NEWS

Na kružnom toku Višnjan istok postavljena skulptura “Sunčev vjetar” autora prof. Korada Korlevića

IMG_4210
13.05.2021. 15:16; ; Početna / Slider / Na kružnom toku Višnjan istok postavljena skulptura “Sunčev vjetar” autora prof. Korada Korlevića

Skulptura “Sunčev vjetar” autora prof. Korada Korlević odabrana je na Javnom natječaju za idejno uređenje i opremanje kružnog toka Višnjan istok kojeg je raspisala Općina Višnjan.

“Tema Sunca kao izvora života tisućljećima je ishodište religija te nepresušna inspiracija umjetnicima u svim sferama. Stoljećima unatrag, ono postaje središte planetarnog sustava dok se u najnovije vrijeme otvaraju nove vizure i spoznaje i priča tu dobiva zaplet i širinu. Naime, postoji „nevidljivo Sunce“, Sunce koje nadmoćno eruptira golom oku nevidljive koronalne izbačaje i geomagnetske oluje, Sunce koje „probija zid“ zid new age poklonika i ruši uvjerenja koja su nekad prevladavala. Taj novi, gotovo radikalni pogled na Sunce i njegovu blisku okolinu, to je ono što simbolički predstavlja ova skulptura. Sunce umotano u niti magnetskih silnica oko kojih se kovitlaju pramenovi plazme, elektroni koji žele raskinuti okove i pobjeći daleko, u pravcu dubokog svemira i dalje. U pravcu planeta streme subatomske čestice poput protona kojih beskonačan broj formira protonski vjetar i juri prema zvijezdama. I na svom putu stiže do nas, do Zemlje. Nazivamo to Sunčevim vjetrom. I dok se Sunce bude dizalo na istočnom obzoru Višnjana, tamo će ponosno stajati skupltura “Sunčev vjetar”.

Prema istraživanju provedenom od strane autora, trenutno u svijetu ne postoji skulptura posvećena sunčevom vjetru i samome Suncu. Sama skulptura i nije zamišljena kao „samostalna“ već modularnog karaktera, mogućnosti nadogradnje su brojne uzimajući u obzir širi prostorni kontekst. Mogućnosti postoje u smjeru kompletiranja serije skupltura pod nazivom „Šetnica Sunčevim sustavom“, a čija bi ova skulptura „Sunčev vjetar“ bila središnja točka.
Glavni materijali u izradi skulpture „Sunčev vjetar“ su čelik, aluminij i inoks čelik. Od čelika će biti izrađena unutrašnjost geodetske sunčeve kugle, aluminij je predviđen za površinski dio kugle dok je inoks čelik namijenjen šipkama koje predstavljaju magnetske silnice. Premazi centralnog dijela skulpture su epoksidne boje i to upravo žuta i crvena. Promjer Sunčeve kugle je 2000 mm. Ostale dimenzije izvan promjera kugle, planirano je da se određuju u srazmjeru s kuglom i tehnnološkim potrebama.

Kod izrade skulpture posebna će se pažnja trebati posvetiti završnoj fazi bojanja budući da je od velike važnosti da se dobije efekt „crvenog ruba“.
Što se tiče samog mehanizma, planiran je element s ležajevima koji omogućavaju rotaciju mobilnog dijela skuplture. Nadalje, jezgra na koju se spajaju aluminijski elementi oplate čini geodetska mreža čeličnih elemenata. I bitno je naglasiti da je u svrhu buduće nadogradnje, potrebno dvije cijevi predvidjeti kao vodilju kablova za elektrifikaciju skuplture (rotacija i osvijetljenje).”

Općina Višnjan

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email