NEWS
HALF MARATON S

Najava događanja iz POUP-a za ovaj tjedan

poup-logo-v
24.09.2018. 15:18; ; Početna / Obavijesti / Najava događanja iz POUP-a za ovaj tjedan

Obrazovna djelatnost

Dvije filmske radionice Pulske filmske tvornice za djecu i mlade u našem gradu 

U sklopu 8. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) organizira dvije besplatne filmske radionice – Production In i Radionicu animiranog filma. 

Production In radionica namijenjena je prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u devet dana, od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici od 19. do 26. listopada desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, skejterima i svima ostalima s prethodnim iskustvom rada s kamerama i montažom te iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju, ali i bez njega. Radionica je prilagođena ostalim obvezama polaznika i traje uglavnom u popodnevnim satima, a počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 19 sati.

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinkronizacija, montaža te, konačno, projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala. Radionica animiranog filma održavat će se od 19. do 26. listopada svakim danom od 17 do 19 sati. 

Voditelji radionica: Marko Zdravković-Kunc, producent i filmski pedagog; Tomo Zidić, redatelj i scenarist; Michele Bulešić, montažer i snimatelj; Dorotea Cerin, redateljica i montažerka te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović. 

Informacije i prijave na www.poup.hr. Prijavite se što prije i osigurajte sebi ili svojem djetetu mjesto u kreativnom svijetu filma i animacije!


Obrazovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč obavještava sve zainteresirane da su u tijeku upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice.

Tečajevi za ačunovostveno-knjigovodstvenog referenta, dadilju, njegovatelja, maslinara te verificirani tečajevi stranih jezika samo su neki od obrazovnih programa koje možete pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Za informacije i prijave potrebno se javiti na broj telefona (052) 887 – 216, a više informacija može se pronaći na internetskoj stranici www.poup.hr.


Tečaj krojenja i šivanja 

Oduvijek maštate o tome kako biste voljeli nositi odjeću koja je djelo vaših ruku? Kreativni ste i želite pokazati svoje vještine? Imate ormar pun odjeće s kojom ne znate što biste?

Dođite u Pučko otvoreno učilište Poreč na tečaj krojenja i šivanja i zavirite u svijet igle, konca i šarenih tkanina!

Tečaj traje 30 sati i pruža znanja i vještine o osnovama korištenja šivaćeg stroja, izrade jednostavnijih odjevnih predmeta (suknje i košulje), popravaka odjeće, krojenja iz Burde i modifikacijama kroja prema vlastitim mjerama te izrade patentnog zatvarača, rukava, okovratnika na osnovi kojih je moguće dalje napredovati samostalnim radom.

Moguće je i nastaviti s obukom nastavkom sa sljedećom, naprednom razinom tečaja u trajanju od 30 sati koji obuhvaća izradu hlača, džepova, promjenu patentnog zatvarača te krojenja i šivanja sakoa ili jakni. Tečaj je opremljen modernim šivaćim strojevima za svakog polaznika, a može se učiti i na vlastitom stroju za šivanje.

Bez obzira jeste li početnik ili već imate iskustva u šivanju, na tečaju možete uz stručno i kvalitetno vodstvo te uz individualan pristup napraviti sve što poželite. U vedroj i opuštenoj atmosferi uživat ćete u svojim kreacijama i novootkrivenoj vještini.

Na tečaj je potrebno donijeti materijal za izradu željenog odjevnog predmeta.

Tečaj počinje u ponedjeljak, 1. listopada 2018. i traje do utorka, 16. listopada 2018., a predavanja i praktični rad održavat će se tri puta tjedno: ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 16.30 do 20.00 u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Voditeljica tečaja je Sofija Apostolovski, dizajnerica odjeće i tekstila (Merlin – Udruga za promicanje kreativnosti).

Cijena tečaja: 1100 kn (30 sati) s PDV-om.

Izradite svoju vlastitu odjeću koja će biti odraz Vaše kreativnosti i osobnosti. Neka bude jedinstvena kao i Vi.

