NEWS
Best of Poreč

Najava iz POUP-a za ovaj tjedan

poup-logo-v
03.10.2016. 10:20; ; Početna / Obavijesti / Najava iz POUP-a za ovaj tjedan

KINO

5.-7.10.2016. u 18h ///   ZG80 – kat 15

REDATELJ: Igor Šeregi   |  ŽANR: akcijska komedija
ULOGE: Rene Bitorajac, Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić
TRAJANJE FILMA: 90 minuta
SADRŽAJ FILMA: ZG80 svojevrstan je prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta. Prednastavak zato što se u filmu pojavljuje lik Krpe kojeg je u Metastazama sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Renea ćemo ponovno uživati gledati na velikom ekranu i to u ulozi mlađeg Krpe. U filmu se susrećemo i s drugim poznatim likovima poput Kize i Deje, a ZG80 vraća nas na sam početak njihove priče i ulazi u motivaciju koja stoji iza njihovog djelovanja u kontekstu predratne Jugoslavije. Ova akcijska komedija prati grupu navijača Bad Blue Boysa’ koji odlaze na utakmicu između NK Dinamo i FK Crvena Zvezda gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije. Utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Impresivna glumačka ekipa sjajno je uprizorila autentičan, neuljepšan navijački duh i vrijeme u kojem se radnja filma događa. Mnogi od likova u filmu inspirirani su stvarnim legendama Bad Blue Boysa.

5.-7.10.2016. u 20h   ///  SEDMONICA VELIČANSTVENIH

IZVORNO IME: The Magnificent Seven
REDATELJ: Antoine Fuqua  |  ŽANR: akcija, vestern
ULOGE: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent DOnofrio, Byung-Hun Lee
TRAJANJE FILMA: 132 minuta
SADRŽAJ FILMA: Redatelj Antoine Fuqua donosi nam vlastitu modernu viziju klasične priče „Sedmorica veličanstvenih“ u produkciji holivudskih kompanija Metro-Goldwyn-Mayer Pictures i Columbia Pictures. Gradić Rose Creek nalazi se pod smrtonosnom kontrolom industrijalista Bartholomewa Boguea (Peter Sarsgaard) pa očajni građani zatraže pomoć sedmorice odmetnika, lovaca na glave, kockara i unajmljenih revolveraša – Sama Chisolma (Denzel Washington), Josha Farradaya (Chris Pratt), Goodnighta Robicheauxa (Ethan Hawke), Jacka Hornea (Vincent DOnofrio), Billyja Rocksa (Byung-Hun Lee), Vasqueza (Manuel Garcia-Rulfo) i Reda Harvesta (Martin Sensmeier). Dok pripremaju grad na krvavi obračun za koji znaju da će kad-tad uslijediti, sedmorica plaćenika na kraju se neće boriti isključivo za novac već i za nešto puno vrijednije…

IZLOŽBE

GALERIJA ZUCCATO
Zlatko Prica, 100 godina (1916 – 2016), retrospektivna izložba
POUP- Galerija Zuccato, 7. 10. – 6.11. 2016.

U petak 7.10.2016. s početkom u 19 h u galeriji Zuccato (Dekumanska 34 ) u organizaciji Zaklade Vesna i Zlatko Prica iz Samobora i Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, održati će se otvorenje izložbe  Zlatko Prica, 100 godina (1916 – 2016), retrospektivna izložba

Izložba ostaje otvorena od 7.10. – 6.11. 2016. svakim danom osim nedjelje i praznika od 10.00 – 12.00 te od 17.00 – 20.00 sati.

Zlatko Prica nezaobilazna je figura hrvatskog modernog slikarstva čiju je iznimnu stvaralačku osobnost likovna kritika prepoznala i potvrdila već na samom početku autorovog umjetničkog djelovanja. Retrospektivna izložba predstavlja izbor najznačajnijih slika, crteža i grafika iz likovnog opusa te donosi pregled umjetnikova rada kroz vremenski raspon od šezdeset godina stvaralaštva. Na njoj će biti zastupljena svaka Pricina faza: od formativnih početaka do slijeda ciklusa koji se dijele na Samoborski ciklus, Ljudi i plodovi, Plodovi zemlje, Tarski ciklus nastao za vrijeme umjetnikova boravka u istarskom Taru te posljednji, publici najprijemčiviji ciklus, Opatijski kišobrani. Uz radove posuđene od većeg broja hrvatskih muzeja i privatnih kolekcija, prikazati će se i oni iz inozemnih zbirki koji se tek u iznimnim slučajevima prikazuju javnosti. Organizator izložbe je  Zaklada Vesna i Zlatko Prica iz Samobora, a autori stručne koncepcije su Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže.

 

ISTARSKA SABORNICA

Izložba Maje Matešin i Andrije Milovana: “Retrospektive“

u Istarskoj sabornici/Poreč/ 30.09. – 30.10.2016.

