NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Najavljeno uvođenje e-pečata: “Građani više neće morati na šaltere

09.02.2022. 00:28; ; Početna / Gospodarstvo / Najavljeno uvođenje e-pečata: “Građani više neće morati na šaltere
273706911_4873111822767938_311214393403380516_n

SREDIŠNJI državni ured za razvoj digitalnog društva predstavio je u utorak platformu za e/m-Potpis i e/m-Pečat koji su namijenjeni tijelima državne i javne uprave, a koji bi trebali komunikaciju državnih službenika i građana pojednostaviti, osigurati i ubrzati, prenosi index.hr.

Iz Ureda navode da je platforma za e/m-Potpise i e/m-Pečate jedinstveno rješenje koje će omogućiti tijelima državne i javne uprave elektroničko potpisivanje i ovjeru dokumenata, a povećat će efikasnost poslovanja i smanjiti troškove dostave dokumenata.

Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda EU, a njegova ukupna vrijednost je preko 22 milijuna kuna.

“Ova platforma namijenjena je prvenstveno tijelima državne i javne uprave, koja će njezinim korištenjem digitalizirati poslovne procese koji zahtijevaju primjenu elektroničkog potpisa i pečata. Korištenjem e-potpisa i e-pečata državnim službenicima omogućit će se komunikacija s građanima na jednostavan, siguran i brz način”, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić na konferencija projekta Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat.

“Usluge bez dolaska na šalter”

Istaknuo je kako s druge strane ova platforma pruža gotovo rješenje za sva tijela kojima za razvoj elektroničkih usluga za građane treba elektronički potpis i elektronički pečat.

“Upravo ova platforma će omogućiti digitalizaciju, transformaciju postupaka u elektroničku uslugu, a koja se danas provode u papirnatom obliku ili dolaskom na šalter. Platforma”, rekao je Gršić, “potiče razvoj usluga koje građani mogu obavljati bez ograničenja radnog vremena i koja im pruža dodatnu sigurnost za korištenje usluga iz vlastitog doma ili s mobilnih uređaja.”

Glavni direktor  Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Jure Sertić istaknuo je kako mu je iznimno drago što je upravo AKD na međunarodnom natječaju izabran za izradu platforme e/m Potpis i e/m Pečat. Istaknuo je da je AKD jedna od najznačajnijih tvrtki na području digitalizacije usluga javne uprave u Hrvatskoj.

“Povećanje efikasnosti poslovanja”

“S velikim brojem uspješno provedenih nacionalnih i međunarodnih projekata, kao i dugogodišnjim iskustvom i kompetencijama u području digitalnih identiteta i sigurnosti, znali smo kako i ovaj zadatak možemo realizirati na najvišoj razini. Uvjeren sam kako će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti daljnjoj digitalizaciji društva i ubrzavanju procesa, na korist svih naših građana”, zaključio je Sertić.

Implementacija Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat podržat će servise za elektroničko potpisivanje i pečatiranje dokumenata sa svih platformi i uređaja, kao i validaciju (provjeru) tih elektroničkih potpisa i pečata. Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi, istaknuto je, povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata. 

Projekt Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat u cijelosti je financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije, a njegova ukupna vrijednost je 22.465.901,38 kn. Razdoblje provedbe projekta bilo je od 20. studenog 2018. do 20. rujna 2022.

Print Friendly, PDF & Email