Za informacije i prijave javite se na broj telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte [email protected]. 


Tjedan cjeloživotnog učenja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Učenje oplemenjuje, učenje izgrađuje, učenje oblikuje i pomiče granice. Nova znanja i vještine ono su čemu svatko uvijek treba težiti, jer uči se cijeli život.

  1. Tjedan cjeloživotnog učenja i u našem gradu nudi bogat program za sve.

DATUM

VRIJEME

DOGAĐAJ

MJESTO

pon.

1.10.

18.00 –18.45

Otvoreni sat pripremnih glazbenih razreda

za djecu koja pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole.

Cilj tečaja je pobuditi interes za glazbu kod djeteta, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti, pjevanje, sviranje i  slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti, težiti za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta te razvijati glazbeni sluh i pamćenje.

Voditeljica: Marijana Gulić

Pučko otvoreno učilište Poreč – učionica br.1

19.00

IDENTITET – ŠTO S NJIM?

predavanje dr. sc. Ivone Orlić

 

Govorit će se o identitetu Istrana od grupnog do pojedinačnog, od nametnutog, instrumentaliziranog do tajno očuvanog, od obiteljskog do nacionalnog, od tradicionalnog do suvremenog. Koliko je istarski identitet pomalo već mit, a koliko predrasuda, što s turističkim identitetom, treba li nam identitet i još na mnoga slična pitanja pokušat će dati odgovor naša gošća, etnologinja i pedagoginja, dr. sc. Ivona Orlić.

 

foaje kazališta

uto.

2.10.

10.30 – 12.30

Predstavljanje obrazovnih programa Pučkog otvorenog učilišta Poreč

 

U nacionalnom Tjednu cjeloživotnog učenja sugrađanima predstavljamo obrazovne programe koje provodimo u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

 

Trg slobode

sri.

3.10.

16.45 – 17.30

Otvoreni sat glazbenog vrtića

 

Roditelji, dovedite djecu na otvoreni sat glazbenog vrtića!

U glazbenom vrtiću djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke, što obogaćuje glazbeno iskustvo i djeluje na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha i ritma uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva.

Voditeljica: Antonella Picinić

Pučko otvoreno učilište Poreč –  učionica br.1

19.00 – 20.30

Običajno i neuobičajeno

predstavljanje projekata zavičajne nastave u Srednjoj školi Mate Balote

 

Projekcija dvaju kratkih dokumentarnih filmova, učeničkih radova: Ljubav ima četiri oka, a opet je slipa (povijest vjenčanja u Istri kroz četiri slike) i Od Nazaria Saura do Josipa Broza Tita (povijest promjene nazivlja porečkih ulica).

Slijedi razgovor s učenicima i mentorima koji su radili na projektima te predstavljanje publikacije koja prati drugi dokumentarac o promjeni nazivlja porečkih ulica.

 

kazališna dvorana

čet.

4.10.

19.00 – 20.00

Hulahooping 

Hulahooping je program za zdravlje i rekreaciju žene. Obucite sportsku odjeću i dođite na jedan sat besplatnog treninga!

Zbog ograničenog broja polaznika, potrebna je prethodna najava na telefon (052) 887–216.

Voditeljica: Marina Abramova

 

Pučko otvoreno učilište Poreč – učionica br.1

ned.

7.10.

17.00 – 20.00

Besplatna radionica ukrašavanja torti fondant-masom

tema: jesen

 

Na radionici ukrašavanja torti šećernom masom naučit ćete  kako ukrasiti tortu, oblikovati razne figurice i u konačnici stvoriti svoje malo remek-djelo. Radi se na stiropor-tortama, a svaki polaznik svoju tortu nosi kući.

Zbog ograničenog broja polaznika, potrebna je prethodna najava na telefon (052) 887–216.

