NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Na Učki je tradicionalno obilježena 78. obljetnica formiranja I. Istarske brigade „Vladimir Gortan“

IMG_9011
01.04.2022. 19:10; ; Početna / Novosti / Iz županije / Na Učki je tradicionalno obilježena 78. obljetnica formiranja I. Istarske brigade „Vladimir Gortan“

Skupom na Učki danas je tradicionalno obilježena 78. obljetnica formiranja I. Istarske brigade „Vladimir Gortan“, a prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca RH i potpredsjednik SUA IŽ Edo Jerman, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, tajnik Saveza udruga antifašista Istarske županije Lovro Sangaleti, zamjenica gradonačelnika Opatije Kristina Đukić, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc, te delegacije Zajednice društava „Josip Broz Tito“ Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca Istarske županije, Udruge „Tigr“ iz Kopra i bivših Omladinaca.

Obraćajući se prisutnima, župan Miletić je naglasio da je bitno obilježavati ove datume, što posljednje dvije godine nije bilo lako zbog pošasti koronavirusa. Podsjetio je i kako su lani obilježene dvije iznimno važne obljetnice, 100. godina Proštinske bune i 100. godina Labinske republike. 

„Istarski se čovjek uvijek borio protiv nepravde i nije prihvaćao ugnjetavanje i diskriminaciju i to su vrijednosti koje mi i danas živimo. Prije dva dana smo obilježili Dan Istarskog statuta u kojem je antifašizam vrlo jasno definiran kao temeljna vrijednost naše Istre, a Dan Županije slavimo 25. rujna, na dan pripojenja Istre matici domovini. Prema tome za nas to nisu samo riječi. Na to treba ukazivati jer ponekad čovjek neke stvari uzima zdravo za gotovo. Za slobodu koju imamo moramo zahvaliti onima koji su nam je omogućili. Prije samo nekoliko mjeseci, nitko ne bi rekao da će na tlu Europe, nakon Drugog svjetskog rata, niknuti novi rat! Zato se prije svega želim zahvaliti svima vama jer baštinite vrijednosti antifašizma i prenosite ih na mlađe generacije“, kazao je župan.

„Obilježavamo 78. obljetnicu ponovnog formiranja Istarske brigade „Vladimir Gortan“ i 78. obljetnicu održavanja Prve Oblasne konferencije Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Hrvatske za Istru, dva značajna događaja koja su se odigrala upravo na ovome mjestu. Tada je već započeo narodnooslobodilački pokret u Istri, kao i narodna vlast“, podsjetio je Tamarut.

„U posljednje dvije godine, nažalost, malo nas se čulo, a još manje vidjelo što nama otežava rad. Nama predstoji borba za svakog člana i simpatizera antifašizma jer ne smijemo zaboraviti da antifašizam nema kraja, on mora trajati vječno i okupljati sve ono što je pozitivno, ljude dobrih namjera. Hrvatska danas ima negdje oko 13 tisuća članova antifašista, što je malo, dok susjedna Slovenija ima preko 40 tisuća, a Italija 200 tisuća. Od tih 13 tisuća, preko 50 posto čine Istarska i Primorsko-goranska županija“, kazao je Jerman.

Podsjetimo, prema naredbi Operativnog štaba za Istru, 1. travnja 1944. reformirana je Prva istarska brigada “Vladimir Gortan”. U sastav brigade ulaze I. i II. udarni bataljuni Operativnog štaba za Istru i III. istarski partizanski bataljun. Za prvog komandanta brigade “Vladimir Gortan” postavljen je Vitomir Širola Pajo. U isto vrijeme formira se i Prvi partizanski odred “Učka” Operativnog štaba za Istru, a na obroncima Učke održava se Prva oblasna konferencija ujedinjenog saveza antifašističke omladine za Istru.

Formiranju brigade prisustvovalo je oko 2.000 omladinaca i omladinki iz cijele Istre. Na Učki se tada našla omladina Istre kao svjedočanstvo bratstva i jedinstva, suživota, multikulturalnosti i multinacionalnosti na istarskom tlu. To je bila velika smotra koju je slavila cijela Istra. Vremenom u sastav I. brigade ulazi IV. bataljun “Pino Budicin” koji je tijekom rata bio popunjavan i talijanskim borcima. Brigada krajem 1944. ulazi u sastav slavne 43. istarske divizije čiji je ratni put bio bogat operativnim djelovanjem diljem Istre, Gorskog kotara, Like i Slovenije. Do kraja rata iz 43. istarske divizije poginula su 182 borca, 432 je ranjeno i 37 nestalo.

 

KABINET ŽUPANA

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email