NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Na školama, vrtićima i dvoranama Grad Poreč ima solarne elektrane koje su u 7 godina proizvele 1.000.000 kWh

Dj_vrtic_Dracevac
31.08.2022. 13:15; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Na školama, vrtićima i dvoranama Grad Poreč ima solarne elektrane koje su u 7 godina proizvele 1.000.000 kWh

Sunčane elektrane Grada Poreča u sedam godina rada proizvele su više od 1.000.000 kWh ”zelene” električne energije, što s obzirom na ukupnu nazivnu snagu instaliranih fotonaponskih postrojenja na području Grada Poreča-Parenzo od 100 kW, predstavlja odličan rezultat, ali i pokazatelj da je trud koji Grad Poreč i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. ulažu u kvalitetno planiranje i provedbu strateški planiranog energetskog razvoja grada isplativ.

Važnost postavljanja solarnih (fotonaponskih) elektrana, Grad Poreč-Parenzo prepoznao je još 2014. godine, kada je, na ukupno 8 objekata javne namjene (deponiji Košambra, sportskoj dvorani Palestra, sportskoj dvorani Veli Jože, zgradi područne škole u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi društvenog doma u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna) postavio FN elektrane ukupne snage 100 kW, te sustave solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode koji zadovoljavaju velik dio potrebe samih objekata. Do danas, na taj je način proizvedeno 1.025.000 kWh ”zelene” električne energije, te nešto više od 42.000 kWh toplinske energije, što znači da je okoliš ostao čišći za gotovo 285 tCO2. Istovremeno, proizvedenom ”zelenom” električnom energijom moguće je, na godišnjoj razini, zadovoljiti 40% sveukupnih energetskih potreba predmetnih objekta.

Da je kojim slučajem ista količina energije proizvedena iz ugljena količina nastalog CO2 iznosila bi 364 tone, iz lož ulja gotovo 285 tona, dok bi za prirodni plin količine emitiranog CO2 iznosile oko 216 tona, a ako gore navedenom pribrojimo i činjenicu da se godišnja potrošnja električne energije u prosječnom kućanstvu u Hrvatskoj kreće između 2.000 i 4.000 kWh, ovom količinom ”zelene” energije mogle bi se zadovoljiti godišnje potrebe za električnom energijom za gotovo 360 prosječnih kućanstava.

-U vrijeme kada je stanje na energetskom tržištu uvjetovano mnogim čimbenicima, veseli nas da je našem Gradu odobren još jedan projekt koji ima za cilj naglašavati važnost obnovljivih izvora energije i kroz koji će na još jednom objektu javne namjene, u narednom razdoblju, biti postavljena još jedna sunčana elektrana, kaže Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo.

Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o., koja ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta dodaje kako je put koji jedan grad mora prijeći kako bi postao gradom zelene i održive energije iznimno je složan i dugotrajan proces.
– Uspostava tzv. ”Sunčanog ureda Grada Poreča-Parenzo”, u sklopu provedbe EUKI projekta pod nazivom Balkan Solar Roofs, a koja se planira za početak 2023. godine, uz čitav niz ostalih aktivnosti koje se na području grada Poreča provode, uvelike doprinose kako smanjenju emisija CO2 na lokalnoj razini, tako i postizanju energetske stabilnosti, zaključuje Lalić. 

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email