Voditeljica: Vanja Schmidt

 

Pučko otvoreno učilište Poreč –  učionica br. 3

18.00

Heidi – kazališna predstava za djecu

 

U Režiji Marija Kovača Teatar Naranča predstavlja nam Heidi, prema romanu Johane Heuser Spyri, pažljivu i senzibilnu djevojčicu koja pomno promatra svijet oko sebe, detektira njegove nepravilnosti i mane te ih zatim nesebično ispravlja, popravlja i vraća vjeru u ljude. Predstava traje 55 minuta, a namijenjena je djeci od 5 i više godina i njihovim roditeljima.

Ulaz je besplatan.

Molimo vas da svoje mjesto u gledalištu osigurate potvrdom u rezervacijskom sustavu kina/kazališta.

kazališna dvorana

 

Kino

četvrtak, 27. 9., petak, 28. 9. i subota, 29. 9. u 18.00

Stopalići – sinkronizirano

izvorno ime: Smallfoot

redatelj: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig

žanr: avanturistička animacija

trajanje: 109 minuta

uloge: Saša Lozar, Edo Maajka, Ana Magud, Karlo Mrkša, Domagoj Janković, Dajana Čuljak, Luka Petrušić

sadržaj filma: Ono što se do sada smatralo mitom, postaje stvarnost kada jeti Migo doživi susret s čovjekom. Migovo otkriće donosi mu slavu i djevojku iz snova, ali baca svoj svijet u kaos.

 

četvrtak, 27. 9., petak, 28. 9. i subota, 29. 9. u 20.00

Časna

izvorno ime: The Nun

redatelj: Corin Hardy

žanr: horor

uloge: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Demián Bichir

trajanje: 96 minuta

sadržaj filma: Kada si časna sestra u Rumunjskoj oduzme život, Vatikan pošalje svećenika i časnu sestru da istraže njezinu smrt. Zajedno otkrivaju ne baš svetu tajnu. Riskirajući ne samo svoje živote, već i vjeru i svoje duše, suočavaju se sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne sestre koja je terorizirala publiku u filmu Prizivanja 2. 

Likovna djelatnost 

U Maloj galeriji otvorena je izložba 7. međunarodnog simpozija umjetnosti izrade mozaika Mosaic City

trajanje izložbe: do 30. 9. 2018.

izlažu: Darina Yaneva, Andrey Yanev, Zdravko Milić, Marija Gašpar, Đanino Božić, Sonja Miletić Šesto, Enis Žužić, Salvica Jarić

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 13.00 osim nedjeljom i blagdanom

 

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Photo Graz selection II.

trajanje izložbe: do 30. 9. 2018.

radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00 osim nedjeljom i praznikom

Photo graz selection II predstavlja izbor 22 fotografa s posljednjeg izdanja fotografskog bijenala u Grazu. Fotografije prikazuju krajobraze, prirodu i ljude, kao i tragove koje oni ostavljaju svojim prisustvom. Svjedoče istinite priče i fiktivne vizualne svjetove te dokumentiraju društva i društvene promjene u svijetlu aktualnih događaja. Istražuju koncepte transznanosti, otkrivaju kontradikcije te se usredotočuju na percepciju i interpretaciju prostora i vremena. Uključujući fotografske eksperimente, fotomontažu, polaroid-fotografiju te trenutno rijetko korištenu tehniku kolodijskog procesa, ovaj izbor radova naglašava široku paletu tehničkih postupaka.

Izložba je organizirana u suradnji s ustanovom Kulturvermittlung Steiermark – Kunstpädagogisches Institut Graz  te Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba.

izlažu: Jörg Auzinger, Peter Dittrich, Beba Fink, Nicole Greiner, Martin Hanus, Leon Höllhumer, Nina John, Heidrun Kocher-Kocher, Kevin Kolland, Moritz Lechner, Branko Lenart, Alois Loidl, Erika Petrić, Klaus Pichler, Robert Pichler, Franz Sattler, Maria Schnabl, Clara Stadler-Wolffersgrün, Ingrid Vien, Larissa Zauser, Klaus Dieter Zimmer, Zweintopf

kustosi: Max Aufischer, Gerhard Gross

Print Friendly, PDF & Email