NEWS
Ljeto u Funtani

Naiva je kolorit, izvornost, naivnost i baština

evel3290305
23.08.2016. 10:27; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Naiva je kolorit, izvornost, naivnost i baština

Do 10. rujna u Galeriji Zgor Murve u Funtani moguće je razgledati skupnu izložbu sudionika 23. izdanja manifestacije Naiva u Istri. Izložbu promiče lokalna Turistička zajednica i jedinstveno je okupljanje istarskih naivaca.

Sjećanje na obiteljsku povijest

Otvarajući izložbu Nadia Putinja, predsjednica Društva likovnih stvaratelja Pazina, je ponudila definiciju naive i kazala da je naiva jednaka koloritu, izvornosti, naivnosti, baštini. Rekla je da izložbu treba pogledati, osjetiti je i potom se sjetiti vlastite i obiteljske povijesti. Evo nekoliko primjera: Bosazzi Vera iz Rovinja slika zalaske sunca iz posebne perspektive, s krme ribarskog broda svog muža Riccarda. Slika mrežu, srdele u njoj i galebove oko mreže i broda. Ono što je doživjela i osjetila pretočila je u platno. Na jednak način Duilio Trošt je bojama i finom tehnikom ispričao priču o svojoj majci. Slika, ulje na platnu, nosi naziv “Moja mati je teško brime nosila”: na njoj žena s tovarom i kozom, hoda i ublažava muku oslanjajući glavu na tovara.

Ove godine na izložbi, koja je ujedno plod natječaja, sudjeluju 22 autora s 42 izložena rada, a kod svakoga ćete naći jednu priču i moći ćete prosuditi o vještini kako je priča ispričana. Naivci su amateri, uz opasku da se ne smije brkati naivu s amaterizmom i svakako nije poželjno sve zajedno strpati u jednu vrijednosnu vertikalu jer umjetnost ne trpi vertikale. Kreativnost je zajamčena, duhovnost na jednak način a vještina razlikuje umjetnike što je sasvim normalno i pouzdano i kod profesionalaca.

Vrijedna manifestacija

Turistička zajednica Funtana ustraje u organizaciji ove vrijedne manifestacije, svi su na dan otvaranja bili oduševljeni, a uslijedila je simpatična zakuska uz muziku. Uz govor Nadie Putinje i direktorice TZ Ane Milohanović Čehić uslijedio je i svečani dio, odnosno proglašenje pet najboljih radova. Dakle, peto mjesto pripalo je Barbari Špiljak, četvrto Antonu Medenu, treće Ireni Božić, drugo mjesto Mladenu Prodanu a prvo Duiliju Troštu. Slikari i kipari stigli su iz svih krajeva Istre, manifestacija raste iz godinu u godinu a funtanjanska galerija pruža optimalne uvjete. Uzgred, galerija se zove Zgor Murve jer je jednostavno postavljena na prvom katu kamene zgrade a dole u dvorištu raste raskošna murva, toliko da se ne izgubite.

(Napisao i snimio Elio VELAN, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email