U Istarskoj sabornici (Matka Laginje 6) u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, otvorena je izložba  „Retrospektive“  akademskih kipara Maje Matešin i Andrije Milovana. Izložba ostaje otvorena od 30.09. – 29.10. svakim danom osim nedjelje i praznika od 10.00 – 12.00 te od 17.00 – 20.00 sati.

Nadnaravni svijet animalističkih mitoloških skulptura Andriju Milovana (Rovinj) svrstava u red najsnažnijih istarskih kipara, piše Mladen Lučić, savjetnik u pulskom muzeju suvremene umjetnosti. Prikupljanjem, rezanjem i varenjem odbačenih metalnih predmeta i svojom intuitivnom maštom, autor stvara neobične skulpture koje odišu mističnošću. Sa druge strane Nedžad Ibrišimović za Maju Matešin piše kako njeni skulptorski rezultati, u kojima nema nikakvog kolebanja ili početništva, apsolutno pripadaju onom svjetskom trendu u modernom kiparstvu koja poštuje i hvata sve iskonske kiparske vrijednosti i postupke, a opet svojim osobenim, originalnim, divno nađenim znakom odijeva se u moderno i aktualno…

Naizgled dva potpuno različata kiparska senzibiliteta iz različitih kulturnih sredina, nailaze dodirne točke u tradicionalnim kiparskom mediju, metalu,  govoreći o svojim sadržajima kroz metaforički strukturirane forme.

 MAJA MATEŠIN rođena je 1984. godine u Sarajevu. 1999. godine, upisuje Srednju Školu Primijenjenih Umjetnosti u Sarajevu. 2002. godine, za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, predstavnica Bosne i Hercegovine na manifestaciji „United Buddy Bears“ u Berlinu. Rad je 2004. godine postavljen u javni prostor, Pionirsku dolinu. 2003. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek kiparstvo. Od 2005.-2011. godine je asistent-suradnik u ljevaonici umjetničkog ljevara Enesa Sivca, gdje realizira autorska kiparska djela u različitim materijalima; keramici, čeliku, aluminiju, bakru, bronzi i srebru. 2011. godine postaje članom ULUBIHa. 2015. rad uvršten u stalnu postavku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

ANDRIJA MILOVAN – rođen 1980 u Puli, živi i radi u Rovinju. Diplomirao je na kiparskom odjelu Umjetničke akademije u Splitu specijaliziravši se za rad u željezu, bronci i aluminiju. Nakon toga seli u Francusku na studij kiparstva u Lyonu i pariškoj akademiji likovnih umjetnosti. Njegovi radovi u željezu, bronci i inoksu nalaze se na mnogim javnim mjestima. Dobitink je mnogih nagrada  između ostalog i rektorove nagrade za najbolji diplomski rad.

 

OBRAZOVNA DJELATNOST:

 Obrazovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč obavještava sve zainteresirane da započinju upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice.

Verificirani programi obrazovanja mogu se izvoditi samo u ustanovama koje posjeduju odobrenje za rad izdano od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Programe provode stručno i pedagoški osposobljeni predavači prema točno određenim nastavnim cjelinama i sadržajima. Na kraju uspješno položenog programa, polaznici dobivaju uvjerenje te stečeno zvanje mogu upisati u radnu knjižicu.

Računovostveno – knjigovodstveni referent, dadilja, njegovatelj, maslinar, verificirani strani jezici…samo su neki od obrazovnih programa koje možete pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Za informacije i prijave javite se na broj telefona 887-216.

Više na web stranicama www.poup.hr.

 

Pučko otvoreno učilište Poreč objavljuje da su još uvijek u tijeku upisi djece na pripremni tečaj učenika prvih i drugih razreda osnovne škole za upise u glazbenu školu. U pripremni glazbeni razred upisuju se djeca uzrasta od 7 do 9 godina.

Samostalno otkrivanje svijeta glazbe i zbližavanje s glazbenom umjetnošću različitim aktivnostima od izrazite je važnosti u početnom učenju i poučavanju glazbe.

Poznat je utjecaj glazbe na razvoj djeteta, a posebno potiče razvoj djetetovih tjelesnih i intelektualnih sposobnosti što olakšava i pomaže pri učenju i pisanju.

Cilj ovog tečaja je pobuditi interes za glazbu kod djeteta, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti, pjevanje, sviranje i  slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti i težiti za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta, razvijati glazbeni sluh i pamćenje.

Polaznicima će biti omogućeno upoznavanje sa svim instrumentima, te organiziran posjet koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.

Polaznici će imati priliku pokazati svoje potencijale i svatko će dobiti prave smjernice za daljnji razvoj.

