Monografijom i filmom „Mozaik uspomena“ Pučko otvoreno učilište Poreč proslavilo 60 godina

_38A2554_Andi_Bancic_5d_19_05_2021
20.05.2021. 22:56; ; Početna / Kultura / Monografijom i filmom „Mozaik uspomena“ Pučko otvoreno učilište Poreč proslavilo 60 godina

Sinoćnjom promocijom monografije i filma pod nazivom „Mozaik uspomena“ u porečkoj kazališnoj dvorani Pučko otvoreno učilište Poreč obilježilo je 60 godina postojanja. Autorice monografije su Sniježana Matejčić i Ivona Orlić, grafički ju je oblikovao Studio Sonda, dok su autori filma Ivona Orlić i Mladen Đaković. Na promociji su sudjelovali i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, zatim neki bivši porečki gradonačelnici i ravnatelji ove ustanove, pročelnici, ravnatelji ostalih porečkih ustanova, suradnici, predstavnici Turističke zajednice Poreča i svi zaposlenici iz POUP-a.

Kako je uvodno napomenula ravnateljica ustanove Snježana Radetić, namjera je bila rođendanski oblikovati cijelu prošlu godinu, a pri kraju 2020. predstaviti monografiju Učilišta, ali su promociju morali odgodili u nešto bolje vrijeme:

– Na projektu monografije radilo se više od dvije godine. Obiman je to posao koji su u prošlosti djelomično započeli najprije Ante Cukrov, a kasnije Irena Grubica. Njihov je rad poslužio kao polazište autoricama monografije Sniježani i Ivoni koje su se hrabro prihvatile velikog posla. Sakupljala se i sistematizirala građa, razgovaralo s osobama koje su na različite načine pridonosile radu i rastu Ustanove i porečke kulture. Bilo je zahtjevno složiti listu uzvanika u ovim ograničavajućim uvjetima jer mnogi su je gradili i stvarali: direktori i ravnatelji uz predane zaposlenike, predsjednici općine i gradonačelnici uz pročelnike, brojni suradnici, poslovni partneri, sponzori i donatori, prijatelji, korisnici i publika, uz koje sve što radimo i stvaramo dobiva puni smisao., rekla je Radetić.

Učilištu su čestitali i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, koji je naglasio kako se ustanova ističe po svojoj izvrsnosti, ali i inovativnosti, što je posebno došlo do izražaja tijekom izazovne 2020. godine, dok je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić izrazio zadovoljstvo da je mogu kao Grad podržati Učilište, kao epicentar kulturnog života našega grada.

– Aktivnosti Učilišta u razdoblju od 60 godina ostaju trajno upisane u povijest našeg Poreča, ali i cijele Poreštine, Istre i Hrvatske. Posljednjih se godina rad Učilišta proteže i na internacionalni kontekst kroz međunarodne projekte i suradnje, a grad Poreč u velikoj mjeri postaje prepoznatljiv i po kvalitetnom radu ove ustanove, po suradnji s drugim ustanovama te po njenim aktivnostima namijenjenim svim našim građanima kao i turistima. Riječ je o programima koji u mnogočemu nadilaze okvire našeg primorskog grada i to kroz gostovanja umjetnika svjetske reputacije i suradnje s eminentnim osobama i institucijama na manifestacijama kao što su Koncerti u Eufrazijani, Jazz u Lapu ili Annale. Čestitam veliku 60. godišnjicu postojanja, u nadi da je pred nama još puno kvalitetnih predstava, izložbi, predavanja, edukacija i koncerata, zbog kojih će Poreč biti još bolje mjesto za život., zaključio je Peršurić.

                Iako je rad na sistematizaciji građe za monografiju započet prije deset godina, intenzivno se je na njoj radilo posljednje dvije godine kako bi se usustavio bogat život i rad jedinstvene ustanove koja istovremeno vodi cjeloživotno obrazovanje i kulturu u gradu. Kako su napomenule autorice, stvorila se ideja da kroz kronološku crtu istakne razvojni krešendo od šezdesetak programa razvijenih u 60 godina. Matejčić je posebno izdvojila to da bi podaci do kojih su dolazile listajući požutjele stranice izuzete građe mogli poslužiti za još jednu paralelnu knjigu uspomena koja bi svjedočila o tome kako su programi Učilišta utjecali na živote ljudi.

– Priželjkivala sam si da i knjiga i film imaju širi kontekst, kulturološki i kulturni kontekst gdje će svatko od nas vidjeti sebe kroz prvi ulazak u baziliku, ili se prisjetiti svog prvog koncerta ili tečaja. Prvu nelagodu odlaska na likovna zbivanja, poput Annala dok nam nije postala navika odlaska  i susreta s dragim ljudima u Sabornici. Sjetiti se svojeg prvog sudara, spoja, čvenga ispred kina, a današnjeg Učilišta. Probuditi uspomenu kinooperatera Nina koja čuči u našim sjećanjima. Želim vjerovati da smo to postigli. Ni knjiga ni film ne bi bili tako kvalitetni da nije bilo ravnateljice Snježane koja nije bila spremna na kompromise nonšalantnosti. Koja je očekivala od svih nas koji smo radili na monografiji odličan ili barem vrlo dobar. I koja nije odustajala od visokih kriterija. Koja je inzistirala da svaki kamenčić uspomena (bio on fotografija, kadar, riječ..) bude najbolji moguć.

I na kraju hvala ovom gradu i svim njegovim građankama i građanima koji su prepoznavali i još uvijek prepoznaju važnost kulture u najširem smislu te riječi i koji mi omogućavaju beskrajni mozaik uspomena. Jer bez svi vas ovdje ne bi bilo ni Učilišta, ni knjige, ni filma, ni mojih tako osobnih uspomena., zaključila je Ivona Orlić.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email