Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreča za ovaj tjedan

poup-logo-v
24.02.2020. 12:33; ; Početna / Obavijesti / Najava događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreča za ovaj tjedan

Kultni ponedjeljak

ponedjeljak, 24. 2. u 19.00          

Istrebljivač
izvorno ime: Blade Runner (1982.)
redatelj: Ridley Scott
uloge: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah, William Sanderson
žanr: igrani, znanstveno-fantastični
trajanje: 116 minuta

sadržaj: Los Angeles 2019. godine prljav je i prenapučen grad, hladan, mračan, negostoljubiv i dekadentan megalopolis u kojemu živi detektiv Rick Deckard. On je osamljenik koji radi za posebnu policijsku organizaciju Blade Runner, čiji su djelatnici zaduženi za likvidiranje odmetnutih replikanata. Naime, na drugim se planetima formiraju kolonije tzv. replikanata, androida izgledom i ponašanjem posve identičnih ljudima, koji su stvoreni u okrilju korporacije Tyrell. Replikanti su snažniji od ljudi, programirani su da žive svega četiri godine, a kako bi živjeli u zabludi da su pravi ljudi i kako bi ostali mentalno stabilni, ugrađena su im lažna sjećanja na djetinjstvo. Iako im je zabranjeno stupiti nogom na Zemlju, nekoliko njih nedavno je prekršilo to pravilo te na Zemlji ubilo nekoliko ljudi, zbog čega Deckard od svog zapovjednika Gaffa dobije zadatak ubiti četvoro replikanata predvođenih Royom Battyjem. Deckard je promišljen i inteligentan profesionalac posvećen poslu, koji se i sam često prisjeća vlastite prošlosti te koji će u korporaciji Tyrell, kojom upravlja genijalni izumitelj dr. Eldon Tyrell, upoznati njegovu privlačnu tajnicu Rachael, također replikanticu. Sve će se dodatno zakomplicirati kad se Rick zaljubi u Rachael te kad tijekom lova na Beattyja i replikante Zhoru, Pris i Leona Kowalskog počne sumnjati u opravdanost svoje misije.

ponedjeljak, 2. 3. u 19.00    

Pariz, Teksas
izvorno ime: Paris, Texas (1984.)
redatelj: Wim Wenders
uloge: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell
žanr: drama
trajanje: 90 minuta

sadržaj: Neobični film ceste o Travisu, čovjeku izgubljenu u vlastitu paklu. Smatran mrtvim četiri godine, pojavljuje se u pustinji na meksičkoj granici, umoran od života i djelomično bez pamćenja. Po njega dolazi njegov brat Walt, kod kojeg živi Travisov sedmogodišnji sin Hunter. Travis i Hunter, u početku potpuni stranci, počinju graditi prijateljstvo i plan kako da pronađu Jane, Hunterovu majku, a Travisovu bivšu ženu, i vrate je kući…

Kazalište

Ususret 13. Zlatnom zubu, festivalu komedije i smijeha (26. 2. – 14. 3. 2020.):

srijeda, 26. 2. u 20.00

Kobajagi donijela me roda
redatelj: Zijah A. Sokolović
uloga: Zijah A. Sokolović
monokomedija

Tajna vlastitog podrijetla jedna je od najuzbudljivijih koja se postavlja pred dijete od trenutka kada stekne svijest prema sebi. Roditelji su nerijetko pred dilemom kako dijete dovesti do saznanja o nastanku života prirodno, istinito i razumljivo, s mjerom i ukusom, a bez vulgarizacije i zaplitanja u mutne metafore. Ova neobična i izuzetna predstava pomoći će im da to i učine uz osmijeh i na najprirodniji i najugodniji način.