Program pripremnih razreda vodi Marijana Gulić, po zanimanju profesor glazbene kulture s 15 godišnjim iskustvom rada u osnovnoj školi. Svoje fakultetsko obrazovanje obogaćuje praćenjem redovitih stručnih seminara, čitanjem stručne literature i istraživanjem Orffovog instrumentarija. U svom radu s najmlađima pokazuje izrazitu kreativnost i motivaciju te djeca kroz igru uče ritam, tempo, dinamiku, pjevaju uz pokret, sviraju ritamsku i melodijsku pratnju na šuškalicama, bubnjevima, trokutićima, ksilofonima i metalofonima te aktivno slušaju visokoumjetničku glazbu prateći njezin tijek pokretima tijela ili instrumentima.

Kao rezultat rada Vaše dijete će razviti pjevačke vještine, sposobnost pamćenja glazbenih cjelina, melodije i teksta, razviti osjećaj za skupno muziciranje, pozitivne međuljudske odnosa, timski rad i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnog ozračja.

Ukoliko želite djetetu omogućiti glazbenu naobrazbu u glazbenoj školi, no nemate predznanje o sposobnostima i željama svog djeteta, javite nam se!

Sve detaljnije informacije možete dobiti putem e-maila: [email protected] ili na broju telefona: 052 887 216.

 

Draga djeco, ako imate 6 godina, predškolarci ste i želite pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu, upišite se u GLAZBENI VRTIĆ.

Glazbeni vrtić traje jednu školsku godinu. Nastava se održava dva puta tjedno i traje 45 minuta. Djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koji obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha, ritma…

Nastava se održava ponedjeljkom i srijedom od 16.30 do 17.15 sati u Pučkom otvorenom učilištu..

Više informacija dobit ćete na broju telefona 052 887 216 ili putem e-maila: [email protected].

 

Želite li isprobati novi program za zdravlje i ljepotu žene, uz ritmove latino glazbe, afrojazza, bodybaleta?…dođite na HULAHOOPING!

Nazovite nas na 052 887 216; 091 977 4767 ili dođite ponedjeljkom i srijedom od 19.20 do 20.20 sati u Pučko otvoreno učilište Poreč.

 

Pučko otvoreno Učilište Poreč u suradnji s  Visokom školom za umjetnost Sveučilišta u Novoj Gorici poziva Vas u listopadu na vikend-radionice kratkog dokumentarnog filma na temu NA FILMU RIBARI – RIBA NA FILMU

 POŽURITE, JOŠ 4 MJESTA SLOBODNA!
Pod vodstvom međunarodno priznatih direktora fotografije Rajka Bizjaka i profesora dr. Petra Purga, uz podršku njihovih najboljih studenata, polaznici će:

  • upoznati se s najnovijim dostignućima na području video tehnologije;
  • naučiti i nadograditi osnove znanja video-filmske produkcije (produkcijski i kreativni postupak, rukovanje opremom i programom za montažu te obradu video slike);
  • iskusiti cjelokupan proces od ideje preko produkcije do post-produkcije kratkog filma;
  • razviti vlastiti pristup prema temi, prostoru i ljudima, te kritični stav prema vlastitom radu (u grupi);
  • biti u mogućnosti javno predstaviti svoj rad u posebnoj sekciji programa 6. POREČDOX-a 2016, kasnije i na web-u POUP-a.

Radionice će se održati kroz 4 vikenda od 21.10.-12.11.2016.godine (petak poslijepodne, subota i nedjelja)

Rad će biti prilagođen predznanju i zanimanju prijavljenih polaznika i organiziran u manjim grupama, a polaznici bez prethodnih iskustava na video području radit će uz pomoć mentora.

Rok za prijavu je 13.10.2016. na mail [email protected].

Uz prijavu  koja treba sadržavati osnovne podatke o polazniku (ime, prezime, adresa, telefon, godina rođenja),  obavezno  je priložiti kratki životopis (3-5 rečenica o sebi)  te 3-5 rečenica o motivaciji za učestvovanjem na radionici (odnos prema temi i/ili dokumentarnom filmu).

Broj polaznika je  ograničen na 12, a radionica će se održati uz prijavu minimalno 7 polaznika. U slučaju više od 12 prijavljenih, izbor  će se vršiti prema redu pristiglih prijava. Polaznici će o izboru biti obaviješteni putem e-maila najkasnije do 14.10.2016.

Cijena radionice iznosi 750kn.

 

Mješoviti pjevački zbor «Joakim Rakovac» započeo je s radom te poziva sve ljubitelje zborskog pjevanja da im se pridruže tako što će se javiti na audiciju koja se održava ponedjeljkom i četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama zbora (bivši Roxy bar, između zgrade Učilišta i Gradske uprave).

Postanite član porečkog gradskog zbora!

Informacije možete dobiti na broju telefona 887-216 ili putem e.maila [email protected].

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani