NEWS

Na temu “Izazovi razvoja turizma u Poreču” raspravljalo se jučer u gradskoj vijećnici Grada Poreča

Sudionici skupa
01.03.2019. 12:51; Učitavanja: 424; Početna / Gospodarstvo / Na temu “Izazovi razvoja turizma u Poreču” raspravljalo se jučer u gradskoj vijećnici Grada Poreča

Tematska rasprava na temu „Izazovi razvoja turizma u Poreču“ održana je jučer, 28.veljače 2019. u Velikoj gradskoj vijećnici, a odazvalo joj se pedesetak sudionika, predstavnika raznih institucija, radnih tijela i tvrtki koje su na različite načine povezane s razvojem turizma u Poreču.

Cilj ovog radnog sastanka koji je sazvao gradonačelnik, bio je okupiti sve dionike koji na bilo koji način doprinose razvoju turizma u Poreču, kako bi se zajedničkim promišljanjima što preciznije odredio nastavak aktivnosti u smjeru smanjenja sezonalnosti turizma i drugih izazova razvoja turizma na našem području.
Kako je bila riječ o složenoj i zahtjevnoj temi, a kako bi je što kvalitetnije obradili, za sudjelovanje u raspravi pozvani su i pročelnici upravnih odjela Grada Poreča-Parenzo, gradski vijećnici, članovi Vijeća Turističke zajednice Grada Poreča i Odbora za manifestacije Turističke zajednice, članovi gradskih odbora za turizam, za manifestacije, za gospodarstvo i EU fondove.
Poziv je upućen i predstavnicima Sveučilišta Jurja Dobrile, Fakulteta ekonomije i turizma „Mijo Mirković“ u Puli, Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Pula, Udruženju obrtnika Poreč i njihovom Cehu ugostitelja i turističkih djelatnika, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Istarske razvojne agencije, Agencije za ruralni razvoj Istre, Turističke zajednice Istarske županije, županijskog Upravnog odjela za turizam, Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Zavičajnog muzeja Poreštine, Plave lagune, Valamara, Udruge hrvatskih putničkih agencija i IRTA-e, od kojih se većina odazvala sastanku.

Raspravu je otvorio gradonačelnik Loris Peršurić koji je rekao kako se tema turizma uvijek provlači na raspravi na gradskom vijeću i u drugim i institucijama i upravo je zbog toga ovaj sastanak bitan.

-Naš turizam nije stvoren preko noći, prvi hotel smo imali 1910. godine, a prije 170 godina izdan je prvi turistički vodič za Poreč. Poreč ne može pokriti razvoj turizma Hrvatske, ali moramo napomenuti da Poreč zajedno s okolnim općinama čini 10 posto hrvatskog turizma i upravo zato je dobro da imamo sastanak na tu temu. Hotelski smještaj čini oko 67 posto turizma u našem gradu, oko 30 posto čini privatni smještaj i drago mi je da se kvalitetno širi na području cijeloga grada. U sezoni možemo primiti veliki broj gostiju i mislim da možemo primiti i više jer smo pravovremeno napravili temelj – od prostornih planova, zaobilaznice, parkirališta, pročistača otpadnih voda, a možemo reći da smo zadnjih par godina s našim Turističkom zajednicom i Ministarstvom turizma puno uložili u uređenje naših plaža, kako bi se rasteretila popunjenost istih, rekao je Peršurić. Dodao je kako je Poreč „lokomotiva“ u razvoju hrvatskog turizma i treba slijediti trendove i prilagoditi se promjenama koje dolaze, kako za sebe tako i za druge.

U nastavku su izlaganja održali direktor Turističke zajednice Grada Poreča Nenad Velenik na temu „Turizam u Poreču 2015.-2018.“ u kojem je govorio o statističkim podacima i povećanju broja dolazaka i noćenja u Poreču u navedenom periodu. Potom je izlaganje na temu „Sezonalnost – izazov razvoja turizma u Poreču“ održala Morena Mičetić Fabić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča-Parenzo. U svom je izlaganju govorila o Studiji produženja turističke sezone Grada Poreča-Parenzo, mogućnostima smanjenja sezonalnosti turizma u Poreču, programima u funkciji povećanja međunarodne konkurentnosti integralnog destinacijskog proizvoda grada, programima u funkciji uspostave pozitivne socijalno-poduzetničke klime i programima u funkciji unaprjeđenja tržišne komunikacije.

U raspravi koje se razvila sudjelovali su brojni govornici sa zanimljivim zapažanjima i konkretnim i konstruktivnim pitanjima, u kojima su se između ostalog dotakli i tema koje se odnose na nedostatak radne snage u turizmu, all inclusive turizma, golf terena, kulturnog turizma, bed & breakfast ponude, uređenja plaža, ekološki održivog turizma i drugima.

Zaključeno je kako će se slične tematske rasprave i sastanci na temu razvoja turizma održavati i dalje, kako bi se povećale ne samo brojke, nego i zainteresiranost svih gostiju za ovu destinaciju, a konkretni rezultati i zaključci će se prezentirati i široj javnosti. Želja je navedene, a i brojne druge zaključke proslijediti i nadležnim tijelima poput ministarstava i glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email