NEWS
LUTRIJA T

Na sajmo PromoArh održan okrugli stol s temom zabrane građevinskih radova u turističkoj sezoni

309305311_532781812183781_2906075531291939459_n
27.09.2022. 22:41; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Na sajmo PromoArh održan okrugli stol s temom zabrane građevinskih radova u turističkoj sezoni
Dana 22.9.2022., u sklopu sajma “PromoArh” održan je okrugli stol s temom zabrane građevinskih radova u turističkoj sezoni, koja brojne građevinare dovodi u probleme – kako isplaćivati plaće zaposlenicima i ostale obveze u razdoblju u kojem nemaju prihoda.
 
O problematici su govorili član Upravnog odbora Komore M. Šabanović (Građevinski obrt “Spektar gradnja”), predsjednik Ceha građevinara Komore B. Kontić (Građevinski obrt “Konte”), te direktor HGK – Županijske komore Pula Damir Sirotić.
 
Na okruglom je stolu sudjelovalo je tridesetak građevinara, te predstavnici više istarskih općina. Iskoristila se prilika da se otvoreno, stručno i argumentirano suprotstave mišljenja i pronađu rješenja suživota turizma i građevine.
 
Zaključeno je kako su i građevinska i turistička djelatnost iznimno važne za Istarsku županiju, te je potrebno iznaći način za njihovu koegzistenciju. Rješenje može biti u ograničavanju razine buke, a ne u zabrani radova (u sklopu okruglog stola prezentiran je i način potpuno tihe izgradnje konstrukcijskih zidova), a moguće je razmišljati i u pravcu obeštećenja građevinara kojima je onemogućen rad.
 
Obrtnička komora Istarske županije i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula nude suradnju jedinicama lokalne samouprave prilikom donošenja odluka o zabrani radova (ukoliko ih donose), te mole JLS za temeljitu edukaciju zaposlenika koji kontroliraju zabranu na terenu.
 
Zaključci s okruglog stola bit će dostavljeni svim gradovima i općinama u županiji, kao i Istarskoj županiji i Turističkoj zajednici Istarske županije.
 
Print Friendly, PDF & Email