuna kuna za  dva projekta kroz natječaj LAGUR-a Istarski švoj: projekt opremanje Centra za posjetitelje „La mula de Parenzo“ na Trgu slobode i obnovu gradske ribarnice na tržnici. Predstoji sprovesti postupke javne nabave, nakon kojih će se krenuti s realizacijom oba projekta. Osim brojnih manjih komunalnih radova u planu, i MO Joakim Rakovac uključen je u projekt širokopojasnog interneta koji kreće s realizacijom ove godine.

– Ipak, jedan od kapitalnih projekata za ovaj mjesni odbor svakako je proširenje gradskog Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. Kvalitetan rad cijelog kolektiva Doma je prepoznat, pogotovo u teškoj godini koja je iza nas, stoga ne čudi da za njim uvijek vlada veliki interes. Upravo zato, proširenje kapaciteta Doma nam je na listi prioriteta za razdoblje pred nama., zaključio je gradonačelnik.

 

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email