NEWS
valfresco

Na Dan davatelja krvi u Crvenom Križu Poreč održana je svečana sjednicu za darivatelje uz podjelu zahvalnica i prigodnu zakusku

783cef64-e232-4efd-8ff3-b9a815d6ca35
28.10.2019. 11:17; Učitavanja: 257; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Na Dan davatelja krvi u Crvenom Križu Poreč održana je svečana sjednicu za darivatelje uz podjelu zahvalnica i prigodnu zakusku

Na sjednici bio je prisutan i naš dogradonačelnik Grada Poreča dr.sc. Elio Štifanić, koji je pozdravio prisutne riječima hvale.

Zašto baš 25. listopada?

Dana 25. listopada 1953. godine u Sisku održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa stoga je taj dan proglašen  – Danom dobrovoljnih davatelja krvi.

Otada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ prema navedenim načelima svakodnevno u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi.

Trenutno organiziramo akcije uz pomoć KBC Rijeka Transfuziologije.

Darovati krv ne znajući ime i prezime primatelja krvi, poklanjati kod svakog davanja dio svoga tijela za život drugog čovjeka je nešto najplemenitije što čovjek-čovjeku može dati.

Pohvalno je i da imamo u ovoj godini 77 jubilaraca

Imamo i jednog darivatelja koji  ide u utorak na  ovogodišnji prijem kod Predsjednice RH , Eni Prodan,  te već imamo jednog za naredne godine, medju njima i njegov brat Goran Prodan. Inače na prijem kod Predsjednice RH  idu  darivatelji muškarci sa 100 i više poklonjenih doza krvi, te žene sa 75 poklonjenih doza krvi.

Malo statistike :

Ove godine GDCK Poreč organiziralo je do sada 11 akcija ddk ( u planu su još 3 akcije do kraja godine ),  odazvalo se akciji 805 osoba, od toga je 729  ostvarenih doza – 35 prvodavaoca.

Jako nam je važno pridobiti mladje darivatelje, te se veselimo novim prvodavaocima.

Plan nam je u 2019. godini prikupiti 830 doza, te planiramo ostvariti 200 tinjak doza u te tri akcije i nadamo se visokom prekoračenju plana.

Statistika Županije nam ide u korist gledajući u statistiku do kraja 8 mjeseca, u plusu smo prema dosadašnjem zacrtanom planu.

Gledajući statistiku odbijanja radi zdravstvenih razloga na viskom smo drugom mjestu, što znači da imamo veliki odaziv naspram realizacije.

Plan akcija za sljedeću godinu je čak 15 akcija, i dalje i u popodnevnim satima ali i subotom da povećamo odaziv.

Moramo istaknuti da radimo puno na promociji samog darivanja krvi, edukacije u srednjim školama za završne razrede, te razna nagrađivanja kroz popuste u trgovinama, beauty centru, razne poklone kao znak pažnjeza prvodavaoce, ali i razne poklone za sve one koji dođu na akciju. Tradicija se nastavlja tako da imamo i plaćene marende za sve darivatelje. Kako tehnologija napreduje i mi smo se prilagodili kod davalaštva, tako da osim poziva na akciju ddk i dopisnica, svaki darivatelj dobije i poziv / podsjetnik za akciju kroz sms poruke, zahvaljujući Infobipu. I ove godine sufinanciramo izlet za naše darivatelje, te ih vodimo 8. listopada  u Njemačku, Dvorce Bavarske  čak njih 95- ero .

Da napomenem da u GDCK imamo 771 aktivnog darivatelja, te 2743 pasivnih .

Imamo nove ideje i vizije kako proširiti što više beneficija za vas darivatelje, jer držimo da te vi stup humanosti ovog društva.

GDCK Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email