NEWS

Nabujala naselja postaju neprepoznatljiva

14.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Nabujala naselja postaju neprepoznatljiva
317GO260280.jpg

»Jedva sam prepoznao Stanciju Grbina kada sam neki dan prošao onuda. Tamo su u posljednje vrijeme nikle ogromne zgrade, a i uz cestu Nova Vas – Gedići nastalo je nekoliko, čini mi se, neprimjernih objekata. Gradi li se tamo sukladno planovima i je li moguće ovlastiti osobu u gradu koja bi provjeravala gradilišta i bespravnu gradnju prijavljivala inspekciji«, pitao je nezavisni vijećnik Marijan Filipović na prošloj sjednici vijeća.
Dobio je tek djelomičan odgovor od gradonačelnika Edija Štifanića: bespravnu gradnju i do sada su prijavljivali komunalni redari, kada bi na nju naišli, pa su to nekoliko puta učinili i prošle godine. No što je s nabujalim naseljima i sumnjivo velikim zgradama?
Prostornim planom uređenja grada iz 2006. i generalnim urbanističkim planom iz 2007. za naselje Grbinovicu definirano je građevinsko područje i namjena – prigradska stambena zona, stoji u odgovoru koji smo dobili od glasnogovornice Grada.
– Navedenim planovima utvrđena je obaveza izrade urbanističkog plana uređenja, ali je određena i iznimka – do donošenja toga plana mogu se izdavati akti kojima se dozvoljava gradnja sukladno planovima višeg reda, stoji u odgovoru iz gradske uprave.
O početku bujanja Grbinovice pisali smo u lipnju 2005. – Antun Matasović dograđivao je u to vrijeme zgradu koju je kupio od Agrolagune, navodno da bi otvorio agroturistički objekt. Radio je bez dozvole, a jedina inspekcija koja se na gradilištu pojavila bila je inspekcija rada, koja je zatekla neprijavljene radnike. Od onda do danas, očito, nitko nije provjerio što se na Grbinovici događa, a iz gradske uprave ni slova odgovora nismo dobili u vezi s moguće spornim zgradama uz cestu od Nove Vasi prema Gedićima.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email