NEWS

Multimedijski projekt SPEKULATIVNI HIBRIDI Lavoslave Benčić od 23. rujna u HUIU galeriji u Puli

2021-09-21_08h38_24
21.09.2021. 08:41; ; Početna / Kultura / Multimedijski projekt SPEKULATIVNI HIBRIDI Lavoslave Benčić od 23. rujna u HUIU galeriji u Puli

u četvrtak, 23. rujna 2021. g. u 20 sat, HUIU galerija u Zagrebačkoj 27 – Pula, na otvorenje Multimedijskog projekta SPEKULATIVNI HIBRIDI Lavoslave Benčić.

Život biljaka je i danas unatoč mnogim znanstvenim istraživanjima velika nepoznanica. Biomehanika tek naslućuje mehanizme njihovog sustava gibanja, strukturiranja, međusobne komunikacije i komunikacije s okolinom…
Autorica u projektu i na izložbi Spekulativni hibridi primjenjuje saznanja biomehanike, strojnog učenja i umjetne inteligencije. Procese koji se odvijaju u sustavima biljaka, koristi za pretvorbu iz nevidljivih u čovjeku dostupna područja čula i dodatno potiče i/ili modificira oscilacije biljaka (instrumenta) pod utjecajem aktivnosti posjetilaca,  a modeliranjem, na primjerima iz biljnog svijeta pokušava predvidjeti u kojem će se smjeru nastaviti evolucija i može li čovjek utjecati na nju tako da bude za njega povoljna.

U skolpu projekta održati će se radionica na temu Integrirane prakse u umjetnosti i elektronici u HUIU BLOK-u za učenike Tehničke škole Pula. Osnove elektronike jedna su od važnih kompetencija srednjoškolaca umjetničkih i tehničkih škola. Znanje i razumijevanje osnova elektronike omogućavaju im kreativan razvoj, međusobnu suradnju i integraciju kreativnih s tehnički obrazovanim stručnjacima. Stečeno znanje otvara mogućnosti za međunarodne suradnje i razmjene u obrazovnim programima. Obrazovanje Integrirane prakse u umjetnosti i elektronici provodi se u obliku teorijskog uvoda i radionica. Polaznicima pruža osnove interdisciplinarnog pristupa elektroničkim i digitalnim procesima, gradi temelje za razumijevanje i daljnje istraživanje odnosa i procesa u kojima je potrebno ispreplitanje elektroničkih / digitalnih tehnologija s umjetničkim procesima i medijima (npr. za instalacije, performanse, video, projekte u javnom prostoru, za nosivu elektroniku, zvuk i glazbu, bio‐umjetnost, industrijski dizajn…). Prilika je to i za dijalog, promišljanje, razmjenu iskustava kao i uočavanje specifičnih potreba pojedinih polaznika. Nakon uspješno završene radionice, polaznici će biti spremni prihvatiti (nove) izazove na području digitalnih medijskih praksi. Radionica integrirane prakse u umjetnosti i elektronici u HUIU‐u započinje kratkim teoretskim uvodom u temeljne fizikalne pojmove. Naglašavamo područje mekih senzora i senzora prilagođenih nosivim tehnologijama i elektroničkom tekstilu. Polaznici će izraditi mapu provodnih, kapacitivnih i izolacijskih materijala i komplet mekih senzora. Odabrani senzor implementirat će u autorski projekt − interaktivni objekt prema vlastitoj ideji. Polaznici će svoje uratke foto/video dokumentirati, pa potom ponijeti sa sobom.

 
Lavoslava Benčić samozaposlena je na području kulture od 1985. godine. Mnogobrojna znanja i iskustva stekla je koncipiranjem i provedbom medijskih projekata (video, grafika, fotografija, DIY elektronika, mašinsko učenje, grafički zvuk …). Po naobrazbi je inžinjerka i menadžerka multimedijske produkcije te magistrica medijskih umjetnosti i praksi. Njeni su radovi izloženi/prikazani/objavljeni u više od dvadesetak zemalja i nagrađeni četrnaest puta. Članica je strukovnih udruženja (ADA Artist, ZDSLU, DLUL, HUIU).

Izložba traje do 23. rujna do 12. listopada 2021. godine i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.

 

Radi poštivanja epidemioloških mjera molimo sve posjetitelje da nose maske te da na ulazu u galeriju dezinficiraju ruke.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH, Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Print Friendly, PDF & Email