 

Kino

petak, 28. 2. u 18.00

Parazit – kategorija 15
izvorno ime: Parasite
redatelj: Bong Joon Ho
uloge: Song Kang Ho, Lee Sun Kyun, Cho Yeo Jeong
žanr: drama
trajanje: 100 minuta

sadržaj: Četveročlana obitelj Ki-taeka bliska je, ali potpuno nezaposlena, pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, preporučuje za dobro plaćen posao podučavanja i nada se da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT-tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijedit će nezaustavljivi niz nezgoda.

 

petak, 28. 2. u 20.00

1917
kategorija 15
izvorno ime: 1917
redatelj: Sam Mendes
uloge: Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Colin Firth
žanr: ratna drama
trajanje: 118 minuta

sadržaj: Napeta ratna drama prati dva mlada britanska vojnika, koji dobivaju naizgled nemoguću misiju. U utrci protiv vremena moraju prijeći neprijateljski teritorij i dostaviti poruku koja će zaustaviti ubojiti napad na stotine vojnika, koji nemaju pojma da se napad sprema, a među njima je i brat jednog od dvojice vojnika. Film donosi fantastične, ali i zastrašujuće ratne scene koje dosada nismo imali prilike vidjeti na velikom platnu.

 

četvrtak, 27. 2. i subota, 29. 2. u 18.00

Playmobil – sinkronizirano
izvorno ime: Playmobil
redatelj: Lino DiSlavo
žanr: animirani
trajanje: 99 minuta

sadržaj: Playmobil francuski je računalno-animirani, glazbeno-avanturistički komični film zasnovan na njemačkoj građevinskoj igrački Playmobil. Film prati djevojčicu Marlu koja pokušava spasiti brata iz svijeta Playmobila, u koji su njih dvoje usisani, i uključuje se usred politike cara Maximusa za privlačenje stanovništva.

 

četvrtak, 27. 2. i subota, 29. 2. u 20.00

Zaboravljeni princ – kategorija 12
izvorno ime: Le prince oublié
redatelj: Michel Hazanavicius
uloge: Omar Sy, Bérénice Bejo, François Damiens
žanr: obiteljska avantura

sadržaj: Posvećen samohrani otac Djibi nikad ne propušta zajedničke trenutke sa svojom sedmogodišnjom kćeri poput čitanja bajki prije spavanja. Svake je večeri otac vodi u Storyland – čarobnu zemlju mašte u kojoj oživljavaju avanture u kojima je Djibi glavi junak. On je junak njezinog života, no Djibi osjeća da se Sofijinim odrastanjem njegova uloga smanjuje te se očajnički pokušava izboriti za svoje mjesto u njezinom životu. Pet godina kasnije Sofija je tinejdžerica kojoj očeve priče više nisu najzabavnija stvar na svijetu, već počinje sama smišljati priče u kojima Djibi više nije glavni lik. Kako se njegove uloge i u stvarnom svijetu i u Storylandu počinju mijenjati, Djibi mora pronaći način da zauvijek ostane heroj života, mašte i priča svoje kćeri.

Osim na blagajni Učilišta, ulaznice za kinoprojekcije i predstavu mogu se rezervirati i kupiti internetskim putem na [email protected].

Likovna djelatnost

U Maloj galeriji otvorena je etnografska izložba Tradicijska znanja i umijeća: Nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj listi i listama UNESCO-a Ivone Orlić i Tamare Nikolić Đerić, autorica i kustosica Etnografskog muzeja Istre.

u suradnji s Etnografskim muzejom Istre / Museo etnografico dell’Istria Narodni trg 1

trajanje izložbe: do 7. 3. 2020.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 13.00 i 16.00 – 20.00, osim nedjeljom i blagdanima

Nematerijalna kulturna baština obuhvaća vještine, izvedbe, izričaje, znanja i umijeća te s njima povezane instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore. Njih zajednice prenose iz naraštaja u naraštaj i stalno iznova stvaraju kao odgovor na svoje okruženje, međusobno djelovanje s prirodom i poviješću koja im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta.

Ulaz besplatan.

Print Friendly, PDF & Email