NEWS

Najbolji će u svibnju dobiti prvi IQ (Istrian Quality)

07.02.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Najbolji će u svibnju dobiti prvi IQ (Istrian Quality)
205ist_vino.jpg

Istarski župan Ivan Jakovčić jučer je najavio da će prvu oznaku Istarske kvalitete ili IQ dobiti istarska malvazija. Posrijedi je projekt koji je godinu dana pripremala Istarska razvojna agencija IDA koja je dobila dozvolu Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo da postane vlasnik IQ-a.

Direktor IDA-e Darko Lorencin je kazao da je prvi kandidat za ovu oznaku istarska malvazija a u suradnji s Vinistrom završen je i pravilnik kako dobiti tu oznaku.- Već se nadziru 24 proizvođača malvazije a kontrolira se sve, od pripreme vinograda, berbe grožđa do stavljanja vina u boce. Nadamo se da ćemo prvi IQ dodijeliti već ovog svibnja.

Nakon malvazije, s turističkim zajednicama pripremamo i projekt da se oznaka istarske kvalitete dodijeli i privatnicima za usluge smještaja turista – ispričao nam je Darko Lorencin. Na istarskom poluotoku je 5500 hektara pod vinogradima, a 90 posto u vlasništvu privatnika. Godišnje poteče oko 2000 vagona vina, a čak je 50 posto malvazije.

Oznaka IQ kao svojevrsni brand Istre će dobro doći proizvođaču i kao zaslužena reklama, a vjerojatno i kao mogućnost da vino s tom oznakom bude skuplje. Ideja je da se za oznaku IQ kandidiraju i istarski pršut, kobasice ili maslinovo ulje. Inače, Istarska županija pristupila je i  Hrvatskoj udruzi gradova maslina i ekstra djevičanskog maslinovog  ulja a zastupat će je Denis Ivošević.

Vesna Brnabić, Večernji list

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email